Войти
Закрыть

Природні умови та ресурси Чорного й Азовського морів. Проблеми їх раціонального використання

8 Клас , Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась

 

§ 39. Природні умови та ресурси Чорного й Азовського морів. Проблеми їх раціонального використання

  • Які географічні особливості та природні ресурси Азовського й Чорного морів вам відомі?
  • До чого призводить зміна солоності вод Азова?

Моря, які омивають територію України з півдня, належать до Середземноморського морського басейну Атлантичного океану.

ЧОРНЕ МОРЕ. Площа Чорного моря становить 420 300 км2. Найбільша довжина моря між портами Бургас (Болгарія) та Батумі (Грузія) — 1150 км, а найбільша ширина — 580 км. Чаша Чорного моря досить значна, чому сприяють відносно великі глибини. Найбільша з них сягає 2211 м.

Чорне море розташоване між Південно-Східною Європою і Північно-Західною Азією. Протокою Босфор з'єднане з Мармуровим морем, а Керченською протокою — з Азовським

морем. Глибоко в води моря вдається Кримський півострів. А по акваторії самого моря розкидано близько 15 островів, переважно материкового походження, найбільші з яких — Березань, Джарилгач, Зміїний, Кефкен. Береги Чорного моря порізані слабо, тільки в північно-західній частині їх конфігурацію змінюють невеликі бухти та затоки. Найбільші затоки — Одеська (мал. 134), Каламітська, Бургаська, Синопська.

Мал. 134. Чорне море в районі Одеської затоки

Чорне море приймає й віддає воду. У нього впадають: Дунай, Дніпро, Дністер, Ріоні, Чорох, Кизил-Ірма та інші річки. Усі вони приносять у море значну частину прісної води. Її загальна кількість становить 310 млн м3, причому 65 % надходить з Дунаю. Опріснена вода потрапляє з Азовського моря, а солона — глибоководними течіями із Середземного. Солоність поверхневих шарів Чорного моря становить 17-18 %% проте з глибиною вона зростає до 22,5 %.

Кліматичні умови Чорного моря визначаються тим, що переважна його частина розташована в субтропічному кліматичному поясі. Тому зима тут, як і в усьому Середземномор'ї, тепла й волога, а літо жарке й сухе. Середня температура січня 0...+2 °С, липня — +22...+25 °С. Пересічна кількість опадів зростає із заходу на схід від 200-600 до 2000 мм.

Під впливом сильних вітрів у Чорному морі здіймаються 5-метрові хвилі, а під час урагану їхня висота становить 1014 м. Водні маси, переміщуючись, формують течії, головна з яких — Чорноморська, завширшки кілька десятків кілометрів. Її складовими компонентами є Румелійська, Анатолійська, Кавказька, Кримська течії.

Унікальність Чорного моря пов'язана з наявністю сірководневого шару, який починається зі 100 м у центральній частині й із 150-200 м — в узбережній смузі. У цьому шарі відсутні будь-які форми життя, окрім специфічних бактерій. У поверхневому шарі дуже багаті флора і фауна (водорості, квіткові рослини, безхребетні, риби, ссавці та інші групи організмів).

Чи знаєте ви, що...

Водорості, які здатні світитися, є звичайними мешканцями Чорного моря. Їх виявлено 163 види. Живуть вони у воді й на піщаному дні, і коли в серпні-вересні починають бурхливо розвиватися (особливо ночесвітка), відбуваються біолюмінесцентні явища — свічення моря вночі. Світло має безліч відтінків, але частіше буває сріблясто-білим. Особливо інтенсивно свічення спостерігається в прибережній зоні й посилюється за незначного хвилювання моря.

Рослинний світ моря представлений в основному водоростями, яких налічується понад тисячу видів. Найпоширеніші — червоні й бурі водорості, які містять багато йоду. Представником червоних водоростей є філофора, бурих — дилофус, схожий на саргасові водорості.

У верхньому шарі моря водяться різні риби: хамса, шпрот, пеламіда, скумбрія, ставрида, катран; живе кілька видів дельфінів (мал. 135, а): афаліна, білобочка, азовка, а також один ссавець — тюлень-монах.

На дні моря є поклади цінних корисних копалин — природного газу та нафти. Його вода містить цінні солі та мікроелементи: залізо, мідь, срібло.

Через Чорне море здійснюється велика кількість торгових перевезень, на його берегах збудовано чимало підприємств, у тому числі й нафтопереробних. Це впливає на екологічний стан моря, яке додатково забруднюється водами Дунаю, Дніпра та інших річок. У наш час чимало видів рослин і тварин Чорного моря перебуває на межі вимирання: морський коник, трав’яний краб (мал. 135, б, в), пеламіда, мала морська миша.

Мал. 135. Фауна Чорного моря

АЗОВСЬКЕ МОРЕ. На південному сході Європи, поміж степових просторів, розташоване мініатюрне Азовське море. Це наймілководніше море світу й одне з найменших за площею. Вузька Керченська протока з'єднує Азовське море з Чорним. Завдяки мілководдю Азова, сформувалося чимало піщаних кіс: Білосарайська, Бирюча, Арабатська стрілка. Остання має довжину 110 км, відділяючи від Азовського моря Сиваш. Серед заток найбільше виділяється Таганрозька. Є ще Темрюцька, Казантипська, Бердянська та ін.

Середня глибина моря — 7,4 м, а найбільша — 13 м. Рельєф дна рівний. В Азовське море впадають річки Дон, Кубань, Бейсуг, Молочна, Берда, Кальміус, Міус та ін. Вони значно опріснюють море. Сьогодні солоність Азова становить 14 ‰, але ще в не далекому минулому вона не перевищувала 11 ‰. Біля східних берегів солоність і нині занизька — 2-5 ‰. Це одна з найбільших екологічних проблем Азовського моря, результатом якої є загибель значної кількості його мешканців. Виникла ця проблема внаслідок зменшення стоку річок Дон і Кубань, будівництва Волго-Донського каналу й Цимлянського водосховища.

Особливі природні умови характерні для такої частини Азовського моря, як затока Сиваш. Вона має дуже слабкий зв'язок із водами моря, тому її глибини незначні — близько 1 м. Гниле море, як ще називають Сиваш, відокремлене від Азова вузькою косою — Арабатською стрілкою. Солоність у районі Гнилого моря змінюється протягом року. Навесні вона найнижча, бо Сиваш опріснюється річками й талими водами, а в серпні сягає 250 ‰!

Азовське море розташоване в помірному кліматичному поясі. Тож зими тут холодніші, ніж у районі Чорного моря. Значна частина Азова взимку замерзає, а в суворі зими кригою вкривається все море. Улітку неглибокі води моря добре прогріваються.

Рослинний і тваринний світ Азова не такий різноманітний, як у Чорному морі, але його біопродуктивність найбільша серед усіх морів світу. Це пов'язано з його невеликою глибиною. Флора представлена різноманітними водоростями і квітковими рослинами. У рослинності моря домінують бурі, червоні й зелені водорості. Його дно вкрите заростями морської трави, яка представлена двома видами квіткових рослин. В окремих частинах акваторії моря ці зарості утворюють справжні морські луки. Фауна різноманітна: від ракоподібних (бокоплав) до риб (бичок-кругляк, бичок-цуцик, атеринка, пеленгас, морський карась, судак, осетр, білуга) (мал. 136). За рік з акваторії Азовського моря виловлюють близько 200 тис. тонн риби.

Мал. 136. Морські мешканці Азова

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЧОРНОГО ТА АЗОВСЬКОГО МОРІВ. Обидва моря є вразливими в екологічному плані (мал. 137). Чорне море має лише 200-метрову товщу, що є придатною для життя біоти. Нижче газ сірководень убиває все живе, окрім деяких одноклітинних. Така структура вод є дуже вразливою для викидів нафти та інших промислових забруднень.

Мал. 137. Основні джерела та рівні забруднення в Чорноморсько-Азовському басейні

Азовське море потерпає від зміни солоності води. У результаті її підвищення з його фауни зникло чимало видів риб і змінився видовий склад. У зв'язку з незначною товщею води воно дуже потерпає від промислового забруднення.

Погіршився склад води як Чорного, так і Азовського морів, яка забруднена такими небезпечними речовинами, як стронцій-90 та ДДТ (у рослинах у районі Одеси 14 мг/кг, а в рослинах Придунайської акваторії — до 150 мг/кг). Нині розробляються комплексні заходи з охорони Чорноморсько-Азовського басейну в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1. Розміри, глибина та солоність Чорного моря значно більші, ніж Азовського.

2. Нижче 100-метрової глибини в Чорному морі накопичується газ сірководень, тому біота тут представлена лише окремими видами бактерій.

3. Азовське море через свої незначні глибини має високу біопродуктивність.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Як різняться кліматичні умови Чорного й Азовського морів?

2. Зіставте рослинний і тваринний світ Чорного й Азовського морів.

3. На контурній карті підпишіть найбільші острови Чорного моря та позначте найбільші течії.

4. Які особливості має затока Сиваш?

5. Проаналізуйте за картою (мал. 137) основні екологічні проблеми українських морів. Запропонуйте способи їх розв’‎язання.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду