Войти
Закрыть

Чорне та Азовське моря

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 50. Чорне та Азовське моря

  • 1. До басейну якого океану належать річки України?
  • 2. Чи всі українські річки несуть свої води до Чорного та Азовського морів?

Чорне море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану (середня глибина — 1 271 м, максимальна — 2 245 м), омиває південну частину України (прилеглі території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та Кримський п-ів), береги Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії, Румунії. Довжина берегової лінії в межах України становить 1 540 км (мал. 131).

Мал. 131. Чорне море не завжди виправдовує власну назву

Керченська протока сполучає Чорне море з Азовським, з Мармуровим — протока Босфор, а протока Дарданелли — із Середземним морем.

На українській ділянці береги моря порізані затоками (Ягорлицька, Каркінітська, Каламітська, Феодосійська, Одеська) та лиманами (Бузький, Дністровський, Хаджибейський, Куяльницький, Тилігульський, Березанський, Дніпровський). Тут є багато бухт, які глибоко врізаються в суходіл і добре захищені від вітрових хвиль, що робить їх зручними стоянками для кораблів.

Островів у морі — небагато (Зміїний, Джарилгач, Довгий, Березань), є піщані коси (Бакальська, Тендрівська).

У Чорне море впадають великі річки: Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг та інші, які впливають на підтримання невисокої середньої солоності води моря — до 21,8%о.

Підпишіть на контурній карті найбільші затоки, лимани, піщані коси, острови та річки, які впадають у Чорне море.

Основна частина Чорного моря лежить у зоні Альпійсько-Гімалайської складчастої області. Лише дно північнозахідної території лежить на околиці Східноєвропейської платформи і утворює мілководну шельфову зону завширшки до 200 км. Від мису Сарич до мису Фіолент ця зона виражена слабо.

Розміщення в середземноморській області субтропічного поясу визначає кліматичні умови значної частини моря. Зима тут тепла й волога, літо — спекотне й сухе. Для північно-західної частини моря (континентальна область помірного клімату) характерна суха погода впродовж року (літо — спекотне, зима — холодна). Під час суворих зим частина моря замерзає (мал. 132).

Відносно невеликі глибини біля берегів України сприяють тому, що море добре прогрівається: улітку до +25-27 °С.

Флора і фауна моря. Глибинні води моря насичені сірководнем, рівень якого підвищується й уже досяг позначок 100200 м, що негативно позначається на житті органічного світу.

Мал. 132. Чорне море замерзло

У Чорному морі росте близько 665 видів рослин. Це переважно донні та планктонні водорості. На піщаному дні, на глибинах 1-10 м, росте зостера (морська трава), яка утворює густі підводні луки. Поширені цераріум, бурі та червоні водорості, зелена ульва тощо.

Тваринний світ Чорного моря зосереджений у верхньому шарі води і відносно небагатий (близько 180 видів риб). Промислове значення мають оселедці, хамса, бички, камбала, ставрида, тунець, скумбрія, кефаль, мідії, креветки тощо. У морі водиться тюлень-монах, 3 види дельфінів (білобочка, афаліна, азовка), на берегах є багато птахів.

Господарське використання та екологічні проблеми. Найважливіші порти Чорного моря — Одеса, Чорноморськ, Миколаїв, Скадовськ, Євпаторія, Севастополь тощо. На шельфі Чорного моря розвідані промислові запаси нафти й природного газу, у воді є залізо, срібло, мідь, сіль тощо. Лікувальне значення мають грязі чорноморських лиманів.

На екологічну ситуацію в Чорному морі впливають стоки річок, що впадають у нього. Найбільші обсяги забруднених речовин приносить р. Дунай.

Територією яких країн протікає Дунай? Спрогнозуйте вплив господарства цих країн на екологію Чорного моря.

Основні джерела забруднення екосистеми Чорного моря — надходження з суші різних речовин, що застосовуються в сільському і лісовому господарствах, поховання забруднюючих речовин у морі та потрапляння їх з атмосфери, викиди з суден або підводних трубопроводів, розробка корисних копалин на берегах тощо.

Речовини, що потрапляють до моря, переробляються морськими екосистемами: розбавляються водою, переносяться течіями, випадають в осад, трансформуються живими організмами. Але здатність морських екосистем самоочищуватися не є безмежною. Це змушує нас турбуватися про море.

Останніми роками в Чорному морі спостерігається негативна тенденція підвищення межі сірководневої зони, яка за останні три десятиріччя піднялася в середньому на 40 м.

Азовське море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану, яке омиває береги південно-східної частини України. Це море — одне з найменших за площею (39,1 тис. км2) та наймілководніше (середня глибина — 7,4 м, максимальна — 15 м) у світі.

Береги моря слабо порізані довгими піщаними косами: Арабатська Стрілка (довжина 115 км), Федотова, Бердянська. Найбільші затоки — Таганрозька, Бердянська, Сиваш, Обитічна, найбільші лимани — Утлюцький та Молочний. У море впадають річки Дон, Кубань та ін.

Підпишіть на контурній карті найбільші затоки, лимани, піщані коси та річки, які впадають в Азовське море.

Клімат Азовського моря помірно-континентальний. Середня температура води влітку — +25-30 °С, узимку — від 0° до -3 °С.

Під час суворих зим море майже повністю вкривається шаром льоду інколи аж на 3 місяці.

Середня солоність води в морі — 11—13%о, у прибережній смузі — 2—10%о, у затоці Сиваш солоність у 10 разів більша.

Флора і фауна моря. Колись вода в морі була менш солоною, і тут водилося багато прісноводних видів риб. Будівництво гідроелектростанції на р. Дон, а також забір води р. Кубані для зрошення полів сприяли різкому скороченню притоку прісної води. Із Чорного моря почала надходити солоніша вода. Це, а також забруднення моря промисловими і побутовими відходами зменшили кількість риби ще донедавна найпродуктивнішого моря світу (мал. 133).

Мал. 133. а) бестер; б) камбала

Серед рослин у морі переважають діатомові водорості. Донна флора моря відносно бідна, представлена бурими, червоними, зеленими водоростями, морською травою, мікроводоростями та бактеріями.

Тваринний світ Азовського моря багатий: дельфіни (азовка), 79 видів риб, багато рачків, молюсків. Промислове значення має вилов хамси, тюльки, кефалі, камбали, бичків, пеленгаса тощо.

Господарське використання та екологічні проблеми моря. Азовське море існує близько 2 млн років. За часів СРСР воно перебувало на межі екологічної катастрофи. Рибні запаси були майже вичерпані. Почалася акліматизація цінних видів риб, здатних жити в більш солоній воді: каспійський кутум, аральські усач і синець, товстолобик, американський смугастий окунь, австралійський судак, малий довгий горбиль (уродженець Жовтого моря), японський морський судак тощо. Вирощуються пеленгас та штучно створений вид осетрових — бестер.

Тепла вода, чудові пляжі, лагідне сонце, цілющі грязі, унікальна у світі мілководність можуть стати умовою для перетворення узбережжя Азовського моря на рекреаційну зону світового значення для сімейного і дитячого відпочинку.

Арабатська Стрілка багата на поклади кухонних і магнієвих солей. Дно Азовського моря перспективне для видобутку нафти та природного газу. Промислове значення мають солі Сиваша. Найважливіші порти — Маріуполь, Бердянськ.

Внутрішнє Чорне море басейну Атлантичного океану омиває південну частину України і має багато бухт добре захищених від вітрових хвиль, зручних для стоянок кораблів.

Кліматичні умови значної частини моря визначає середземноморська область субтропічного поясу, море добре прогрівається улітку, а під час суворих зим частково замерзає. Глибинні води моря насичені сірководнем.

Азовське море, одне з найменших за площею та наймілководніших, колись було найбагатшим на біологічні ресурси.

На природу та екологію морів дедалі більш згубно впливає господарська діяльність людини.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Схарактеризуйте природні особливості Чорного та Азовського морів.
  • 2. Які види риб Азовського та Чорного морів мають промислове значення? Чому продуктивність морів зменшується?
  • 3. Поясніть, чому солоність води Чорного та Азовського морів нижча від солоності вод Світового океану.
  • 4. Який тип клімату переважає над українською частиною Чорного та Азовського морів?
  • 5. Опишіть екологічні проблеми Чорного та Азовського морів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду