Войти
Закрыть

Сільське господарство України. Рослинництво

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 13. Сільське господарство України. Рослинництво

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Структура сільськогосподарських угідь в Україні. Земельний фонд України (60,3 млн га) характеризується високим рівнем освоєнності. За даними Державного комітету статистики, основу земельних ресурсів становлять сільськогосподарські угіддя, які займають 41,4 млн га (мал. 24).

Мал. 24. Структура сільськогосподарських угідь в Україні

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

Користуючись даними «Земельного довідника України», проаналізуйте картосхему «Україна на земельній карті Європи», зробіть висновки про місце нашої країни в земельних ресурсах Європи.

Структура сільськогосподарських угідь - процентне відношення окремих складових цих угідь до їх загальної площі (мал. 24): 32,7 млн га - рілля; 2,3 млн га - сіножаті; 5,3 млн га - пасовища; 0,9 млн га - багаторічні насадження; 0,2 млн га - перелоги. Найбільше сільськогосподарських угідь обробляється в Одеській, Запорізькій та Харківській областях (понад 2200 тис. га в кожній області). Найменше земель у розпорядженні жителів Закарпатської та Чернівецької областей (менше ніж 500 тис. га).

У структурі використання сільськогосподарських угідь 56 % - це землі, орендовані у власників, 29 % - обробляються власниками, 8 % - землі, орендовані в держави, 7 % земель не обробляються.

У результаті проведення земельної реформи в Україні суттєво змінилася структура сільськогосподарських угідь і за формами власності на землю (мал. 25).

Мал. 25. Структура сільськогосподарських угідь за формами власності (млн га)

• Розміщення виробництва зернових і зернобобових культур. Вирощування зернових культур - це основа рослинництва та й усього сільськогосподарського виробництва України, бо зерно формує продовольчі запаси країни, дає продукцію на експорт. Обсяги виробництва зерна в нашій країні останніми роками постійно нарощуються, що цілком задовольняє як власні потреби країни, так і потреби зовнішнього ринку (табл. 3).

Таблиця 3

Виробництво основних сільськогосподарських культур, тис. т*

* Без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополя та тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

У структурі виробництва зерна більша частина припадає на озиму пшеницю. Друге місце займає ячмінь, третє - кукурудза, а на четвертому місці - жито. За обсягами виробництва їм значно поступаються гречка, овес, просо, рис і зернобобові.

Посіви озимої пшениці зосереджені переважно у степовій та лісостеповій зонах, де природні умови сприяють вирощуванню зерна високої якості.

Другою важливою продовольчою культурою є озиме жито. Воно невибагливе до ґрунтово-кліматичних умов, тому основні його посіви зосереджені в Поліссі та в Карпатах.

Основними продовольчими круп’яними культурами є рис, просо і гречка. Їхні посіви порівняно невеликі. Так, рис росте лише на півдні України на зрошуваних землях. Для вирощування гречки найбільш сприятливими умовами є північні райони лісостепу та Полісся, де й зосереджені основні її посіви. А просо вирощують переважно в степу завдяки його посухостійкості.

Зерновими культурами, що вирощують переважно на корм, є ячмінь, овес, кукурудза та зернобобові, хоча кожна із цих культур є частково продовольчою. Їхні посіви є в будь-якій природній зоні України.

УКРАЇНСЬКІ БРЕНДИ

Україна є важливим гравцем на міжнародному ринку зерна та одним з гарантів продовольчої безпеки у світі й має потенціал у нарощенні виробництва і експорту зернових. За результатами 2019-2020 маркетингового року, у сукупності за обсягом експорту всіх зернових культур наша держава стала «срібним призером», пропустивши уперед лише США. Зернові культури, що вирощуються в Україні, - це цінний торговий бренд країни. Одним з найбільших експортерів зернових культур є компанія НІБУЛОН.

 Виробництво технічних культур є важливою складовою рослинництва. Основними технічними культурами, що вирощуються в Україні, є цукровий буряк і соняшник, частка яких у структурі посівних площ технічних культур становить майже 90 %. Крім того, на українських землях вирощують льон-довгунець, льон-кудрявець, хміль, тютюн, ефіроолійні та лікарські рослини, які використовують як сировину для різних галузей промисловості. Найбільші посівні площі під цими культурами зосереджені у степовій і лісостеповій зонах. Значно менша їх площа в Поліссі.

Цукровий буряк є однією з найцінніших культур нашого рослинництва. Він потребує багато тепла і вологи. Такі умови склалися в лісостеповій зоні України, що й обумовлює концентрацію посівів цукрового буряку саме в цій зоні. Крім того, вирощування цукрових буряків дуже трудомістке виробництво. Тому при розміщенні його посівів обов’язково враховують і чинник наявності трудових ресурсів та переробних підприємств поблизу. В областях, що розміщені в лісостеповій зоні, зосереджено 80 % посівів цукрових буряків і збирається до 70 % усього врожаю цієї культури.

Найбільшу посівну площу серед технічних культур нині займає соняшник. За виробництвом соняшнику Україна входить у першу десятку країн-виробників цієї культури, посідаючи третє місце за обсягом виробництва. Найбільші посіви соняшнику зосереджені у степовій зоні.

Серед інших олійних культур, що вирощують в Україні, слід виокремити сою. Найбільші її площі зосереджені в Черкаській та Вінницькій областях. На півдні України вирощують рицину, у західних областях - ріпак. Ефіроолійні культури - коріандр, м’яту, лаванду, троянду, кмин - вирощують переважно на півдні Криму та на Поділлі.

Льон-довгунець - це невибаглива до тепла і вологолюбна рослина. Найбільш придатними для її вирощування є сірі лісові та підзолисті ґрунти. Тому ця рослина й культивується в поліських областях та в передгір’ях Карпат, де природні умови відповідають вимогам вирощування льону.

• Вирощування картоплі, овочевих і баштанних культур забезпечує населення цінними вітамінними продуктами харчування, а також має велике технічне і кормове значення. Під посіви цих культур відведено понад 7 % посівних площ України. Серед усіх цих культур особливо виокремлють посіви картоплі, яку вирощують по всій території України. Вирощування картоплі характеризується значними обсягами виробництва і у цілому високою врожайністю, що забезпечує потреби населення у цій культурі (мал. 26).

Мал. 26. Обсяги виробництва і врожайність картоплі в Україні, 2000-2020 рр.

В Україні вирощують понад 40 видів різних овочевих культур, обсяги виробництва яких і врожайність несуттєво коливаються в останні роки (мал. 27). Основні господарства з вирощування овочів тяжіють до великих міст, промислових центрів, курортів, які є основними споживачами овочевої продукції. Великі спеціалізовані підприємства з вирощування овочів розміщені навколо Києва, Харкова, Львова, Дніпра, промислових центрів Донбасу та інших міст.

Мал. 27. Виробництво овочевих культур в Україні, 2000-2020 рр.

* Без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополя та тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Кавуни та дині, так звані баштанні культури, вирощують переважно на півдні та південному сході України. Провідною областю з вирощування є Херсонська, а продукція знана далеко за її межами.

 Плодівництво. Це важливий напрям, до складу якого входять садівництво, виноградарство, ягідництво. Плодово-ягідні насадження розміщені по всій території країни, а найбільше їх у Закарпатті та в Одеській, Херсонській, Вінницькій, Запорізькій, Чернівецькій областях.

Ягідники розміщені здебільшого в Поліссі, а також навколо великих міст і промислових центрів.

Вітчизняне виробництво овочів, ягід і фруктів не задовольняє усіх потреб населення, тому значний їхній обсяг завозиться з інших країн світу.

ГОЛОВНЕ

• У структурі земельних ресурсів України переважають сільськогосподарські угіддя, які здебільшого представлені ріллею (орними землями).

• Понад 74 % сільськогосподарських угідь приватизовано.

• У структурі посівних площ переважають зернові культури.

• До основних зернових культур, які вирощують в Україні, належить озима пшениця.

• Найбільші площі серед технічних культур припадають на соняшник і цукровий буряк.

• Овочівництво та плодівництво розміщені по всій території України і тяжіють до великих міст і промислових центрів.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. Яка частка сільськогосподарських земель припадає на орні землі і пасовища?
  • 2. Чим пояснити відмінності в розміщенні посівів озимої пшениці й озимого жита?
  • 3. Поясніть, чому частка посівних площ під зерновими культурами найбільша.
  • 4. Які причини значного ввезення до України різноманітних овочів і фруктів?
  • 5. Користуючись Додатком 1 (див. QR-код), з’ясуйте, які найбільші зернотрейдери в Україні.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду