Складники сільського господарства. Роль природних чинників у розвитку аграрного виробництва
- 28-01-2023, 23:56
- 269
9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)
9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)
ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!
• Складники сільського господарства. Як зазначалося вище, сільське господарство складається з рослинництва і тваринництва (мал. 22). Вони мають складну структуру і поділяються на значну кількість різноманітних виробництв.
Мал. 22. Складники сільського господарства
У рослинництві такий поділ здійснюють насамперед за виглядом рослин, які вирощують. Проте основними групами культур, що виробляють землероби, є:
- зернові (пшениця, жито, овес, ячмінь, рис, кукурудза тощо);
- зернобобові (горох, квасоля);
- кормові (однорічні та багаторічні трави, силосні культури, кормові коренеплоди, кормові баштанні культури);
- технічні (цукрова тростина, цукровий буряк, бавовник, льон, джут та ін.) культури.
Тваринництво також має розгалужену структуру і представлене насамперед розведенням великої рогатої худоби (скотарство), а також свинарством, птахівництвом, вівчарством, бджільництвом. Залежно від регіону, розташування країни, національних традицій тощо, у структурі тваринництва є й інші виробництва. Наприклад, конярство, оленярство, розведення верблюдів, звірівництво (розведення диких тварин заради хутра, шкіри, м’яса).
• Природні чинники аграрного виробництва. Серед основних природних чинників, що безпосередньо впливають на розвиток світового сільського господарства, є наявність земельних ресурсів, зокрема земель цільового сільськогосподарського призначення. До них належать рілля, пасовища, сіножаті, багаторічні насадження і перелоги. Загальна площа цих земель становить сільськогосподарські угіддя.
Країни та регіони неоднаково забезпечені сільськогосподарськими землями. Так, площа світових орних земель у світі становить 1,87 млрд га (2019 р.) або 12,6 % поверхні суходолу. На Євразію припадає 59 % світової ріллі, на Північну та Центральну Америку - 15 %, на Африку - 15 %, на Південну Америку - 8 %, на Австралію - 3 %. Більша частина (80 %) світової ріллі розміщена в посушливій зоні. Найбільша частка пасовищ - у країнах Африки (24 %) та Азії (18 %). Неоднакова площа ріллі і в країнах світу (мал. 23). Найбільша частка ріллі зосереджена в країнах, що розміщені в степових, лісостепових та лісових природних зонах світу.
Мал. 23. Рейтинг країн-лідерів за площею розораних земель (млн га)
ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ
Користуючись даними діаграми (мал. 23), визначте місце України у світі за площею орних земель. Порівняйте площу орних земель України з іншими країнами Європи і світу. Розрахуйте (у відсотках), яку частку складають орні землі України від світових.
Важливим показником для розвитку сільського господарства є землезабезпеченість - показник площі земель сільськогосподарського призначення. Його визначають як відношення площі сільськогосподарських угідь до наявного населення країни, регіону, населеного пункту тощо. Світовий показник забезпеченості сільськогосподарськими землями на душу населення становить - 0,23 га. У різних країнах цей показник суттєво відрізняється. У рейтингу «Орні землі на душу населення» Україна посідає гідне місце у світі, поступаючись тільки Росії, Канаді, Австралії та Казахстану.
Іншими природними чинниками безпосереднього впливу на розвиток аграрного виробництва є клімат і ґрунти. Агрокліматичні умови, а саме: сума додатних (ефективних) вище як +10 °С температур для вегетації рослин, а також особливості співвідношення тепла і вологи (коефіцієнт зволоження), визначають річні ритми, сезонний характер сільськогосподарського виробництва.
Ґрунтові ресурси, насамперед родючість, структура й механічний склад ґрунту, безпосередньо формують регіональну структуру рослинництва. Сільськогосподарські угіддя України представлені різноманітними ґрунтами, але більшість з них мають високу родючість. Так, у структурі зональних типів ґрунтів України, що під орними землями, чорноземи і лучно-чорноземні ґрунти як найбільш родючі займають майже 73 %, сірі опідзолені ґрунти та чорноземи опідзолені - понад 12 %, каштанові - близько 4 %.
• Зональність світового сільського господарства. Агрокліматична ситуація і переважання тих чи інших зональних типів ґрунтів визначають і зональну спеціалізацію рослинництва і тваринництва у світовому сільському господарстві. Виокремлюють кілька агрокліматичних поясів світу, серед яких холодний, помірний (прохолодний і теплий), субтропічний і тропічний. Вони поширюються на суходолі в обох півкулях Землі.
У холодному поясі Північної півкулі розвиток сільського господарства обмежений недостатністю тепла і майже суцільним поширенням багатовікової мерзлоти. Землеробство можливе тут у закритому ґрунті, а на малопродуктивних пасовищах в основному розвивається оленярство.
Помірний агрокліматичний пояс охоплює значну площу. За умовами тепла і зволоження він поділяється на два підпояси: помірний прохолодний і помірний теплий. У помірному прохолодному незначні ресурси тепла накладають серйозні обмеження на набір культур, які тут можна вирощувати (скоростиглі культури - жито, ячмінь, овочі, деякі коренеплоди, рання картопля). Землеробство має осередковий характер. Помірний теплий - це підпояс масового землеробства. Ріллею тут зайнято до 70 % придатних територій. Вирощують найрізноманітніші культури, займаються виноградарством і садівництвом. У помірному агрокліматичному поясі склалися сприятливі умови для різних видів тваринництва, проте площі пасовищ подекуди обмежені.
Субтропічний агрокліматичний пояс розташований у межах субтропічного географічного поясу, охоплює усі, крім Антарктиди, материки. Тут вирощують по два врожаї на рік: узимку - культури помірного поясу (зернові, овочі), улітку - тропічні однорічні (бавовник) або багаторічні культури (оливи, цитрусові, чай, волоський горіх, інжир тощо). Переважають низькопродуктивні, деградовані через неконтрольований випас пасовища.
Тропічний пояс відрізняється неперервною вегетацією рослин, що сприяє збору кількох врожаїв на рік. Тут вирощують цукрову тростину, каву, какао, батат та інші культури. Величезні площі під пасовищами з бідною рослинністю.
ІСТОРІЯ ГЕОГРАФІЇ
З метою зменшення площ сільськогосподарських угідь і підвищення їхньої продуктивності в 40-70-х роках XX ст. переважно у країнах, що розвиваються, відбулася зелена революція - комплекс заходів, що включали активне виведення продуктивніших сортів рослин, застосування добрив, пестицидів, сучасної техніки, тобто розпочалася інтенсифікація сільського господарства. Початок зеленої революції покладено 1943 р. в Мексиці сільськогосподарською програмою мексиканського уряду та Фонду Рокфеллера. До 1951-1956 рр. Мексика повністю забезпечила себе зерном і почала його експорт, за 15 років урожайність зернових у країні зросла втричі. Розробки Борлоуга були використані в Колумбії, Індії, Пакистані.
У 80-х роках XX ст. переважно в розвинених країнах розпочався новий етап зеленої революції (іноді її називають біотехнологічною революцією). На основі генної інженерії створено нові сорти рослин і нові породи худоби із заданими корисними властивостями, стійких до заморозків і до хвороб (помідори, картопля, бавовник, соєві боби). Застосування гормонів росту підвищило надої у корів, прирости свиней і великої рогатої худоби.
ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3
Визначення основних зернових і технічних культур, що їх вирощують у помірному й тропічному кліматичних поясах, та обґрунтування встановлених відмінностей.
Рекомендовані завдання і хід роботи, дивіться за QR-кодом.
ГОЛОВНЕ
• Рослинництво і тваринництво - основні складові сільського господарства.
• Показник землезабезпеченості визначає ступінь забезпеченості світу, країни чи регіону землями сільськогосподарського призначення на душу населення.
• До сільськогосподарських угідь належать рілля, пасовища, сіножаті, багаторічні насадження, перелоги.
• Основні природні чинники сільськогосподарського виробництва - клімат і ґрунти.
• Виділяють холодний, помірний, субтропічний і тропічний агрокліматичні пояси.
ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ
Коментарі (0)