Войти
Закрыть

Економічна географія та її роль у вирішенні завдань розвитку країни

9 Клас , Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 1. Економічна географія та її роль у вирішенні завдань розвитку країни

Що вивчає фізична географія? Що є об’єктом її вивчення? Що вивчає суспільна географія? Які методи дослідження вона використовує? Що таке географічна оболонка?

ОБ’ЄКТ ВИВЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ. Перше питання, яке виникає при знайомстві з наукою, це — що вона вивчає? Якими способами отримують нові знання та які завдання вона вирішує?

Географія — наука про взаємодію людини і природи, збереження та створення умов для розвитку людства. Для створення умов для власного життя люди взаємодіють із природним середовищем території, а також між собою. Як наслідок складається система зв’язків і відносин між ними, тобто людське суспільство. Суспільство має різні сфери життєдіяльності — економічну, соціальну, політичну та ін.

Людське суспільство живе в ойкумені — частині Землі, яка заселена й освоєна людиною. Тому об’єктом вивчення економічної географії є господарська діяльність людства.

Економічна географія — складова суспільної географії, яка вивчає просторові процеси та форми організації господарської діяльності людства. Економіко-географічні дослідження проводять на різних рівнях — світовому (глобальному), регіональному, країн тощо.

Дізнайтеся більше

Нобелівську премію з економіки присуджують від 1969 р. Пол Круґман у 2008 р. отримав її за дослідження міжнародної торгівлі та економічної географії.

ЕКОНОМІЧНА ГЕОГРАФІЯ В СИСТЕМІ ГЕОГРАФІЧНИХ НАУК займає окреме місце поряд з іншими видами географічних наук (мал. 1). У її складі виділяють наукові напрями, наприклад географію промисловості, сільського господарства тощо. Кожна економіко-географічна наука має власний об’єкт і предмет дослідження. При проведенні відповідних наукових досліджень також застосовують знання з інших суспільно-географічних наук. Тільки таким чином можна досягнути комплексності в розумінні розвитку певної території.

Мал. 1. Місце економічної географії в системі географічних наук

ВЗАЄМОДІЯ ГОСПОДАРСТВА І ПРИРОДИ В ГЕОГРАФІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Частина географічної оболонки, яка освоєна людиною, називається географічним середовищем. Географічне середовище — необхідна умова життя й діяльності суспільства (мал. 2). Воно є місцем її проживання, найважливішим джерелом ресурсів, має великий вплив на духовний світ людей, на їхнє здоров’я та настрій.

Мал. 2. Складові географічного середовища

Географічне середовище насамперед впливає на розвиток матеріального виробництва. Різноманіття природи здавна є основою поділу праці, адже добувати корисні копалини можна лише з їхніх родовищ, які дуже нерівномірно поширені на Землі. Для забезпечення своїх потреб людина залучає у виробництво дедалі нові природні ресурси.

 Наведіть приклади використання нових природних ресурсів людиною.

У процесі праці та виробництва змінюються й розширюються межі географічного середовища.

Географічне середовище впливає на розвиток суспільства й саме піддається його впливу. Воно здатне пришвидшувати або уповільнювати розвиток суспільства. Компоненти географічного середовища у природних умовах змінюються не так швидко, як за впливу на них людини. Змінюючи довкілля, люди водночас можуть змінити умови свого існування.

Людина відкриває дедалі нові можливості використання географічного середовища у своїх цілях. Господарська діяльність впливає на зміни географічного середовища.

Людство має розв’язувати глобальні екологічні проблеми, щоб прийдешні покоління також могли жити на планеті Земля. Для цього необхідно об’єднувати зусилля всіх країн світу.

• Наведіть приклади негативного впливу господарської діяльності людини на природу у світі, Україні, вашій місцевості.

ЗНАЧЕННЯ ЗНАНЬ З ЕКОНОМІЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ. У сучасному світі географія відіграє неабияку роль. Природа, що нас оточує, праця, місця відпочинку, подорожі, освіта й медицина — усе це відбувається у географічному просторі.

Географічні знання допомагають обґрунтувати вибір місць для будівництва промислових і сільськогосподарських підприємств, прокладення транспортних шляхів, освоєння нових родовищ корисних копалин. Водночас вони «підказують», як людині розумно господарювати у своїй країні й на планеті загалом, не завдаючи шкоди природному середовищу. Нині великого значення набули географічні знання для впровадження екологічних способів виробництва, біотехнологій, розвитку рекреації й туризму, утилізації відходів, сміттєпереробки та ін.

Доведіть або спростуйте

«Географічна освіта необхідна для розвитку відповідальних та активних громадян сьогодення і майбутнього світу».

(Міжнародна хартія з географічної освіти, 1995 р.)

Географія дає повні знання про природу, населення й господарство, необхідні для розроблення напряму розвитку будь-якої країни. Знаючи особливості поширення корисних копалин і природні умови й ресурси різних країн світу, можна правильно зрозуміти їхнє значення для світового господарства.

Напрацювання економічної географії є основою регіональної політики в усіх країнах світу. Їхнє застосування сприяє подоланню диспропорцій у соціально-економічному розвитку територій.

Економічна географія виконує унікальну функцію, а саме — синтезує все різноманіття інформації про навколишній світ. Подає її в зручному для сприйняття вигляді за допомогою карт, довідників, енциклопедій, баз даних, геоінформаційних систем тощо.

Знання з економічної географії сприяють розв’язанню цілого комплексу виробничих і соціальних проблем та прийняттю раціональних і виважених рішень. Що більше взаємопов’язаних чинників здатний ураховувати економгеограф, то меншим є ризик помилитися. Будь-який посібник для підприємця-початківця починається з твердження про важливість правильного вибору місця розташування компанії та ринку збуту товарів як передумови успішного ведення бізнесу.

Відкриваємо Україну

Відомі українські імена економгеографіє: Володимир Геринович, Олексій Діброва, Максим Паламарчук.

Географія є важливим компонентом багатьох професій. Ось окремі з них: агроном, археолог, дипломат, журналіст, містобудівник, ландшафтний архітектор, лісник, маркетолог, митник, пілот, статистик тощо.

• Спробуйте продовжити перелік професій, для яких важливі знання з географії.

Найважливіший аспект географії — формування світогляду, інтелектуального та професійного кругозору майбутнього фахівця. Географічні знання необхідні кожній людині, щоб усвідомити свої роль і місце в житті.

Світові можливості

Відомі світові імена економгеографів: Вальтер Кристаллер, Август Льош, Уолтер Ізард.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне

• Економічна географія — складова суспільної географії, яка вивчає просторові процеси та форми організації господарської діяльності людства. Об’єкт її вивчення — господарство.

• Географічне середовище є необхідною умовою життя суспільства. Що воно різноманітніше, то кращі умови для життєдіяльності суспільства.

• Господарська діяльність людини впливає на географічне середовище, що призводить до змін географічного середовища, а також розширення його меж.

• Найважливіший аспект географії — формування світогляду, інтелектуального та професійного кругозору майбутнього фахівця.

• Географія є важливим компонентом багатьох професій.

Знаю і вмію обґрунтувати

  • 1. Зазначте, що є об’єктом вивчення економічної географії.
  • 2. Наведіть приклади взаємозв’язку економічної географії з іншими науками.
  • 3. Яка відмінність між поняттями «географічне середовище» та «природне середовище»? Поясніть.
  • 4. Чи можна стверджувати, що сучасне суспільство почало менше залежати від природних ресурсів?
  • 5. Як ви розумієте вислів: «Історія є географією в часі, а географія — історією в просторі»? (Жан-Жак Елізе Реклю, видатний французький географ)
  • 6. Назвіть професії, в яких застосовують знання з географії. Як твоя омріяна професія може бути пов’язана з географією?

Працюю з картою

Покажіть на карті світу території зі складними природними умовами. Як вплинуло це на їхній господарський розвиток?

Шукаю в інтернеті

Відвідайте сайт «Словник суспільної географії» (https://geohub.org.ua/geography) та ознайомтесь з сучасними науковими визначеннями термінів економічної географії.

Генерую ідеї

Уявіть, ви науковий співробітник або співробітниця і проводите дослідження на тему «Географія вищої освіти в Україні». Використовуйте статистичні дані Державної служби статистики України. Сформулюйте мету дослідження й запропонуйте та обґрунтуйте два-три методи дослідження, якими ви скористаєтесь.

Мал. 3. Емблема Державної служби статистики України

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду