Войти
Закрыть

Водосховища та канали. Підземні води

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (повторне видання)

 

§ 31. Водосховища та канали. Підземні води

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

  • Яке призначення великих штучних водойм?
  • Як накопичуються під землею води і як вони залягають?

Водосховища. Ці штучні водойми споруджують, як ви пам’ятаєте, для зберігання води, звідки вона забирається в потрібній кількості й у потрібний час на найрізноманітніші потреби.

Половина загальної кількості водосховищ знаходиться в басейні Дніпра. Саме на Дніпрі розташована найбільша в країні група водосховищ, що належить до однієї річки. Це величезні сховища води, що за розмірами нагадують моря. Довжина їх понад сотні кілометрів, а ширина найбільших сягає 25-28 км. Нині від кордону з Білоруссю майже до гирла Дніпра таких морів-водосховищ аж шість.

Кожне з водосховищ, наче водна сходинка вниз, якими Дніпро «крокує» до Чорного моря. Завдяки їм тепер водою дніпровських водосховищ у будь-яку пору року може користуватися більш як половина населення нашої країни. Дніпровська вода напуває також понад половину зрошуваних у нас земель, а це майже 15 тис. км2. Завдяки великим каналам дніпровські водосховища «простягають руки допомоги» в далекі регіони країни, де також потрібна вода, наприклад на Донбас, у Крим тощо.

Завдяки морям на Дніпрі його вода виробляє ще й електроенергію. А сам Славутич тепер судноплавний по всій довжині. Зрештою, дніпровські водосховища - це величезні «рибні квартири», де безліч смачних мешканців. Не випадково ж тут так полюбляють відпочивати жителі та гості України.

Серед значних водосховищ також Дністровське водосховище, що на р. Дністер. Поряд з виробленням електроенергії, завдяки йому забезпечується водопостачання населення, промисловості та сільського господарства, а також захист населених пунктів від повеней. У свою чергу Печенізьке водосховище було побудовано на р. Сіверський Донець, у Харківській області, головним чином, для забезпечення водою міста Харкова.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

Існують думки щодо необхідності ліквідувати дніпровські водосховища. Адже спорудження гігантської дніпровської «драбини» спричинило серйозні небажані зміни в природі. Було затоплено близько 300 населених пунктів і чимало родючих земель та луків. Помітно змінився клімат прилеглих до водосховищ територій, виявилися підтопленими ґрунти, подекуди почали зникати звичні тварини та рослини. Вода водосховищ через бурхливе розмноження водоростей «цвіте», зменшуються рибні запаси. До того ж неабиякі хвилі, які здіймаються на рукотворних морях, продовжують руйнувати крутосхилі береги, і у водосховища щорічно змиваються тонни родючого ґрунту.

Канали. Ці «штучні річки» також створюють для рівномірного розподілу внутрішніх вод по території країни. Призначення каналів відрізняється в різних регіонах України. Так, якщо в перезволоженому Поліссі та передгір’ях Карпат вони використовуються для штучного водовідведення, то на півдні вони, навпаки, постачають воду - як для населених пунктів, так і для зрошування сільськогосподарських угідь.

Найдалі передає воду Північнокримський канал, загальна протяжність якого становить понад 400 км. За його допомогою дніпровську воду подають з Каховського водосховища в посушливі степи Херсонщини та Північного Криму й аж до самої Керчі.

З Каховського водосховища розпочинається й Каховський канал. Упродовж 130 км він несе воду через посушливі землі Херсонської і Запорізької областей на південний схід України. Ще один велетенський канал - Дніпро - Донбас - простягнувся більш як на 260 км від Кам’янського водосховища до Сіверського Дінця. Його воду споживають у Харкові й на Донбасі.

У західному напрямку головна ріка України надсилає свої води, наприклад, у Кіровоградську область, через канал Дніпро - Інгулець, що з’єднує два водосховища - Кременчуцьке на Дніпрі і Олександрійське на Інгульці. Дніпропетровська область одержує воду з Каховського водосховища каналом Дніпро - Кривий Ріг.

Крім дніпровської води, канали на півдні України переносять води й інших річок. Таким є, зокрема, канал Сіверський Донець - Донбас та Інгулецький канал - між р. Інгулець і Бузьким лиманом.

Підземні води. Вони розподілені по території України дуже нерівномірно, утворюючи кілька підземних басейнів (див. QR-код). Особливу цінність мають артезіанські води. Ви пам’ятаєте, що так називають води, які внаслідок низки причин самостійно піднімаються на поверхню.

Близько 65 % ресурсів підземних вод зосереджено в Дніпровсько-Донецькому та Волино-Подільському артезіанських басейнах. Дніпровсько-Донецький артезіанський басейн, що розташований переважно в межах Дніпровсько-Донецької западини, є найбільшим в Україні. На нього припадає ледь не половина (49 %) усіх ресурсів підземних вод країни. Він має прісні води, які самостійно підіймаються на поверхню з глибини подекуди в 500-600 м. Води цього басейну використовуються, зокрема, для водопостачання Києва, Чернігова, Сум, Харкова, Полтави, Луганська та прилеглих територій.

Волино-Подільський артезіанський басейн розташований на північному заході України. Води цього басейну, що піднімаються з глибин 600 і більше метрів, надходять до Львова та Луцька, Хмельницького й Рівного, Тернополя.

Причорноморський артезіанський басейн пов’язаний з Причорноморською западиною. Його прісні води, що містяться на глибині до 200 м, використовуються для водопостачання південних областей країни - Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, а також Криму.

Запаси підземних вод зберігаються також і в інших природних басейнах - в областях складчастості Карпат, Кримських гір тощо. Однак вони мають менш сприятливі умови для формування підземних вод.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

За даними сайту Державного агентства водних ресурсів України http://davr.gov.ua з’ясуйте поточну ситуацію щодо запасів підземних вод в Україні.

ГОЛОВНЕ

• В Україні понад 1100 водосховищ, більшість з яких у басейні Дніпра.

• Канали на Поліссі та в передгір’ях Карпат призначені для штучного водовідведення, а на півдні - для постачання води.

• Підземні води розподілені по території України нерівномірно й утворюють підземні басейни.

• Найбільшим в Україні є Дніпровсько-Донецький артезіанський басейн.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ

  • 1. Назвіть найбільші артезіанські басейни України.
  • 2. Схарактеризуйте значення для населення України штучних каналів.
  • 3. З’ясуйте, чи використовуються у вашому населеному пункті підземні води. До якого басейну вони належать і яке мають застосування?
  • 4. Які географічні чинники зумовили будівництво штучних каналів в Україні?
  • 5. Підготуйте коротку доповідь на тему «Дніпровські водосховища: користь і шкода».

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7 (ЗАКІНЧЕННЯ)

Позначення на контурній карті назв найбільших річок, озер, водосховищ, каналів України.

Позначити на контурній карті водосховища: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Каховське, Дніпровське, Кам’янське, Печенізьке, Дністровське; канали: Північнокримський, Дніпро - Донбас, Каховський.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду