Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Північної Америки

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 31. Рослинний і тваринний світ Північної Америки

  • У яких теплових поясах розташований материк Північна Америка?
  • За картою природних зон визначте, які природні зони є на цьому материку.

Північна Америка лежить у Північній півкулі в усіх теплових поясах. Рослинний і тваринний світ материка багатий і різноманітний.

У розташуванні природних зон на материку є свої особливості: на півночі вони змінюються з півночі на південь, південніше Великих озер — зі сходу на захід.

На Крайній Півночі в холодному поясі на островах і узбережжі Північного Льодовитого океану розташовані зони арктичних пустель і тундра. Ці зони охоплюють північне узбережжя материка й частину прилеглих до нього островів.

Зона арктичних пустель має суворий клімат — більша частина території цієї зони зайнята льодовиками. Улітку на вільних від льоду кам’янистих ділянках ростуть мохи й лишайники. Життя більшості тварин — білих ведмедів, тюленів, моржів — пов’язане з океаном. На суші трапляються невеличкі гризуни — лемінги, на яких полюють хижаки — песець і полярний вовк.

Поверхня тундри сильно промерзає, там вічна мерзлота. На півночі ростуть мохи, лишайники. Південніше влітку мерзлий ґрунт трохи відмерзає, тоді тут з’являються болотні трави, журавлина, морошка, карликова береза та вільха.

У тундрі мешкають північні олені карибу, вівцебики (рис. 96), полярні вовки, песці, лемінги, білі куріпки. Улітку прилітає багато перелітних птахів.

На південь від тундри широкою смугою простяглася тайга — хвойні ліси. Поширені в Північній Америці чорна та біла ялини, бальзамічна ялиця, кілька видів сосни й модрини. Тільки тут ростуть секвої.

У тайзі водяться ведмеді гризлі (рис. 97), бізони, вовки, рисі, лисиці, олені вапіті, лосі, зайці, білки, бурундуки. Поблизу водойм живуть єноти, бобри й ондатри.

На сході тайга поступово переходить у мішані ліси, а потім — у листяні. У мішаних лісах більше тепла порівняно з тайгою, тому поряд із хвойними деревами є численні представники листяних порід. Ростуть тут цукровий і червоний клени, а також буки, липи, дуби, ясени, з хвойних — туя. Трапляються незвичні для нас чорна й вишнева берези.

Рис. 96. Вівцебик

Рис. 97. Ведмідь гризлі

Для широколистяних лісів характерна велика різноманітність порід дерев: кілька десятків видів дубів, каштани, платани, тюльпанові дерева.

У лісах водяться ведмеді, куниці, росомахи, вовки, лисиці. У лісі живуть дикобрази (рис. 98), вкриті барвистими голками, опосуми — єдиний вид сумчастих, трапляються скунси (рис. 99).

Чим далі від Атлантичного океану на захід, до гір, тим менше опадів і сухіший клімат. Ліси поступово переходять у степи — прерії, які охоплюють великі простори в центральній частині Північної Америки. Кількість тепла тут значна, але зволоження недостатнє. У таких умовах поширена трав’яниста рослинність. Нині прерії розорано й засіяно пшеницею та кукурудзою.

Рис. 98. Дикобраз

Рис. 99. Скунс

У преріях мешкають численні гризуни — ховрахи, бабаки. Тут водяться незвичайні тварини — лугові собачки, кенгурові щури. Є небезпечні плазуни — гадюки, гримучі змії. Багато степових птахів.

Пустелі Північної Америки розташовані на заході та півдні материка й не утворюють суцільної смуги. Північноамериканські пустелі — батьківщина кактусів (рис. 100). Рослини пристосувалися до життя у пустелі: вміють запасати воду. Величезні кактуси можуть накопичувати в стеблах до 2 т води. Також тут ростуть колючі чагарники й агави.

Рис. 100. Північна Америка — батьківщина кактусів

У пустелях мешкають гризуни, трапляються броненосці, антилопи-вилороги, койоти, пуми. Багато змій, ящірок.

Узбережжя південної частини Північної Америки й острови Карибського моря вкриті тропічною рослинністю. Тут ростуть пальми, папороті, орхідеї, бразильське, чорне, атласне дерева. З тварин поширені крокодили-алігатори та черепахи. Багато птахів — папуги, колібрі, сови.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Рослинний і тваринний світ Північної Америки багатий і дуже різноманітний. В арктичних пустелях, тундрі, тайзі, мішаних і широколистяних лісах, степах і пустелях ростуть рослини й мешкають тварини, що пристосувалися до природних умов цих територій. У Північній Америці поширені рослини й тварини, яких немає на інших материках.

Запитання

  • 1. Чому рослинний і тваринний світ Північної Америки різноманітний?
  • 2. Чому в зоні арктичних пустель майже немає рослинності?
  • 3. Яка природа тундри Північної Америки?
  • 4. У якій із природних зон материка найрізноманітніші рослини й тварини?
  • 5. Які незвичайні тварини водяться у преріях?
  • 6. Які рослини характерні для пустель материка?

Завдання

  • 1. Розкажіть про рослинний і тваринний світ однієї з природних зон Північної Америки.
  • 2. Користуючись текстом підручника, заповніть у зошиті таблицю «Природа Північної Америки»:

  • 3. Прочитайте нарис «Чи лютий гризлі?» на с. 222.

Цікаво дізнатися

У пустелях Північної Америки трапляються різні види кактусів. Вони мають різні розміри й форму. Кактуси бувають у вигляді величезних колючих куль, а деякі схожі на велику купу колючих каменів. Є кактуси у вигляді колон заввишки до 20 м, а деякі з них нагадують величезні свічники.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду