Войти
Закрыть

Властивості водних мас. Течії

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 9. Властивості водних мас. Течії

  • Пригадайте, які властивості мають води Світового океану

ВОДНІ МАСИ. Великі об’єми води, що формуються в певних районах океану і різняться між собою своєрідними властивостями, називають водними масами.

У різних частинах океанів водні маси відрізняються одна від одної температурою, солоністю, прозорістю, вмістом кисню, морськими мешканцями. Водні маси, як і повітряні, є екваторіальні, тропічні, помірні, полярні. Вони активно взаємодіють з атмосферою: віддають їй тепло, вбирають з неї вуглекислий газ, виділяють кисень.

ТЕМПЕРАТУРА ВОДИ. Вам уже відомо, що температура поверхневого шару води в різних районах океану залежить від клімату і знижується від екватора до полюсів (мал. 24). Найвища температура водних мас (+25... +27 °С) спостерігається в екваторіальних і тропічних широтах з жарким кліматом. Найнижча (-1,8 °С) — у полярних районах з холодним кліматом. Температура води змінюється і з глибиною: що глибше, то вода холодніша. Глибше 1000 м температура завжди становить +2...+3 °С. На дні глибоководних западин вона становить 0 °С. Теплі води зосереджені у відносно тонкому поверхневому шарі завтовшки близько 100 м.

Мал. 24. Картосхема температури поверхневого шару води Світового океану

СОЛОНІСТЬ. Ви вже знаєте, що в природі немає води, яка не містила б певної кількості розчинених речовин. Солоністю називають кількість грамів речовин, розчинених в 1 л води. Її виражають в одиницях, що називаються проміле. Проміле (‰) — це тисячна частка цілого, на відміну від відсотка (%) — сотої частки цілого. У цих одиницях середня солоність вод морів і океанів становить 35 ‰. Це означає, що в 1000 г (1 л) морської води міститься 35 г солей. Натомість прісною вважається вода, солоність якої не перевищує 1 ‰.

Мал 25. Картосхема солоності вод Світового океану

Солоність водних мас в океанах не скрізь однакова. У поверхневому шарі вона може зменшуватися внаслідок випадання атмосферних опадів, притоку прісної води річок, танення льоду. А збільшується в результаті випаровування або утворення льоду, в якому солей майже немає. Так, у тропічних широтах солоність води найбільша — 38 ‰, тому що опадів там мало, а випаровування велике, що збільшує концентрацію солей. У екваторіальних широтах солоність менша (34 ‰) — там рясні опади, які розбавляють солону воду. У помірних широтах солоність середня. У полярних районах солоність знижується до 32 ‰ внаслідок танення льоду і стоку річок.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найсолоніше море Землі — Червоне (42‰), найменш солоне — Балтійське (4 ‰).

Крім солей, у морській воді завжди є гази, зокрема азот і кисень. Кисень, необхідний морським організмам для дихання, надходить з атмосфери та в результаті фотосинтезу.

ТЕЧІЇ. Вода в океані не знає спокою. Океанічні течії — найяскравіший вияв руху води. Течії в океані можна порівняти з переміщенням повітря в атмосфері. Вони переносять потужні маси океанічної води на величезні відстані. Течії — це горизонтальні переміщення води у вигляді широких потоків. Їх обумовлюють постійні вітри.

Розрізняють теплі й холодні течії (їх температуру визначають відносно навколишніх вод). Теплі течії зазвичай прямують з більш теплих широт у більш холодні, холодні — у зворотному напрямку. Вам уже відомо, що течії істотно впливають на клімат узбереж.

Оскільки головною причиною утворення течій на поверхні води є постійні вітри, то їх рух в океанах певною мірою збігається з переміщенням повітряних мас. Водночас на рух води також впливають відхиляюча сила обертання Землі навколо своєї осі й обриси материків. Так, постійні пасатні вітри, що дмуть в обох півкулях від 30-х широт до екватора, утворюють потужні Північну Пасатну і Південну Пасатну течії. Ці течії перетинають океан зі сходу на захід. Натрапивши на береги материків, течії роздвоюються і їх рух відхиляється на південь і північ. При цьому утворюються нові течії, що прямують назад — із заходу на схід. На їх напрямок у помірних широтах впливають уже західні вітри і відхиляюча сила обертання Землі. Так, в обох півкулях в океанах виникають два кругообіги (циркуляція води). У Північній півкулі течії утворюють замкнене коло і рухаються за годинниковою стрілкою, у Південній — проти неї.

Мал. 26. Головні поверхневі течії у Світовому океані

Завдяки течіям в океані відбувається неперервне перемішування всієї товщі води зверху донизу. Так, холодні арктичні й антарктичні води опускаються на сотні метрів і поступово змішуються з теплішими водами океану. Течії перерозподіляють солі, поживні речовини і, найголовніше, — тепло, як у водах Світового океану, так і на планеті в цілому. Великі і навіть малі потоки переносять в океані тепло і холод, несуть життя або спустошення, сприяють або перешкоджають мореплавству.

ДОСЛІДЖЕННЯ ВОДНИХ МАС. Вивчення океанів потрібні не тільки жителям островів чи рибалкам. Водні маси Світового океану й повітряні маси атмосфери тісно взаємодіють між собою. Тому океанографічні дослідження надзвичайно важливі для прогнозування погоди і змін клімату на всій Землі.

Автоматичні буї для дослідження водних мас океанів

Океанографи й метеорологи проводять дослідження за допомогою спеціальних поплавків і автоматичних буїв, наукових суден, літаків, супутників. Заякорені та дрейфуючі буї (дрифтери) збирають докладну інформацію про верхні шари води й атмосферні умови над океанами. Прилади, встановлені на них, фіксують дані про вітер, течії, висоту хвиль, температуру і солоність води. Бортовий комп’ютер за цими даними створює хвильові моделі «вітер — море», які через супутниковий зв’язок передаються на берегові станції. Дані, зафіксовані дрифтерами, передаються метеорологічним службам в усьому світі. Нині в океанах є понад тисячу буїв, які утворюють єдину загальноокеанічну мережу (мал. 27). Водночас вони є частиною глобальної системи спостереження Землі, яка збирає наземні, океанічні й атмосферні дані разом. На їх основі визначають стан Землі, прогнозують погоду та як буде змінюватися клімат.

Мал. 27. Мережа автоматичних буїв у Світовому океані

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Водні маси — це великі об’єми води, що формуються в певних районах океанів і різняться температурою, солоністю, прозорістю, вмістом кисню та іншими властивостями.

• Солоність — це кількість грамів речовин, розчинених в 1 л води (вимірюється в проміле, ‰).

• Причиною виникнення течій у морях і океанах є постійні вітри.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Як змінюється температура поверхневих вод Світового океану від екватора до полюсів?
  • 2. Що таке солоність води? Що означає вислів «Солоність 14 ‰»?
  • 3. Чому важливі дослідження водних мас Світового океану?
  • 4. Обчисліть, скільки кілограмів різних речовин можна отримати з 1 т чорноморської води, якщо її солоність 18 ‰.

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Взаємодія Світового океану, атмосфери та суходолу, її наслідки

1. Щоб дослідити взаємодію океанів, атмосфери і суходолу, пригадайте кругообіг води в природі та циркуляцію повітряних мас. Проаналізуйте процеси і явища, які відбуваються в кругообігу.

2. Установіть, у чому виявляються взаємозв’язки між окремими частинами цього «трикутника»:

3. Напишіть висновок про те, що є наслідком взаємодії Світового океану, атмосфери і суходолу.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду