Войти
Закрыть

Гірські ландшафти Українських Карпат

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 54. Гірські ландшафти Українських Карпат

1. Пригадайте за даними геохронологічної таблиці, в епоху яких процесів горотворення виникли гірські системи в межах території сучасної України. 2. Як поділяються гори за віком, походженням і будовою?

1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ. До Українських Карпат, крім власне Карпатських гір, відносять Передкарпатську підвищену рівнину (Передкарпаття) та Закарпатську низовину (Закарпаття). Щоб позначити цю територію на контурній карті, достатньо провести лінію по Дністру або використати саму річку як розмежувальну лінію від кордонів із Польщею до кордонів із Молдовою. Українські Карпати — це частина гірської системи Карпат, розташована на заході України (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області). Довжина від Сяну до витоків Сучави становить 280 км, ширина — понад 100 км. Площа — більш ніж 24 тис. км2. Гірські хребти простягаються з північного заходу на південний схід. Вони розділені поздовжніми улоговинами й розмежовані глибокими поперечними долинами.

За допомогою мал. 1 назвіть гірські хребти Українських Карпат, які послідовно змінюються в напрямку з південного заходу на північний схід.

Із точки зору сучасного географічного районування Українські Карпати — це центральна частина Східних Карпат у межах сучасного державного кордону України. Вона включає східну частину Бескидів, Горгани, Чорногору та східну частину Вигорлат-Гутинського хребта, Рахівський масив і Чивчини.

Термін «Українські Карпати» більше політико-ідеологічний, ніж географічний. Радянські політики почали його використовувати з вересня 1939 р. За допомогою знань з історії України поясніть, чому в радянській політиці з'явився термін «Українські Карпати».

2. ОСОБЛИВОСТІ РЕЛЬЄФУ ТЕРИТОРІЇ. Українські Карпати за висотою є середньовисотними горами. Найвища вершина — Говерла — досягає висоти 2061 м над рівнем моря. Вона розташована в найвищому гірському масиві Українських Карпат — Чорногорі. Тут також розміщується ще декілька гір заввишки понад 2000 м. Серед них найвідомішими є оригінальні як за рельєфом, так і за назвою вершини Піп Іван і Ребра.

Знайдіть у мережі Інтернет фотографію вершини Ребра та підтвердьте, що цій горі дійсно дали відповідну назву.

Кількома паралельними хребтами Карпати простяглися з північного заходу на південний схід. Із боку Передкарпаття в цьому напрямку пролягають Східні Бескиди, Горгани й Покутсько-Буковинські Карпати. Далі на південний схід простяглися Верховинський хребет, Свидовець, Чорногора, Гринявські та Чивчинські гори. Ще далі до Закарпаття розташовані Полонинський хребет і Рахівські гори. І, нарешті, на Закарпатті, уздовж південно-західного краю Українських Карпат, пролягає Вулканічний хребет.

Передгірний пояс Передкарпаття має висоту від 400 до 700 м над рівнем моря. Тут переважають підняті рівнини й горбисті передгір’я. Поверхня цієї території розчленована численними повноводними річками, що стікають із гір і впадають у Дністер.

Мал. 1. Українські Карпати.

Закарпатська низовина є доволі плоскою поверхнею з висотою, що не перевищує 120 м над рівнем моря. В окремих місцях тут височать згаслі вулкани. Такий тип рельєфу в цій місцевості здавна вміло використовували: поблизу підняття на рівнині будували місто з неприступним замком на горі.

У рельєфі Українських Карпат є декілька зручних для прокладання транспортних магістралей перевалів із висотами від 800 до 1000 м. Найвідомішими серед них є Ужоцький, Верецький, Воловецький і Яблуницький.

Карпати — молоді гори, тому вони досі ростуть, піднімаючись до 4 см на рік. Як і в інших молодих горах, тут трапляються землетруси.

3. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ КАРПАТСЬКИХ ГІР. У Передкарпатті клімат доволі вологий. Тут за рік випадає до від 600 до 750 мм опадів. Середня температура січня становить близько -4,5 °С. У липні температура повітря прогрівається до +19 °С.

Гірськими масивами Закарпаття закрите з півночі від проникнення холодних повітряних мас. Тому тут помітно тепліше, ніж у Передкарпатті. Із 700 мм річної суми опадів більша частина випадає влітку у вигляді злив. Найхолодніший місяць (січень) має середню температуру -4 °С, найтепліший (липень) — +21 °С.

У самих Карпатах спостерігається вертикальна кліматична поясність. Кількість опадів зростає від 750 мм біля підніжжя до 1600 і навіть 2000 мм за рік на вершині. У січні температура в середньому становить -9 °С. У липні з підняттям у гори вона знижується від +18 до +10 °С.

Через те що окремі вершини Карпат досягають висоти понад 2000 м, на їхніх вершинах температури на 10—12 °С нижчі, ніж на прилеглій рівнині.

Велика кількість опадів і рельєф сформували в Карпатських горах найгустішу в країні мережу річок і струмків. Тут беруть початок понад 500 річок. Танення снігів навесні та рясні дощі влітку спричиняють повені й паводки. У горах немає льодовиків. На північних схилах найвищих гір сніг може лежати до середини літа. Озер у Карпатах мало.

За даними мал. 1 та карт атласу назвіть річки, які беруть початок у Карпатах.

4. ҐРУНТИ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ. У Передкарпатті поширені дерново-підзолисті та сірі лісові ґрунти. На Закарпатській низовині панують дерново-буроземні ґрунти. Власне в горах у ґрунтовому покриві доволі яскраво виражена вертикальна поясність. До висоти 1200—1600 м переважають бурі гірсько-лісові ґрунти. Під ялиновими й буковими лісами сформувалися сіро-бурі. Вище 1600 м, де панують субальпійські луки, ґрунти вже інші — гірсько-лучні й гірсько-торф’яні.

5. РОСЛИННІСТЬ І ТВАРИННИЙ СВІТ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ. У Передкарпатті колись панували дубові та грабово-дубові ліси. Сьогодні вони займають близько 25 % території, а ще 10% припадає на болота. Більша частина території зайнята сільськогосподарськими угіддями. У минулому майже вся Закарпатська низовина була вкрита дубовими й вільховими лісами. Сьогодні на їхньому місці ростуть сади й виноградники.

За даними мал. 4 (с. 175) охарактеризуйте вертикальну поясність Карпат.

Від підніжжя гір до висоти 700 м утворився передгірний пояс із дубово-грабових і дубових лісів. У низькогірному поясі на висоті від 700 до 1200 м ростуть букові ліси. Поступово з підняттям угору вони змінюються на буково-смерекові. Ближче до межі 1200 м над рівнем моря вже панують ялиново-смерекові ліси. На висоті 1200—1500 м лежить середньогірний пояс. Тут переважають ялинові та ялиново-ялицеві ліси. Ще вище (1500—1800 м) розташований субальпійський пояс. Холодний клімат дозволяє рости тут лише чагарникам із чорної вільхи, ялівцю, гірської сосни. Ще вище розкинулися альпійські луки — полонини.

У наш час близько половини території, зайнятої горами, вкрито лісами, у яких переважають смерека й бук. У лісах знаходять притулок різноманітні звірі: бурі ведмеді, рисі, дикі свині, лосі, олені, козулі, лісові коти, куниці й тхори, лисиці тощо. Багато і птахів. Серед плазунів виділяються полози.

6. ЗМІНА ПРИРОДИ КАРПАТ ЛЮДИНОЮ. ОХОРОНА ПРИРОДИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ. У 2003 р. в Києві на 5-й Загальноєвропейській конференції міністрів охорони довкілля в межах проекту «Довкілля для Європи» було прийнято Карпатську конвенцію. Згідно з нею Карпати є природною перлиною світового рівня, регіоном, який визначає стан природного середовища всієї Європи.

Українські Карпати мають величезні рекреаційні ресурси для всіх видів відпочинку та лікування: унікальні лікувальні мінеральні води, лікувальні мінеральні грязі, озокерит (гірський віск), підземні соляні шахти тощо. Схили Карпат пологі, без значних кам’яних масивів, і тому є унікальними для розвитку гірськолижного туризму. Особливістю Карпат є також їхня рекреаційно-туристична всесезонність.

Обґрунтуйте унікальність Українських Карпат для розвитку лижного туризму.

Для Українських Карпат характерними є сильні дощі, які спричиняють зливові потоки й селі. У горах бувають також град, сильні тумани, вітри, снігопади й хуртовини зі сходженням снігових лавин. Більшість цих проблем виникли через втручання людини в природу, масове вирубування лісів у горах. На безлісих ділянках це призводить до швидкого танення снігу навесні, який в умовах лісу танув поступово й довго. Виникають сильні паводки, підтоплюються населені пункти, руйнуються дороги та мости тощо.

В Українських Карпатах виявлено близько 1 тис. лавинних осередків. Найбільші — у межах Чорногори, Свидівця, Полонинського хребта, Горган.

В Українських Карпатах зосереджена найбільша в країні кількість національних природних парків. До них належать «Гуцульщина» і Карпатський (Івано-Франківська область), «Синевир», Ужанський (Закарпатська область), «Сколівські Бескиди» (Львівська область), Вижницький (Чернівецька область).

В Українських Карпатах виділяють сім природних областей: Передкарпатська височинна, Зовнішньокарпатська, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногірська, Рахівсько-Чивчинська, Вулканічно-Карпатська, Закарпатська низовинна.

ВИСНОВКИ

  • Молоді гори Карпати були зім'яті у складки 25 млн років тому.
  • Зниження температури з підняттям у гори зумовлює поступову зміну рослинності, тваринного світу, ґрунтів.
  • Близько половини території, зайнятої горами, укрито лісами.
  • В Українських Карпатах зосереджена найбільша в країні кількість національних природних парків.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Доведіть, що в Карпатах утворилася найгустіша в країні мережа річок і струмків.
  • 2. Порівняйте за допомогою кліматичної карти географічного атласу клімат Передкарпаття і Закарпаття.
  • 3. Складіть опис унікальних мінеральних лікувальних вод Карпат.
  • 4. Проаналізуйте причини відсутності льодовиків у Карпатах.
  • 5. Спрогнозуйте розвиток рекреаційно-туристичного комплексу Карпат.

Дослідження (на вибір)

  • 1. Ландшафти Карпат і їхні зміни під впливом господарської діяльності людини.
  • 2. Використання рівнинних ландшафтів людиною (негативний екологічний аспект).
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду