Войти
Закрыть

Населення. Австралійський Союз

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 18. Населення. Австралійський Союз

Пригадай або здогадайся

  • 1. До якої раси належать корінні жителі Австралії?
  • 2. Скільки держав є на материку?
  • 3. Що тобі відомо про українців у Австралії?

Населення Австралії

Нащадки переселенців й аборигени. На материку проживає понад 18 мли осіб. Сучасне населення Австралії складається в основному з англо-австралійців (80% населення), які є нащадками переселенців із Великої Британії та Ірландії. Частка корінних жителів (аборигенів) становить лише 1 % населення материка (мал. 2.104).

Вважають, що людина вперше з’явилась в Австралії понад 30 тис. років тому і прийшла з Південно-Східної Азії. Аборигени Австралії належать до австралоїдної раси, представники якої суттєво відрізняються від інших трьох великих рас. В їхній зовнішності поєднуються деякі риси негроїдної та європеоїдної рас (мал. 2.105). До приходу європейців корінні жителі материка перебували на рівні кам’яного періоду, займались полюванням і збиральництвом і не знали ні тваринництва, ні землеробства. Корінні австралійці складаються з численних племен, що розмовляють більш ніж 200 мовами.

Заселеність території. Середня густота населення Австралії — 2 особи на 1 км2. Це один із найнижчих показників у світі. Населення розміщується на території материка вкрай нерівномірно. 9/10 жителів зосереджено на південному сході, внутрішні території майже безлюдні. Більша частина населення Австралії проживає в містах (86 %), при цьому 2/3 його живуть у великих містах (Сідней, Мельбурн, Аделаїда, Канберра) (мал. 2.106).

Мал. 2.104. Діти аборигенів Австралії

Мал. 2.105. Представник аборигенів з традиційним розфарбуванням воїна

Австралійський Союз

Материк-держава. Австралійський Союз — єдина держава в світі, що займає територію усього материка. Вона охоплює також острів Тасманія та ряд невеликих островів. Шість штатів Австралії утворюють єдиний Австралійський Союз, офіційним главою якого є британська королева, а представляє її на території держави генерал-губернатор.

Успішна економіка. Австралійський Союз є однією із найрозвинутіших країн світу. Тут добре налагоджено видобуток та переробку корисних копалин. За видобутком бокситів вона посідає одне із перших місць у світі. Також добувають вугілля, залізну, мідну, марганцеві руди, руди, з яких видобувають срібло, золото, нікель, титан та інші метали. Розвинуто виробництво автомобілів, морських суден, різноманітного обладнання.

Великий прибуток країні дає сільськогосподарська продукція. На великих просторах-пасовищах випасають мільйони овець, за поголів’ям яких і за кількістю проданої вовни Австралія посідає перше місце в світі (мал. 2.107). Великі простори земель, багато з яких зрошується, зайнято під посівами пшениці, цукрової тростини, садами, полями з овочами, квітами. Великі простори материка з’єднано добротними автомобільними та залізничними магістралями (мал. 2.108). Майже всі міста на берегах океану — це добре оснащені порти. Значна частина населення працює в сфері обслуговування — медичних та освітніх закладах, банках, туристичному бізнесі.

Мал. 2.106. Канберра — столиця Австралії

Мал. 2.107. Просторі рівнини використовуються як пасовища, а підвищені ділянки зайняті вітровими електростанціями

Мал. 2.108. Австралія має розвинуту сучасну транспортну мережу. Одна зі шляхових розв’язок

Мал. 2.109. Місто Сідней. Оперний театр. Об’єкт занесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Австралія та українці. Австралія — країна, в якій проживає понад 30 тисяч вихідців з українських земель. Перші з предків ураїнських поселенців прибули сюди ще у XIX столітті. Однак найбільш масова українська еміграція в Австралію спостерігалася наприкінці 1940-х років. Найуспішніше розвиваються зовнішні зв’язки теперішньої України з Австралією у культурно-мистецькій діяльності (мал. 2.109 ). Активізовується й економічне співробітництво між державами.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які народи населяють Австралію?
  • 2. Чому Австралія є малозаселеним материком?
  • 3. Які особливості політичної карти Австралії?
  • 4. Запаси яких корисних копалин зумовили розвиток промисловості країни?
  • 5. У чому природа материка допомагає, а в чому перешкоджає веденню сільського господарства?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Де найгустіше заселена Австралія? Чому?
  • 2. Знайди інформацію про екзотичні сільськогосподарські культури, що їх вирощують на материку.
  • 3. Що зумовило високий розвиток господарства Австралійського Союзу?
  • 4. Знайди інформацію про пам’ятки культури зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Австралії. Підготуй коротку розповідь про них.

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація