Войти
Закрыть

Населення і політична карта

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 41. Населення і політична карта

  • Пригадайте, з якого часу розпочалася колонізація Північної Америки.
  • Кого називають метисами і мулатами?

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСЕЛЕННЯ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ. Перші люди прийшли в Північну Америку, як вважають учені, з Азії по сухопутному «мосту», що тисячі років тому був на місці Берингової протоки. Тому корінні народи — індіанці та ескімоси — належать до монголоїдної раси. Доказом того, що прабатьківщиною індіанців була Азія є численні ознаки їхньої зовнішності: темна шкіра з червонуватим відтінком, жорстке пряме волосся, темний колір очей, вилицювате обличчя.

Нотатки Колумба

«Люди доладної статури, гарні тілом і приємні обличчям, волосся мають коротке й густе, мов кінська грива... Вони не чорні й не білі». Такі враження про корінних мешканців острова Сан-Сальвадор занотував Христофор Колумб у своєму бортовому журналі. Мореплавець, будучи переконаний, що Індія зовсім близько, не вагаючись, назвав їх індіанцями.

Численні індіанські племена розмовляли сотнями різних мов. Вони займалися й різною господарською діяльністю: ескімоси на півночі — полюванням на морського звіра, риболовлею, розведенням оленів, заготівлею хутра; індіанці у лісах — полюванням і риболовлею, а на півдні — землеробством, скотарством, ремеслами (ткацтвом, плетінням, керамікою). Основна частина індіанських племен жила на території теперішньої Мексики (ацтеки, майя), де утворилися великі держави з розвиненим господарством і культурою.

Стовп-тотем — спеціальний знак, якому поклоняється плем’я

Мал 176. Вігвам і тіпі — традиційне житло індіанців

З XV ст., після відкриття Америки X. Колумбом, на материк почали прибувати переселенці. Відтоді розпочалася колонізація материка іспанцями, англійцями, французами — представниками європеоїдної раси. Їх облаштування на нових землях супроводжувалося, як і на інших материках, знищенням корінного населення або витісненням його на малопридатні для життя землі. Представників негроїдної раси — африканців — у XVI-XVIII ст. привозили з Африки як рабів для роботи на плантаціях.

Мал. 177. Індіанець

СУЧАСНЕ НАСЕЛЕННЯ. Нині в Північній Америці живуть 539 млн осіб. Із різних народів і рас сформувалися нові нації — американці США, англо-канадці та ін. Серед них переважають нащадки переселенців з Європи: у США — вихідці здебільшого з Великої Британії, у Канаді — з Великої Британії і Франції, на півдні материка — з Іспанії. Тому державними мовами в країнах континенту є англійська, французька, іспанська. У ХІХ-ХХ ст. у пошуках нових земель і ліпшої долі в Північній Америці оселилося багато українців. І дотепер на материк щорічно приїздить близько півмільйона людей з усіх куточків світу.

Подорож у слово

Ескімос у перекладі з однієї з індіанських мов означає той, що їсть сире м’ясо. Самі ескімоси вважають цю назву образливою і називають себе інуїти, що означає — люди.

Снігове іглу

Снігове житло-іглу, діаметром 7 м і заввишки 3 м, дві людини можуть збудувати за 2 год. Снігові «цеглини» складають у формі купола, потім стіни обливають зсередини водою. Утворюється крижана кірка. Всередині запалюють вогнище, крига потроху тане — і стіни стають непроникними для холоду. Вхід в іглу розташовується нижче підлоги, що дає змогу зберігати тепло, навіть якщо надворі мороз -50 °С.

Мал. 178. Снігове житло-іглу

Мал. 179. Інуїти

Корінні жителі становлять лише 1 % населення материка. Більша частина індіанців живе в Мексиці та країнах Центральної Америки, інуїти (ескімоси) — на узбережжі Північного Льодовитого океану і півдні Ґренландії. Корінне населення розмовляє багатьма мовами. Крім них, у Північній Америці живуть мільйони нащадків різних народів Африки — афроамериканці. Внаслідок змішаних шлюбів з’явилися метиси (мал. 180) і мулати (мал. 181). Отже, населення Північної Америки сформувалося з представників усіх трьох основних рас людства.

Мал. 180. Метиска

Мал. 181. Мулатка

Розміщується населення на материку вкрай нерівномірно. Це зумовлено особливостями заселення та природними умовами. Найбільша густота населення — на півдні материка і сході, де осідали перші переселенці з Європи. Найменша — у Ґренландії, північних і західних пустельних районах, малопридатних для життя. Північну Америку називають «материком міст», оскільки в них живе три чверті її населення.

ПОЛІТИЧНА КАРТА. У Північній Америці розташована одна з найбільш високорозвинених країн світу — Сполучені Штати Америки. Високий рівень розвитку господарства має й Канада. Решта, здебільшого невеликих за площею, держав належить до країн, що розвиваються. Серед них вирізняється Мексика. На островах Карибського моря — численні острівні держави, зокрема Куба і Гаїті. Там збереглися ще колонії США, Великої Британії, Нідерландів.

Країни Центральної Америки разом з усіма країнами Південної Америки утворюють регіон, який називають Латинською Америкою. Населення там розмовляє здебільшого іспанською і португальською мовами, що мають латинське походження.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Населення Північної Америки складається з представників різних рас, які заселили материк на різних етапах його історії.

• Корінними жителями материка є індіанці та інуїти, які належать до монголоїдної раси.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які народи є корінними жителями Північної Америки?
  • 2. Народи яких рас належать до прийшлого населення материка?
  • 3. Назвіть чинники, від яких залежить розміщення населення на материку.
  • 4. Які великі країни розташовані в Північній Америці?

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Ще в І тис. до н. е. майя — корінні жителі Америки — створили високорозвинену державу. Майя славилися своїми досягненнями в астрономії — вміли передбачати сонячні й місячні затемнення, в математиці — створили складну систему обчислення і придумали число нуль, у будівництві — зводили величезні будівлі й міста. Дізнайтеся більше про цивілізацію майя і підготуйте про це коротку інформацію для повідомлення на уроці.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду