Войти
Закрыть

Туризм та його види. Туризм в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Довгань, Стадник 2022 (повторне видання)

 

§ 41. Туризм та його види. Туризм в Україні

Ви дізнаєтесь:

  • які чинники обумовлюють розвиток різних видів туризму
  • про значення туризму для національної економіки
  • на які рекреаційні ресурси багата Україна

Пригадайте:

  • головні риси природи України

Усі ми любимо відпочивати. Одна з поширених форм відпочинку — туризм. Туризм чудовий тим, що кожен знаходить у ньому те, що йому до душі. Комусь подобаються гори, комусь — річки, хтось полюбляє відпочивати на пляжі, а дехто не уявляє себе без пригод і ризику.

1. Види туризму.

Туризм (від франц. tour — прогулянка, поїздка, подорож) — один із видів активного відпочинку, що являє собою подорожі, здійснені з метою пізнання тих або інших районів, нових країн із просвітительською, оздоровчою, професійно-діловою, спортивною, релігійною або іншою метою.

За географічною ознакою розрізняють внутрішній та міжнародний туризм.

Внутрішній туризм — це подорожі громадян усередині країни без перетину державного кордону.

Міжнародний туризм — поїздки з туристичною метою за межі країни постійного проживання. У міжнародному туризмі виділяють дві його форми — іноземний (в’їзний) і зарубіжний (виїзний).

Залежно від головної мети подорожі туризм поділяють на пізнавальний (екскурсійний), рекреаційний (оздоровчий), діловий, спортивний, екологічний, сільський (зелений), релігійний, пригодницький (екстремальний) тощо.

2. Які чинники впливають на розвиток туризму.

Основою для розвитку туризму є різноманітні рекреаційні ресурси — компоненти природи та культурно-історичні комплекси, що сприяють відновленню та розвитку фізичних та духовних сил людини, її працездатності.

Природне різноманіття створює умови для розвитку різних туристичних напрямів: у горах — альпінізму, скелелазіння, гірськолижного туризму; на узбережжях теплих морів популярні пляжний відпочинок, серфінг (ковзання хвилями на спеціальній дошці), дайвінг (підводне плавання з аквалангом). На Землі чимало місць для організації різноманітних екскурсійних турів та сафарі, рафтингу (сплав по річках), екологічного туризму. Навіть холодні простори Антарктиди та Гренландії або спекотні пустелі Сахари та Аравійського півострова знаходять своїх прихильників.

Кожна країна та народ мають свою неповторну культурну спадщину. Об’єктами туристичної діяльності є пам’ятники та архітектурні комплекси старих міст, музеї, театри, об’єкти релігійного культу, бібліотеки.

Наявні природні та історико-культурні ресурси складають рекреаційно-ресурсний потенціал певної країни або регіону.

Вагоме значення для розвитку туризму мають вигідне географічне положення території, рівень її економічного розвитку, наявність зручних транспортних зв’язків.

Впливають на розвиток туризму й політичні чинники — внутрішньополітична ситуація та відносини між країнами. У 2020 р. одним з основних чинників впливу на туристичні переміщення виявилося поширення пандемії COVID-19.

3. Туризм як складова національної економіки.

Туризм — це не лише подорожі та відпочинок, а й важлива сфера господарської діяльності. Для забезпечення прийому, обслуговування та перевезення туристів формується та працює туристична інфраструктура — сукупність різних підприємств туристичної діяльності (готелі, туристичні комплекси, кемпінги, мотелі, пансіонати, підприємства харчування, транспорт, заклади культури, спорту тощо).

Таким чином, туризм безпосередньо стимулює розвиток економіки, зокрема транспорту, торгівлі, зв’язку, будівництва, сільського господарства, харчової промисловості, виробництва товарів широкого вжитку. Це, у свою чергу, сприяє створенню нових робочих місць, забезпечує зайнятість населення та зростання його доходів.

Туризм збільшує приплив фінансових ресурсів до країни. Він не лише дає доходи туристичним компаніям, а й забезпечує податкові надходження, попит на продукти харчування та різні види супутніх послуг.

Часто завдяки туризму у віддалених територій з’являється стимул до розвитку. Зокрема, там відроджуються забуті ремесла й окремі види народної творчості.

Загалом туризм підвищує авторитет країни, зміцнює міжрегіональні та міжнародні зв’язки, покращує відносини між країнами.

4. Рекреаційні ресурси України.

Сприятливі кліматичні умови нашої країни забезпечують розвиток різних видів туризму протягом усього року.

Ландшафтні рекреаційні ресурси України дуже різноманітні. Для нашої держави характерна доволі розчленована поверхня з безліччю височин, плато, підняттів, останців тощо. Особливо мальовничими краєвидами вирізняється Правобережжя (мал. 1). Тут зосереджені й найбільші площі лісів, у яких основними деревними породами є сосна та дуб. Найпривабливішими для туристів є гірські масиви Карпат.

Мал. 1. Подільські Товтри (Хмельницька обл.) — залишки давнього коралового рифу. За свою надзвичайну красу місцевість отримала назву «Подільська Швейцарія».

Мал. 2. Будацька коса (Одеська обл.) — це 18 км піщаних пляжів. З одного боку косу омивають води Чорного моря, з іншого — Будацького лиману.

Важливу роль у розвитку туристичної діяльності мають рекреаційні ресурси морських узбереж та природно-заповідного фонду. Вони створюють сприятливі умови для розвитку пляжного й оздоровчого туризму (мал. 2).

Основою для організації екскурсійного, науково-просвітницького, екологічного туризму є об’єкти природно-заповідного фонду. На сьогодні до природно-заповідного фонду України входить понад 8,5 тис. об’єктів загальною площею 4,4 млн га.

Україна належить до найбагатших на бальнеологічні ресурси країн світу. Мінеральні води, зокрема «Миргородська», «Куяльник», «Поляна Квасова», «Берегівські мінеральні води», «Нафтуся», мають світове значення та є унікальними за своїм хімічним складом. Практично невичерпними вважають запаси лікувальних грязей.

Величезний туристичний потенціал мають історико-культурні (пізнавальні) ресурси. На державному обліку в Україні перебувають понад 130 тис. пам’яток археології, історії, мистецтва, архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва.

Найцінніші зразки природної та культурної спадщини перебувають під охороною ЮНЕСКО. До списку об’єктів ЮНЕСКО входять й українські культурно-архітектурні та природні пам’ятки (див. таблицю).

Таблиця

ОБ’ЄКТИ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО В УКРАЇНІ

Мал. 3. Туристичні райони в Україні.

Залежно від складу рекреаційних ресурсів та сформованості туристичної інфраструктури в Україні виділяють рекреаційно-туристичні райони (мал. 3).

Нині серед них найінтенсивніше використовуються Південний (Причорноморський) і Карпатський райони, а також великі старовинні міста Київ, Львів, Чернігів тощо.

5. Сучасний стан туризму в Україні.

Різноманітні природні рекреаційні ресурси в поєднанні з багатою культурною спадщиною, вигідним географічним положенням, розвиненою транспортною інфраструктурою, наявністю людських та матеріальних ресурсів створюють усі необхідні передумови для розвитку туристичної сфери в Україні.

Основними показниками, що характеризують в’їзний туризм, є кількість туристів, що відвідали країну, та доходи від надання туристичних послуг. До 2013 р. кількість іноземних туристів у нашій країні динамічно зростала (мал. 4). У 2014 р. ситуація докорінно змінилася через нестабільну політичну ситуацію та проведення антитерористичної операції на окупованих територіях, і кількість прибуттів скоротилася. Проте вже з 2015 р. спостерігалася позитивна динаміка в’їзного туризму. Лідерами за відвідуваннями України є жителі прикордонних країн: Молдови, Білорусі, Росії, Польщі, Угорщини, Румунії. Серед інших країн найбільше приїжджали до України з Ізраїлю, Туреччини, Німеччини, США та Великої Британії.

Значна частина українських туристів віддавала перевагу поїздкам до сусідніх країн, Туреччини, Єгипту, Грузії (виїзний туризм).

Мал. 4. Динаміка кількості іноземних туристів в Україні.

Поясніть, які події позитивно вплинули на туристичний імідж України, що сприяло зростанню в’їзного туризму до 2013 р.

У 2020 р. пандемія COVID-19 значно вплинула на стан туристичного та рекреаційного бізнесу як у світі, так і в Україні. Обмеження на пересування, які були впроваджені державами для запобігання поширенню захворювання, суттєво скоротили кількість прибуттів та доходів від туризму. Однак в Україні такі обставини надали імпульс внутрішньому туризму, пробудили цікавість людей до подорожей власною країною.

Основні маршрути внутрішнього туризму в Україні спрямовані до об’єктів екологічної мережі — чистих річок та озер, лісових масивів, морського узбережжя, а також до архітектурних комплексів міст і селищ.

Незважаючи на потужний рекреаційно-туристичний потенціал, доходи від туризму (як зовнішнього, так і внутрішнього) в Україні порівняно з розвиненими країнами світу поки що досить невеликі.

Головне

  • Туризм — це форма організації відпочинку, проведення дозвілля. З економічної точки зору туризм — це складова сфери послуг, що забезпечує обслуговування людей, які тимчасово перебувають поза межами постійного місця проживання.
  • Рівень розвитку туризму та туристичної інфраструктури є показником економічного розвитку країни.
  • Для успішного розвитку туристичної сфери наша країна має всі необхідні передумови: вигідне економіко-географічне положення на перехресті транспортних шляхів, сприятливі природно-кліматичні умови, багату культурну спадщину, людські та матеріальні ресурси.
  • Розвитку туризму в Україні перешкоджає низка проблем, серед яких нині визначальну роль відіграє подолання наслідків впливу пандемії COVID-19.

Запитання для самоперевірки та колективного обговорення

1. Що таке туризм? Назвіть основні види туризму. 2. Які чинники обумовлюють розвиток туризму в певному регіоні або країні? 3. Які ресурси називають рекреаційними? Наведіть приклади рекреаційних ресурсів. 4. Охарактеризуйте рекреаційні ресурси України. 5. Назвіть головні особливості в’їзного, виїзного та внутрішнього туризму в Україні. 6. Які проблеми перешкоджають розвитку туризму в Україні?

Поміркуйте

Запропонуйте природні та культурні об’єкти в Україні, які, на вашу думку, можуть бути занесені до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Обґрунтуйте свій вибір.

Працюємо в групах

Дослідіть складові рекреаційно-туристичного потенціалу одного з туристичних районів України (мал. З, с. 228). Результати роботи занесіть до таблиці.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду