Войти
Закрыть

Природні зони (продовження) та вертикальна поясність

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 40. Природні зони (продовження) та вертикальна поясність

  • Пригадайте, якому закону підпорядковується зміна компонентів природи в горах.

ЗОНА НАПІВПУСТЕЛЬ І ПУСТЕЛЬ. У Північній Америці напівпустелі й пустелі поширені в помірному, субтропічному та тропічному поясах і не утворюють суцільної смуги. Деякі з них виникли на узбережжі Тихого океану, інші — на внутрішніх плато і плоскогір’ях у так званій дощовій тіні Кордильєр. Так, одна з найсухіших і найспекотніших пустель світу з красномовною назвою Долина Смерті утворилася в невеликій за площею, але глибокій міжгірній западині (-85 м) (мал. 173).

Мал. 173. Долина Смерті

Клімат пустель посушливий. Рослинності небагато. На сіро-бурих ґрунтах росте невисокий кущ — чорний полин. На знижених ділянках панує лобода, що утворює подушки, під якими ліпше зберігається волога. Поширені солончаки, де можуть рости лише солянки і тамариск. Трапляється ендемічне сальне дерево. У пустельних районах Мексиканського нагір’я поширені кактуси, юки, агави. Із тварин найбільш численними є гризуни (кролик, ховрах, хом’як) та плазуни (ящірки, гримучі змії). Трапляються антилопа вилоріг (ендемік), койот, пума.

Мал. 174. Пустеля Мексиканського нагір’я

СУБТРОПІЧНІ ТА ТРОПІЧНІ ЛІСИ. Зона твердолистих вічнозелених лісів і чагарників охоплює вузьку смугу західного узбережжя материка. Зима там тепла із рясними опадами, проте літо прохолодне. На півночі зони на коричневих ґрунтах ростуть ліси із секвої, ялиці, суничного дерева. Гігантські тисячолітні секвоядендрони та різноманітний тваринний світ перебувають під охороною у Йосемітському національному парку. На півдні, де сухіше, поширені вічнозелені рідколісся і чагарники. На значній площі чагарники випалено й замінено фруктовими садами.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвище дерево на Землі — секвоядендрон (мамонтове дерево), яке виростає заввишки 100 м і сягає 30 м у діаметрі. Секвоядендрон ще й довгожитель — відомі дерева, вік яких 4000 років. Цікаво, що кора мамонтового дерева може сягати півметра завтовшки і не горить.

Мал. 175. Гігантські секвоядендрони є об’єктом Світової природної спадщини ЮНЕСКО

Мусонні мішані ліси ростуть на Примексиканській і Приатлантичній низовинах та півострові Флорида. Клімат там субтропічний мусонний з великою кількістю опадів. У лісах на жовтоземах і червоноземах ростуть численні види сосен (скипидарна, короткохвойна, болотна, озерна, карибська), з листяних порід — дуб, тюльпанове дерево, магнолія. У заболочених місцях панує болотний кипарис. У лісах водяться барибал, рись, опосум, біля водойм — видра, ондатра, єнот. На півдні трапляються великі черепахи і крокодили алігатори.

Перемінно-вологі ліси займають південну частину материка — весь Центральноамериканський перешийок. У них кількома ярусами ростуть як вічнозелені дерева, так і листопадні, що скидають листя у сухий сезон. Серед них сейба, бразильське дерево, бальса. Ґрунти — червоні. У тваринному світі переважають представники південноамериканських лісів: ягуар, тапір, броненосець, широконосі мавпи.

Нині площа лісів дуже зменшилася, натомість розкинулися плантації бавовнику, тютюну, цукрової тростини.

ОБЛАСТЬ ВЕРТИКАЛЬНОЇ ПОЯСНОСТІ. Вертикальна поясність спостерігається у Кордильєрах і Аппалачах. Ви вже знаєте, що кількість вертикальних поясів і їх особливості залежать від висоти гір та їх положення в тому чи іншому географічному поясі.

У Кордильєрах у межах, наприклад, субарктичного і помірного поясів, унаслідок низького положення снігової лінії, вертикальна поясність рослинного покриву розвинена слабо. Густі хвойні ліси вкривають нижні частини гір до висоти 1000-1500 м. Вище лежить гірська тундра, яку на висоті 2500 м змінюють вічні сніги і льодовики.

Натомість у Кордильєрах, що простягаються у субтропічному поясі, на західних схилах до висоти 1200 м ростуть чагарники; вище, до 1800 м — вологолюбні хвойні ліси із сосни, кедра, білої ялини, подекуди трапляються ліси із гігантської секвої. До 3200 м ростуть ялинові ліси. Ще вище лежать субальпійські та альпійські луки. Снігова лінія там проходить на висоті 4500 м, вище якої — засніжені вершини.

ОХОРОНА ПРИРОДИ. Господарська діяльність людини в Північній Америці позначилася на всіх компонентах природи. Особливо постраждали ґрунти, рослинність і тваринний світ. Міста і шляхи займають дедалі більше місця. Активне перетворення природи призводить до посилення частоти стихійних лих — пилових бур, повеней, лісових пожеж.

У країнах Північної Америки ухвалено закони, спрямовані на охорону природи, відновлюють ліси, очищують від забруднення річки й озера. На материку створено численні заповідники й національні парки.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• У Північній Америці напівпустелі і пустелі поширені в кількох поясах (помірному, субтропічному і тропічному) і не утворюють суцільної смуги.

• На півдні материка лежать зони твердолистих вічнозелених лісів і чагарників, мусонних мішаних та перемінно-вологих лісів.

• У Кордильєрах природні комплекси змінюються з висотою.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Де в Північній Америці поширена зона напівпустель і пустель?
  • 2. Чому рослинність і тваринний світ пустель бідні?
  • 3. Які ліси сформувалися в субтропічному й тропічному поясах?
  • 4. Які заходи здійснюють для охорони природи на материку?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Розроблення маршруту, що проходить через об’єкти Північної Америки, занесені до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО

1. Користуючись різними джерелами інформації, дізнайтеся більше про природні об'єкти Північної Америки, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

2. Які з них ви хотіли б побачити на власні очі? Чому? Чим вони привабливі?

3. На контурній карті умовними знаками позначте об’єкти, які вас зацікавили, й підпишіть їх назви. Пунктирною лінією позначте маршрут своєї уявної подорожі.

4. Створіть презентацію, у якій висвітлювалися б принади природних об’єктів, які ви бажаєте відвідати, щоб і однокласники долучилися до вашої туристичної подорожі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду