Войти
Закрыть

Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 68. Природні умови і ресурси Чорного моря, проблеми їх раціонального використання

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які моря називаються внутрішніми?
  • Основні елементи рельєфу океанічного дна та властивості водних мас.

• Географічне положення, розміри, берегова лінія. Чорне море - внутрішнє море, що омиває південні береги України й належить до басейну Атлантичного океану. Воно простягається із заходу на схід на 1167 км, а з півночі на південь - на 624 км. Загальна площа акваторії 422 тис. км2. Море займає велику тектонічну западину, що лежить у межах рухливої області альпійської складчастості. Його пересічна глибина 1271 м, а максимальна 2245 м. Північно-західна частина моря розташована на окраїнах Скіфської і Східноєвропейської платформ й утворює широку смугу шельфової зони з глибинами до 200 м. З океаном Чорне море з’єднується послідовністю з кількох морів і проток: протокою Босфор з Мармуровим морем, протокою Дарданелли із Середземним морем, яке через Гібралтарську протоку з’єднується з Атлантикою. На північному сході Чорне море через Керченську протоку сполучене з Азовським морем. Щоб дізнатися, про утворення Чорного моря, дивіться QR-код.

Берегова лінія Чорного моря розчленована мало. Її загальна довжина - 4090 км, а в межах України - 1540 км. Найбільшим півостровом є Кримський, а найбільшими затоками - Джарилгацька, Каркінітська, Каламітська та Феодосійська. Островів у морі мало, що пов’язано з тектонічною будовою. Найбільшими з них є Джарилгач, Довгий, Березань і Зміїний. Утворилися тут і намивні піщані коси, наприклад Кінбурнська й Тендрівська. У Чорне море в межах України впадає кілька великих річок, як-от: Дніпро, Дністер, Дунай, Південний Буг. Вони значно впливають на особливості водних мас моря, опріснюючи їх. На ділянках між річками узбережжя прорізують водойми, що сполучаються з морем, - лимани. На Чорноморському узбережжі найбільш відомі Дністровський, Хаджибейський, Куяльницький, Тилігульський і Дніпровський лимани.

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

Найвіддаленішою географічною точкою території України є острів Зміїний, або Фідонісі, який лежить у північно-західній частині Чорного моря, за 37 км від Кілійського гирла Дунаю. Його площа становить 1,5 км2. Належить до Одеської області.

• Клімат і водні маси. Клімат Чорного моря визначається положенням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини - у помірному. Зима тепла й волога, літо сухе та жарке. Узимку бувають сильні штормові вітри, пов’язані з проходженням середземноморських й атлантичних циклонів. А влітку море знаходиться під впливом Азорського максимуму, завдяки чому тут переважає безхмарна погода. У цей період року виникають грози та спостерігаються смерчі.

Температура поверхневих вод Чорного моря влітку становить +23...+25 °С, на мілководді може досягати +27...+29 °С (мал. 94). Узимку пересічна температура води сягає +6...+9 °С, крім північно-західних і північно-східних частин, де в суворі зими море замерзає. Варто зазначити, що, починаючи з глибини 150 м і нижче, температура води залишається сталою і становить +9 °С.

Мал. 94. Температура поверхневих вод Чорного й Азовського морів (°С)

Водний баланс Чорного моря формується за рахунок річкового стоку, атмосферних опадів, глибинної течії більш солоних середземноморських вод через протоку Босфор і верхньої течії опріснених азовських вод через Керченську протоку. Віддача води відбувається переважно через випаровування, через глибинну течію в Азовське море й поверхневу течію в Середземне. Такий баланс сприяє загальному опрісненню морської води та формує вертикальну зміну її солоності. На поверхні вона становить 17-18 %о, на глибині до 100 м - 19-20 %о, а в придонних шарах досягає 22-23 %о. Щоб дізнатися про рівень води в Чорному морі, дивіться QR-код.

Характерною особливістю природних умов Чорного моря є існування в ньому постійного шару сірководню. Водні маси моря мають ніби два поверхи.

Перший поверх (13 % об’єму) утворюють поверхневі водні маси, що містять кисень, у них розвиваються мікроорганізми, тварини та рослини. Починаючи з глибини 150-200 м і до дна розмістився другий поверх, води якого насичені отруйним газом сірководнем, де може існувати лише певний вид бактерій. Цей шар становить 87 % об’єму моря.

• Органічний світ. Рослинний і тваринний світ Чорного моря зосереджений переважно в поверхневому шарі води, збагаченому киснем.

Усього в морі налічують понад 620 видів рослин і понад 2 тис. видів тварин, у тому числі 180 видів риб. З них промислове значення мають білуга, осетер, оселедці, хамса, кефаль, ставрида, скумбрія, тунець. Досить поширені бурі, червоні та зелені водорості. У зелених і бурих водоростях оселяються морські йоржі й мідії, а на прибережних донних пісках - раки, молюски, камбала. У заростях морської трави зостери живуть креветки та морські голки й коники. Глибше зустрічаються гребінці та устриці, ще нижче - губки, мідії і червоні водорості. Найближче до сірководневого шару занурюються особливі види молюсків. У морі мешкає три види дельфінів, є й хижаки, зокрема акула-катран.

• Використання та охорона природних морських ресурсів. У Чорному морі здавна виловлюють різні види риб. На шельфі знайдено поклади нафти та газу. На глибині 80-140 м біля західного узбережжя Кримського півострова заслуговують на увагу залізомарганцеві руди. В акваторії моря відкрито великі запаси будівельних пісків і гравію. На мілководді невичерпними є поклади черепашнику, який можна використовувати в будівництві та для виробництва скла. Активне використання цих і багатьох інших ресурсів Чорного моря є серйозною загрозою забруднення морських вод.

Екологічна ситуація в морі досить складна, що зумовлено забрудненням води стічними й зрошувальними водами, нафтопродуктами, промисловими відходами, нераціональним використанням біологічних ресурсів. Відбувається постійне скорочення рибних і рослинних ресурсів. Деякі з них опинилися на межі вимирання та потребують охорони. В останні десятиріччя спостерігається зменшення поверхневого кисневого шару води.

Для охорони біотичних ресурсів створено заповідники: Дунайський і Чорноморський біосферні, а також Карадазький, «Мис Мартьян» тощо. Вони охоплюють як ділянки суходолу, так і морську акваторію. Заборонено промисел чорноморських дельфінів. До Червоної книги занесено ряд тварин і рослин (дізнайтесь, які саме).

ВАША ДУМКА

Існує багато наукових гіпотез щодо утворення мертвого сірководневого шару води. За однією з них, причиною такого явища є недостатнє вертикальне перемішування водних мас, яке охоплює шар лише до 100-125 м. За іншою гіпотезою, це явище - результат діяльності особливих бактерій, що продукують сірководень. Поясніть зв’язок між перемішуванням води й діяльністю бактерій в утворенні сірководневого шару. Сформулюйте гіпотезу щодо подальшого розвитку цього шару в Чорному морі та його наслідків.

ПІДСУМУЄМО!

  • Чорне море є залишком давнього морського басейну в межах рухливої області альпійської складчастості.
  • Особливості клімату моря визначаються розташуванням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини - у помірному.
  • Морська вода, починаючи з глибини 150-200 м і до дна, насичена сірководнем. Різноманітне життя в морі зосереджене лише в поверхневому шарі.
  • Екологічна ситуація в морі досить складна, що зумовлено забрудненням води стічними та зрошувальними водами, нафтопродуктами, промисловими відходами, нераціональним використанням біологічних ресурсів.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Солоність, водні маси, морські течії, затоки, протоки, острови, півострови, планктон, біоресурси.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які основні риси фізико-географічних умов Чорного моря?
  • 2. Чи зрозуміли? Які особливості органічного світу спостерігаються в Чорному морі?
  • 3. Чи можете застосувати? Назвіть і покажіть на карті головні елементи берегової лінії Чорного моря.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Які особливості водного балансу та циркуляції води в Чорному морі?
  • 5. Чи можете оцінити? Як впливають найважливіші екологічні проблеми Чорноморського басейну на природу цього моря?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду