Войти
Закрыть

Особливості регулювання системи відліку часу в країнах світу та в Україні

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 23. Особливості регулювання системи відліку часу в країнах світу та в Україні

Чим відрізняється тривалість світового дня на території України та Індонезії взимку і влітку? Як це впливає особисто на вас?

1. ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ВІДЛІКУ ЧАСУ В КРАЇНАХ СВІТУ. Із розвитком світового господарства, торгівлі, глобалізації транспортної мережі гостро постала проблема запровадження по всій планеті єдиної, стандартної для всіх концепції світового часу. Нині неможливо собі уявити відсутність такої стандартизації.

Уперше концепція стандартного часу була запропонована вченими Великої Британії. Її прийняли у світі лише наприкінці XIX ст. До цього існувала плутанина у визначенні часу різних місцевостей світу, а іноді навіть в одній країні існували різні підходи до цієї важливої справи. Майже всі села й міста визначали власний сонячний час. Усе було досить примітивно. Фактично виокремлювали три частини світлового дня: сонце сходило — був ранок, було в зеніті — полудень, хилилося до горизонту — вечір, а коли ставало темно — ніч. За часом спостерігали за допомогою сонячних годинників, які, наприклад, у Давньому Римі використовувалися з III ст. до н. е., а в Давній Греції — ще раніше (мал. 1).

Наприкінці XIX ст. масове будівництво залізниць (у США, Канаді, Росії), магістралі яких перетинали країни із заходу на схід різними годинними поясами, викликало гостру необхідність запровадження точного графіка руху та зупинок на станціях. Без уведення єдиного стандарту часу хоча б у межах однієї країни цього не можна було б зробити. У Європі, де залізниці перетинали багато країн, була також необхідна єдина концепція стандартного часу. Потяги не могли рухатися й зупинятися на станціях за приблизним місцевим часом. Потрібні були чіткі часові графіки руху, прибуття, стоянки й відбуття поїздів із різних станцій по всій мережі залізниць. Саме у Великій Британії уніфікували час на території всієї країни, а наприкінці XIX ст. встановили стандартний час за Гринвічем (Greenwich Mean Time, GMT). Він отримав назву «лондонський час». Приклад Великої Британії виявився прийнятним для її колишніх колоній — Канади, США з величезними територіями, що простяглися в широтному напрямку й перетинали кілька годинних поясів. Транспорт розвивався настільки швидко, що саме життя почало підганяти вчених і політиків. У 1884 р. на конференції у Вашингтоні було прийнято резолюцію про необхідність використання годинних поясів на всій планеті.

Мал. 1. Сонячні годинники: а) на стіні собору Богоматері Кроацької (Мец, Франція); б) на стіні Шартрського собору (Франція); в) на площі Мерседес (Кордова, Іспанія).

Проте на практиці це виявилося не так легко, і концепція стандартного часу донині так і не реалізована в повному обсязі. Окремі країни та території з різних міркувань установлюють власний час. Іноді він значно відрізняється від поясного. Величезний Китай узагалі не виділяє годинних поясів на своїй території.

За допомогою карти годинних поясів (world-timezone.com) визначте, скільки годинних поясів має бути в Китаї.

На цей час у світі існує 41 годинний пояс замість 24. Пояснюється така ситуація тим, що є пояси з меншим за годину відліком часу. Особливо гострі проблеми з годинними поясами виникають у відкритому морі, де багато острівних держав, перш за все в Тихому океані.

У Франції, у тому числі в її заморських територіях, найбільше годинних поясів серед усіх країн (загалом 12), друге місце посідає Росія (11).

2. ЧАС В УКРАЇНІ. Крайня західна точка України — селище Соломонове (Закарпатська область) із координатами 22°09'50" сх. д. віддалена від крайньої східної точки — селища Рання Зоря (Луганська область) із координатами 40°11'53" сх. д. на 17°57', а в годинах — 1,2 або приблизно 1 год 12 хв.

Близько 93,1% території України розташовано в межах другого східноєвропейського годинного поясу. Лише незначна частина Закарпаття лежить у першому, середньоєвропейському поясі, а вся Луганська, східна частина Харківської і більша частина Донецької області — у третьому годинному поясі (мал. 2). Як ми бачимо, таке розташування території України в межах годинних поясів є сприятливим для продуктивного використання часу в межах одного поясу.

Отже, в Україні діє київський час, або час другого годинного поясу UTC +2, а в літній час — UTC +3. Порядок його обчислення регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 р.

3. ЗНАЧЕННЯ ЗНАНЬ ПРО СИСТЕМУ ВІДЛІКУ ЧАСУ. Уміти правильно розподілити власний час, раціонально його використовувати, узгоджувати біоритми свого організму із сезонними змінами світлої і темної частини доби дуже важливо для здоров’я людини та ефективної роботи.

Знання про систему відліку часу необхідні й людям, які часто подорожують. Якщо ви вирушаєте до Австралії або Таїланду, перед вами неодмінно постає проблема: як адаптуватися до змін у часі та правильно його використовувати. Наприклад, годинник переводити не треба, якщо ви прямуєте до Єгипту, адже він розташований в одному годинному поясі з Україною.

Мал. 2. Розташування годинних поясів на території України.

Постійно розширюються зв’язки України з Китаєм. Тепер ви вже знаєте, що ця величезна країна, розтягнута аж на п’ять годинних поясів, формально перебуває в одному поясі та живе за пекінським часом UTC +8. Однак тут, на відміну від України, це створює додаткові труднощі й незручності в комунікації між регіонами.

Туристи, які перебувають в Океанії на островах Самоа, Тонга і Фіджі, територію яких перетинає лінія зміни дат, можуть двічі зустрічати Новий рік, перелетівши із заходу на схід з архіпелагу Тонга, де вже 1 січня, на острови Самоа, де починається 31 грудня.

ВИСНОВКИ

  • Концепція стандартного часу була запропонована вченими Великої Британії.
  • Донині концепція стандартного часу не реалізована повністю.
  • Сьогодні реально існує 41 годинний пояс замість 24.
  • Територія України майже повністю розташована в другому, східноєвропейському годинному поясі.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть необхідність реалізації концепції стандартного часу по всій планеті.
  • 2. Спрогнозуйте розвиток ситуації з годинними поясами в Китаї.
  • 3. Порівняйте ситуацію з годинними поясами в Австралії та Росії.
  • 4. Проаналізуйте ситуацію з використанням літнього часу в Україні.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду