Войти
Закрыть

Держави

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 20. Держави

  • Пригадайте з історії, де в Африці виникли стародавні цивілізації.
  • Яка країна Африки належить до виcoкорозвинених?

Вивчаючи країни, ви ознайомитеся не тільки з особливостями природи, що залежать від її географічного положення на материку, а й населеності і його господарської діяльності. Характеризувати країну треба за планом (додаток 3).

ЄГИΠЕТ. Ця держава розташована на північному сході материка, на стику Африки й Азії. Майже вся її територія (96 %) лежить у зоні спекотних пустель. Тропічний пустельний клімат через сухість несприятливий для життя людей. Із півдня на північ країну перетинає єдина річка — Ніл. Давньогрецький історик Геродот назвав Єгипет «дарунком Нілу». І справді, річка — єдине джерело життя в пустелі. Долина Нілу є низкою оазисів. Її родючі землі надзвичайно благодатні для розвитку господарства. Саме там 6 тис. років тому виникла одна з найдавніших цивілізацій.

ЄГИПЕТ

За кількістю населення Єгипет посідає друге місце в Африці, проте воно зосереджене здебільшого на вузькій смужці землі, що зрошується Нілом. Більшість населення — араби, які сповідують іслам. Усі міста країни — великі й малі, стародавні й сучасні — розташовані в долині Нілу.

Мал. 77. Каїр — столиця Єгипту і одне з найбільших міст Африки

Основа господарства Єгипту — сільське господарство. Густа мережа зрошувальних каналів, багато сонячного тепла, родючі ґрунти — усе це дає можливість одержувати два-три врожаї на рік. Єгиптяни вирощують бавовник, кукурудзу, рис, пшеницю, цукрову тростину, фінікову пальму, оливкові дерева, цитрусові (апельсини, мандарини, лимони). Розводять велику рогату худобу, кіз, віслюків, верблюдів, овець.

Водночас із традиційними легкою і харчовою галузями промисловості, які переробляють продукцію сільського господарства, розвивається видобувна галузь (нафта, природний газ, вугілля). Залізні та марганцеві руди використовують підприємства чорної металургії для виплавлення чавуну і сталі, а руди кольорових металів — кольорова металургія для отримання міді, свинцю, цинку, олова. Розвивається машинобудування. Мінеральні добрива, ліки та іншу продукцію дає хімічна промисловість, переробляючи фосфорити, сірку, гіпс, кам’яну сіль.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвищою і найвідомішою серед єгипетських пірамід є піраміда Хеопса, що сягає 146,6 м. Стародавні єгиптяни стверджували: «Вони будуть існувати вічно», а сучасники вважають ці споруди одним із семи чудес світу. Піраміди Єгипту внесено до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Мал. 78. Єгипетські піраміди

Оазиси в пустелях сполучені залізницями й автошляхами. Проте їх безперебійне функціонування ускладнюють бархани, які, перемішуючись, постійно засипають шляхи. Велике транспортне значення має Суецький канал.

«Усі гроші світу будуть тут»

Такі слова викарбувані на пам’ятнику Фердинанду Лессепсу — французькому інженеру, який керував будівництвом Суецького каналу. Русло завдовжки 161 км, завширшки до 300 м і завглибшки 16 м упродовж 10 років споруджували єгипетські робітники. Відкритий у 1869 р., канал набув світового значення. Він став найкоротшим шляхом між портами Європи і Азії. Численні судна скоротили шлях плавання на 8-15 тис. км порівняно зі шляхом довкола Африки.

Значну роль в країні відіграє міжнародний туризм. Щороку мільйони туристів приїздять подивитися на піраміди — усипальниці фараонів, а також на сфінкси — колосальні скульптури левів з людською головою, споруджені майже 5 тис. років тому. Відпочинок на пляжах Червоного моря пропонує Хургада — найбільший курорт країни.

Єгипет постачає в Україну апельсини, лимони, бавовняні тканини, рис. А з України везе метал, зерно, молочні продукти.

НІГЕРІЯ. Країна розташована на заході Африки, на узбережжі Гвінейської затоки. Вона має широкий вихід до океану. Про Нігерію кажуть, що це Африка в мініатюрі: на півдні країни розташовані вологі екваторіальні ліси, на півночі — савана, яка переходить у напівпустелю. У рельєфі переважають приморські рівнини і невисокі плоскогір’я. Цілорічно панує тепло. Надра багаті на корисні копалини.

НІГЕРІЯ

Нігерія — найбільша держава Африки за кількістю населення. Вона багатонаціональна: в країні налічується 250 народностей, кожна з яких має свої звичаї, традиції, мову. Більшість населення живе в селах.

Мал. 79. Лагос — найбільше місто Нігерії

Нігерія — сільськогосподарська країна. Там вирощують какао, олійну пальму, арахіс, бавовник, цукрову тростину. Розводять велику рогату худобу, овець, кіз. Велике значення мають рибальство та заготівля деревини цінних порід. Нігерія — один із світових лідерів з видобування і переробки нафти. Видобувають також вугілля, залізну руду, олов’яні руди. Розвинені харчова і легка галузі промисловості. Велику роль і донині відіграють ремесла: нігерійці тчуть тканини, плетуть циновки й кошики, вичиняють шкури; вони вправні гончарі та різьбярі по дереву. Приморське положення країни сприяє розвитку торгівлі. Нігерія — один з провідних у світі виробників пальмової олії, какао, арахісу, нафти, залізної руди, деревини, які постачає в різні держави світу.

Мал. 80. Нігерійське село

ЕФІОПІЯ. Країна розташована на сході Африки, на Ефіопському нагір’ї. Це стародавня держава, яка залишалася незалежною навіть у колоніальний період. Через її територію проходить Східноафриканська зона розломів. Тому там часто трапляються землетруси і виверження вулканів. Це країна пустель, саван і високогірних районів. Її населяють ефіопи.

ЕФІОПІЯ

Ефіопія — сільськогосподарська країна. Цілорічно тут вирощують кукурудзу, сорго, цукрову тростину, овочі, банани, цитрусові. Це батьківщина пшениці, жита, проса і кавового дерева. Кавове дерево радше нагадує кущ і має невеликі, розміром з вишню, плоди червонуватого кольору. Кожний плід містить дві насінини-зерна, з яких готують ароматну каву. Ефіопія належить до світових виробників цього напою. Розвинене тваринництво: розводять велику рогату худобу, кіз, верблюдів, коней. Збирають мед диких бджіл. Сільське господарство потерпає від частих посух, через які гинуть посіви, худоба і настає голод.

Подорож у слово

Назва країни Ефіопія в перекладі з давньогрецької означає обличчя, опалене сонцем.

Видобувають руди дорогоцінних металів (золото, платина). Є підприємства легкої і харчової промисловості, невеликі металургійні заводи.

Подорож у слово

Слово кава походить від назви Каффа — основного району її вирощування в Ефіопії.

Мал. 81. Збір плодів кавового дерева

ПІВДЕННА АФРИКА. Ця країна — економічний гігант Африки. Вона розташована на крайньому півдні материка. Більшу її частину займають рівнини, уздовж узбережжя простяглися Драконові і Капські гори. Клімат теплий — тропічний і субтропічний. Переважають савани, є вічнозелені твердолисті ліси і чагарники та пустелі. Південну Африку називають геологічним дивом — її надра надзвичайно багаті на корисні копалини.

ПІВДЕННА АФРИКА

Корінне населення країни — бушмени і готтентоти. Їх залишилося лише кілька сотень. Крім них, тут живуть зулуси, ндебеле, коса та ін. Першими європейцями, які оселилися і заснували колонію, були голландці. З часом до них долучилися англійці. Для роботи на плантаціях і копальнях завозили індійців і китайців з Азії. Тому Південну Африку називають калейдоскопом народів і культур, де державними є одразу 11 мов, аби нікого не образити.

Південна Африка належить до 20 найбільш розвинених держав світу. Процвітаючою країною вона стала завдяки видобувній промисловості. Південна Африка посідає одне з перших місць у світі з видобування алмазів, золота, урану. Серед інших галузей набули розвитку металургія, машинобудування, хімічна, нафтопереробна, легка, харчова.

Основою сільського господарства є великі фермерські господарства, що широко застосовують техніку й добрива, тому отримують високі врожаї. Вирощують пшеницю, цукрову тростину, бавовник, цитрусові, виноград. Лише фруктів країна вирощує 140 видів, які продають у 40 країн світу! Розводять овець, велику рогату худобу, свиней. Рибальство (вилов крабів, анчоусів, сардин) — так само прибуткова галузь господарства. Хороші автомобільні шляхи, густа мережа залізниць і повітряний транспорт сприяють розвитку господарства. Ця африканська країна має високорозвинену сферу освіти та охорони здоров’я. Державна скарбниця поповнюється й за рахунок туризму. Рослинність і тваринний світ вважаються не меншим багатством країни, ніж золото й алмази. Тому їх зберігають у національних природних парках, які приваблюють численних туристів.

Мал. 82. Південна Африка — країна алмазів

Розширюються торговельні зв’язки з Україною. З далекої Південної Африки до нас везуть виноград, вина, квіти, а також алмази, які огранюють українські майстри. Натомість Україна постачає авіаційне обладнання, мінеральні добрива, цемент та ін.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Південна Африка — високорозвинена країна континенту з багатогалузевою промисловістю й ефективним сільським господарством.

• Єгипет, Нігерія, Ефіопія — країни, що розвиваються, у яких основою господарства є землеробство і тваринництво.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому Єгипет називають «країною в обіймах пустелі»? У якій частині цієї країни зосереджено основне життя?
  • 2. Розкажіть про сільське господарство Нігерії.
  • 3. Які чинники сприяли перетворенню Південної Африки на високорозвинену державу світу?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Щороку Єгипет відвідують 2 млн туристів. Кожний з них витрачає в країні щонайменше 500 доларів США. Обчисліть щорічний дохід держави від туризму. Зробіть висновок, про значення цієї галузі для господарства.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3 (Закінчення. Початок див. на с. 55, 67)

Тема: Зазначення на контурній карті назв географічних об’єктів материка

3. Користуючись політичною картою Африки, на контурній карті позначте:

  • а) кордони та підпишіть назви держав — Алжир, Ефіопія, Єгипет, Лівія, Нігерія, Південна Африка, Судан;
  • б) столиці цих країн та підпишіть їх назви.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду