Войти
Закрыть

Клімат

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 22. Клімат

Пригадай або здогадайся

  • 1. Який із географічних чинників є найбільш визначальним для формування клімату великої території?
  • 2. Як і чому рельєф материка може впливати на клімат?
  • 3. Як впливають на клімат узбережжя холодні та теплі течії?

Загальні риси клімату Південної Америки

Залежність клімату від розміщення і форми материка. Особливості клімату Південної Америки визначаються не тільки її географічним положенням (мал. 2.131), а й формою материка. Її ширша північна частина лежить у екваторіально-тропічних широтах. Це зумовлює велику кількість сонячної радіації впродовж усього року, а сезони року виражено слабо. У помірному поясі сонячного освітлення Південної півкулі материк різко звужується, тому там великою мірою відчутний вплив океанів.

Мал. 2.131. Розміщення Південної Америки в поясах сонячного освітлення

Мал. 2.132. Підвищені ділянки плоскогірних рівнин «примушують» повітря підійматися, а через це формуються хмари й випадають опади

Найвологіший на Землі. Високі Анди на заході стають на шляху вітрів із Тихого океану. Великі рівнинні території центру і сходу материка відкриті для проникнення східних вологих повітряних мас з Атлантичного океану. Пасати, приносячи з Атлантики тепле і вологе повітря, спричиняють випадання великої кількості опадів на рівнинах (мал 2.132).

На клімат південної частини помірного поясу Тихоокеанського узбережжя впливають західні вітри помірних широт, які приносять з океану багато вологи на західні схили Анд, згладжують різницю температур повітря між сезонами. Як наслідок клімат більшої частини Південної Америки теплий і дуже вологий. Материк є найвологішим на Землі.

Важливу роль у формуванні клімату материка відіграють холодна Перуанська течія, яка тече вздовж західного узбережжя майже від 50° пд. ш. і доходить до екватора, та холодна Фолклендська течія, що тече на південному сході. Вони дуже охолоджують повітря узбережних районів і не сприяють утворенню опадів. До східного берега материка підходить тепла Південна Пасатна течія, яка поділяється на Гвіанську і Бразильську, що приносить вологе повітря на узбережжя.

Кліматичні пояси і типи клімату

Кліматичні пояси двох півкуль. На території Південної Америки виділяють такі кліматичні пояси: екваторіальний, субекваторіальний, тропічний, субтропічний і помірний.

В екваторіальному поясі лежать західна частина Амазонської низовини і Північні Анди. Тут переважають екваторіальні повітряні маси з високими температурами протягом року (+25 °С, +27 °С) і великою вологістю (опадів буває до 3 000 мм на рік, а в передгір’ях Анд і більше).

Чи відомо тобі?

Холодна Перуанська течія діє завдяки пасатам. Але приблизно один раз на 5-10 років пасати слабшають на 1-6 місяців течія припиняє свою «роботу», а до берегів Південної Америки зміщуються теплі води. Температура поверхневих вод підвищується на 5-9 градусів. Це явище називається «Ель-Ніньйо». Енергія Ель-Ніньйо призводить до непередбачуваних ураганів, паводків чи посух.

У субекваторіальних поясах розташовані Орінокська низовина, Гвіанське нагір’я (Північна півкуля), східна і південна частини Амазонської низовини, північна і центральна частини Бразильського нагір’я (Південна півкуля). Середні температури зимових місяців змінюються від +20 °С до +24 °С, а літніх — від +25 °С до +28 °С; опадів буває від 1 000 до 2 000 мм. Основна частина їх випадає в літній період, а на північно-східних схилах Гвіанського плоскогір’я та узбережжя Атлантичного океану опади рівномірно випадають протягом усього року.

Відмінності клімату в тропічному кліматичному поясі. У тропічному поясі лежать південно-східна частина Бразильського нагір’я, північ Ла-Платської низовини, внутрішні рівнини і середня частина Анд. У ньому помітна різниця температур за сезонами року (літо +25 °С, зима +15 °С), опадів на сході буває від 1 000 до 2 000 мм, а на внутрішніх рівнинах — від 500 до 1 000 мм (мал. 2.133). Майже всі опади бувають улітку, за винятком східних схилів Бразильського нагір’я, де вони випадають і взимку. У тропічному поясі чітко виділяються такі типи кліматів: тропічний вологий (приатлантичні райони) (мал. 2.134), тропічний континентальний (внутрішні райони), високогірний клімат Анд з вертикальними поясами і тропічний пустельний клімат Тихоокеанського узбережжя. Саме тут, у тропіках на березі Тихого океану, розташоване найсухіше місце на Землі — пустеля Атакама (мал. 2.135).

Мал. 2.133. Тропічний циклон на північному узбережжі материка

Мал. 2.134. Кліматична діаграма тропічного вологого клімату

Мал. 2.135. Пустеля Атакама на узбережжі Тихого океану

Мал. 2.136. Кліматична діаграма середземноморського клімату

Області субтропічного та помірного кліматів. Субтропічний пояс охоплює території, розташовані в основному між 30° і 40° пд. ш. Зима там тепла (+10 °С, +15 °С), літо спекотне (+20 °С, +25 °С). Взимку з півдня часто вторгаються холодні повітряні маси, внаслідок чого бувають короткочасні різкі похолодання. Опадів — у середньому від 500 до 1 000 мм, причому їхня кількість зменшується в напрямку від Атлантичного океану до Анд, але в південній частині Тихоокеанського узбережжя — понад 2 000 мм. У субтропічному поясі виділяють області субтропічного вологого клімату (на сході), субтропічного континентального (у центрі) і середземноморського клімату із сухим літом і вологою зимою (на Тихоокеанському узбережжі) (мал. 2.136).

Території, що лежать на південь від 40° пд. ш., розташовуються в помірному кліматичному поясі, де чітко виявляються зміни температур за порами року. На півночі середня температура літа становить +15 °С, на півдні — +10 °С, а взимку, відповідно, +5 °С і 0 °С. У східній частині поясу панує континентальний, порівняно сухий клімат (річна кількість опадів — 100-250 мм) з холодною зимою і теплим, вологішим літом. На Тихоокеанському узбережжі клімат морський. Він формується під впливом західних вітрів помірних широт, що приносять багато опадів (понад 3000 мм на рік) (мал. 2.137).

Мал. 2.137. Західні вітри спричиняють опади на західних схилах Анд

Клімат Анд. В Андах клімат змінюється з висотою. У нижньому поясі гір він не відрізняється від клімату навколишніх рівнин. З підняттям у гори температура знижується, а кількість опадів зростає, тільки на найвищих висотах їх стає дещо менше. Східні схили Анд отримують більше опадів, ніж західні, оскільки вони зупиняють теплі й вологі повітряні маси з Атлантичного океану. Високі вершини гір вкриті льодовиками. Особливо суворий клімат Анд у тропічному поясі на високих центральних плоскогір’ях, оточених хребтами, де повітря сухе, холодне, з малою кількістю опадів у вигляді снігу, що випадає навіть літом. Тут розміщені найсухіші та найбідніші на живі організми високогір’я в світі.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які чинники відіграють визначальну роль у формуванні клімату Південної Америки?
  • 2. Яка роль течій узбережжя на формування клімату материка?
  • 3. Якими є відмінності клімату в межах тропічного та субтропічного поясів? Чим це зумовлено?
  • 4. Як клімат Анд змінюється з висотою?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Що спільного та відмінного у кліматі тропічних поясів Африки та Південної Америки?
  • 2. Дізнайся більше про особливості помірного кліматичного поясу материка.
  • 3. Опиши за допомогою карт атласу клімат Бразильського плоскогір’я.
  • 4. Чому на 30° пд. ш. Південної Америки температура взимку становить +10 °С, а на цій самій широті в Африці +24 °С?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду