Войти
Закрыть

Країни Східної і Центральної Європи

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 53. Країни Східної і Центральної Європи

  • Пригадайте, які держави є сусідами України.
  • Які народи належать до слов’янської мовної групи?

У Східній і Центральній Європі розташовані Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія. Після розпаду СРСР у 1991 р. на політичній карті Європи з’явилися нові незалежні країни, серед яких Україна, Білорусь і Молдова. Усі вони є нашими сусідами. За рівнем економічного розвитку ці країни поступаються державам Західної та Південної Європи. Останнім часом у їх господарствах та управлінні відбуваються помітні зміни.

УКРАЇНА. Це найбільша за площею країна Європи. На півдні її омивають Чорне та Азовське моря. Наша держава займає вигідне географічне положення, оскільки розташована на перехресті шляхів між Європою та Азією.

УКРАЇНА

Природа України різноманітна й мальовнича. Більша частина території рівнинна. Середньовисокі гори Українські Карпати здіймаються на заході країни, Кримські гори — на півдні. Найбільша річка — Дніпро, яку в Україні величають Славутичем. Панує помірно континентальний клімат і тільки на Південному березі Криму — субтропічний середземноморський. На значних площах поширені чорноземи — найродючіші ґрунти. Тому українські землі майже повністю розорано.

Мал. 252. Київ — столиця, великий промисловий і культурний центр України

Більшість населення країни становлять українці. Крім них, живуть росіяни, білоруси, кримські татари, євреї, молдовани та ін. Як і в інших країнах, більшість населення живе в містах. Найбільші з них — Київ, Харків, Дніпропетровськ.

Промисловість є основою господарства. Електроенергія виробляється на теплових, атомних та гідравлічних станціях. Залізна руда і марганець, на які багата Україна, слугують сировиною для чорної металургії, що дає чавун і сталь. Українські машинобудівні підприємства виробляють різноманітне устаткування, літаки, верстати, прилади. Хімічна промисловість використовує поклади калійних солей і сірки для виробництва добрив. Розвинені деревообробна, меблева, легка і харчова галузі промисловості.

Українські транспортні літаки Ан відомі в усьому світі

У сільському господарстві переважає вирощування зернових: пшениці, жита, кукурудзи, ячменю. Україна відома як район буряківництва світового значення. Коренеплід цукрових буряків використовують для виробництва цукру. На півдні великі площі зайнято соняшником — олійною культурою, з насіння якої виготовляють харчову олію. Крим і Закарпаття — райони виноградарства. Розводять велику рогату худобу, свиней, овець. Розвинені всі види транспорту. Залізниці й автошляхи сполучають між собою найвіддаленіші куточки країни. Повітряний і морський транспорт сполучає Україну з 80 країнами світу. Велике значення має трубопровідний транспорт, який доставляє нафту й газ.

Соняшник — основна олійна культура в Україні

ПОЛЬЩА. Це велика європейська країна, сусідка України на північному заході. Вона має вихід до Балтійського моря.

РЕСПУБЛІКА ПОЛЬЩА

Природні умови Польщі сприятливі для розвитку господарства. Рельєф здебільшого рівнинний. Лише на півдні країни підносяться середньовисокі гори — Судети і Карпати. Помірний клімат дає можливість вирощувати сільськогосподарські культури помірного поясу. Найбільша річка — Вісла. Польща розташована в зоні мішаних лісів, проте лісами вкрита лише п’ята частина території.

Поляки становлять майже 99 % загальної кількості населення. В основному люди живуть в містах, найбільшими серед яких є Варшава, Краків і Лодзь.

Мал. 253. Варшава — столиця Польщі

У Польщі розвинені різні галузі промисловості. З надр видобувають вугілля, природний газ, руди кольорових металів, сірку. Ця країна — один із найбільших у світі виробників сірки, з якої виготовляють сірчану кислоту, що використовується у різних галузях промисловості. Чорна і кольорова металургія забезпечують сировиною машинобудування, яке посідає чільне місце серед галузей обробної промисловості. Польські підприємства виробляють автомобілі, вагони, морські судна, електротехнічну й радіоелектронну продукцію. Значного розвитку набули хімічна й нафтохімічна галузі. Текстильна промисловість випускає тканини. З галузей сільського господарства розвинені рослинництво і тваринництво. На півночі країни вирощують жито, овес, ячмінь і картоплю, на півдні, де найбільш родючі ґрунти, — пшеницю, кукурудзу, соняшник і цукрові буряки. Вирощують також овочі, фрукти та ягоди. У тваринництві переважає розведення великої рогатої худоби і свиней. Важливе значення надається птахівництву й рибальству.

Видатні поляки

Польща — батьківщина видатного астронома Міколая Коперника, який здійснив переворот у природознавстві, створивши геліоцентричну (із Сонцем у центрі) систему світу. Адам Міцкевич — відомий польський поет. Його твори українською мовою перекладали Іван Франко та Леся Українка.

Країна має всі види сучасного транспорту: автомобільний, залізничний, повітряний, трубопровідний, водний (річковий і морський). Польща відома як один із центрів міжнародного туризму. В Україну Польща продає папір і картон, пластмаси, устаткування, механічні пристрої, нафту, природний газ, косметику, фрукти, горіхи, м’ясо й інші харчові продукти. З України Польща одержує чорні метали, електричні машини, устаткування, соняшникову олію, одяг.

БІЛОРУСЬ. Це північна сусідка України. Країна не має виходу до моря, проте розташована на перехресті важливих транспортних шляхів із Європи в Азію.

РЕСПУБЛІКА БІЛОРУСЬ

У Білорусі поширені полісся — піщані, часто заболочені низовини, вкриті мішаними і широколистими лісами. Клімат помірно континентальний. Найбільші річки — Дніпро і Прип’ять. Природні багатства білоруських надр незначні. Є торф, невеликі запаси кам’яного вугілля, кухонної та калійної солі.

Більшість населення країни — білоруси. Крім них, є росіяни, українці, поляки. Густота населення невелика. Переважно люди живуть у містах, найбільшими з яких є Мінськ, Брест, Гомель.

Мал. 254. Мінськ — столиця Білорусі

Провідною галуззю промисловості є машинобудування, насамперед верстато-, автомобіле- і тракторобудування. Білорусь славиться виробництвом надважких вантажних автомобілів МАЗ і БелАЗ. Виготовляють також годинники, телевізори, холодильники. Продукція хімічної промисловості — мінеральні добрива, пластмаси, синтетичні волокна. Розвинені харчова, легка й деревообробна галузі.

Мал. 255. Вантажні автомобілі білоруського виробництва

Символом сільського господарства Білорусі є льон-довгунець — цінна прядильна культура, з якої виготовляють лляні тканини. Вирощують також зернові культури — жито, ячмінь, пшеницю. Традиційно багато збирають картоплі та цукрових буряків. У тваринництві переважають розведення великої рогатої худоби молочно-м’ясних порід, свинарство та птахівництво. Розвинені сухопутні види транспорту. Трубопроводами країна отримує нафту і природний газ із Росії. Білорусь — один із основних торговельних партнерів України. Вона продає нам трактори, вантажні автомобілі, ліфти, холодильники, пральні машини, шини, добрива, скло, папір, косметичні засоби, харчові продукти (ковбасу, м’ясні консерви, вершкове масло, житню муку, цукор). Натомість Україна постачає в Білорусь чавун, сталь, вагони, електричні трансформатори, пшеницю, кукурудзу, соняшникову олію та ін.

Льон-довгунець

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте природні умови України. Чи сприятливі вони для розвитку господарства?
  • 2. Яку продукцію українських підприємств купують інші країни світу?
  • 3. Які галузі промисловості розвинені в Польщі?
  • 4. Назвіть основні сільськогосподарські культури, які вирощують у Білорусі.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Використовуючи різні джерела інформації, підготуйте короткі повідомлення про природні й культурні об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО країн Центральної і Східної Європи:

  • група 1 — України;
  • група 2 — Білорусі;
  • група 3 — Польщі.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду