Войти
Закрыть

Наука. Освіта. Охорона здоров’я

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 44. Наука. Освіта. Охорона здоров’я

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Наукова діяльність - творча діяльність, спрямована на одержання нових знань і пошук шляхів їх застосування. Важливість наукової праці є очевидною. Адже все, що оточує нас, - речі, техніка, предмети повсякденного вжитку, є результатом наукових винаходів, сумлінної праці й натхнення багатьох людей.

Науковий працівник провадить наукову (науково-технічну) діяльність здебільшого в наукових установах та закладах вищої освіти, як державної, так і приватної форм власності.

У більшості розвинених країн світу основними центрами розвитку науки є зазвичай університети (табл. 21). Найвідоміші з них, наприклад, Гарвардський і Стенфордський університети та Массачусетський технологічний інститут, що у США. Світове ім’я мають також Кембриджський та Оксфордський університети, що у Великій Британії. Відомими щодо наукових досліджень є також Токійський університет (Японія) і Торонтський університет (Канада) тощо.

В Україні відомі своїми науковими розробками Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Національний університет «Львівська політехніка» та ін. (див. QR-код).

Вищою науковою самоврядною організацією України є Національна академія наук України (НАН України), що заснована на державній власності і є державною організацією, створеною як неприбуткова державна бюджетна установа. Чимало саме академічних установ є також центрами наукових досліджень і підготовки висококваліфікованих наукових кадрів у відповідних наукових галузях. Серед таких, зокрема, Інститут математики, Інститут археології, Інститут географії, Інститут гідробіології, Інститут геологічних наук, Інститут української мови та ін.

Таблиця 21

Рейтинг найкращих університетів світу, 2020 р.

Нерідко неподалік від університетів або іншого науково-дослідного центру створюються технополіси - особливі форми просторової організації наукових досліджень та освіти. Технополіс зазвичай уявляє собою місто, яке спеціалізується на розробці та впровадженні у виробництво нових розробок. Основним завданням технополісів є не виробництво матеріальних товарів, а виробництво технологій, інформаційних ресурсів.

Найпершим і одним з найвідоміших технополісів є Кремнієва долина у США. Тут вдалося об’єднати досягнення університетської науки (Стенфордського університету) і фірм, які виробляють електронну та авіакосмічну продукцію. Кремнієва долина - батьківщина всесвітньо відомих компаній Intel, AMD, Oracle, Apple, Cisco, Yahoo!, eBay. Успіх американського технополісу надихнув інші країни, а сам він став зразком для наслідування, навіть у назві. Так, місто Бангалор в Індії називають індійською «Кремнієвою долиною». В Японії відомий технопарк на о. Кюсю - «Кремнієвий острів». Данія разом із Швецією створила технопарк «Медиконова долина». У Китаї також є своя «Кремнієва долина».

В Україні наукові та науково-технічні роботи виконують 950 організацій, більшість з яких, як і в минулі роки, відносяться до державного та підприємницького секторів діяльності (43 % та 43 % відповідно). Інші - це заклади вищої освіти. За останні роки через складну економічну ситуацію кількість організацій, які виконують науково-дослідні роботи, скоротилася на третину. На жаль, і сьогодні держава не спроможна належним чином підтримувати науково-дослідні роботи. Частка фінансування наукових робіт за бюджетні кошти у 2019 р. становила лише 38 %. Інше - це кошти власні, вітчизняних замовників, а також кошти іноземних джерел.

Попри непрості умови праці науковців у країні триває підготовка наукових кадрів. В Україні таку підготовку здійснюють 408 закладів, зокрема 177 наукових установ і 231 заклад вищої освіти. Найбільша частка організацій (36 % від загальної кількості організацій України) розташована у Києві, близько 15 % - у Харківській, 7 % - Львівській, 6 % - Дніпропетровській і 5 % - Одеській областях.

Наукова сфера в Україні поки що залишається досить великим сектором економіки. Проте кількість організацій та наукових працівників, що займаються науково-технічною діяльністю, стрімко і неухильно скорочується. На противагу світовим тенденціям залучення та мотивації молодих науковців, Україна втрачає найбільш талановитих учених.

• Освіта - це цілеспрямована пізнавальна діяльність людей з отримання знань, умінь і навичок або щодо їхнього вдосконалення. Саме освіта готує нові покоління для життя, для вирішення економічних, соціальних, культурних проблем, що постають перед людством. До того ж освіта забезпечує всі галузі господарства кадрами.

Невід’ємні складники системи освіти в Україні:

  • дошкільна освіта;
  • повна загальна середня освіта;
  • позашкільна освіта;
  • спеціалізована освіта;
  • професійна (професійно-технічна) освіта;
  • фахова передвища освіта;
  • вища освіта;
  • освіта дорослих, у тому числі післядипломна освіта.

В Україні першою ланкою освіти є дошкільна освіта. Метою дошкільної освіти є забезпечення цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок. Розвиток дошкільної освіти є одним із пріоритетних напрямів державної освітньої політики в Україні. Саме тому у 2020 р. розпочалося національне дослідження якості надання освіти у дошкільних навчальних закладах з використанням відомої міжнародної методики. Загальна кількість дошкільної освіти (ясел, дитячих садочків, ясел-садочків тощо) у 2020 р. перевищувала 15 тис.

Центральне місце в системі освіти належить повній загальній середній освіті. Саме тому основний вид навчальних закладів в Україні - це заклади загальної середньої освіти. Їхня кількість становить 14,9 тис. закладів. Метою повної загальної середньої освіти є всебічний розвиток і виховання особистості, яка здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до відповідальності, трудової діяльності та громадянської активності. Повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і має три рівні: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п’ять років; профільна середня освіта тривалістю три роки. Останніми роками зростає кількість загальноосвітніх закладів недержавної форми власності, зокрема закладів нового типу - гімназій, ліцеїв, колегіумів.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

У 2016 р. Міністерство освіти і науки України розпочало реформу шкільної освіти, що одержала назву «Нова українська школа» (НУШ). Реакція фахівців на цю реформу переважно позитивна, хоча й трапляються критичні зауваження. Головна мета - створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. У НУШ прислухатимуться до думки учнів, вчитимуть критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами.

Позашкільна освіта сприяє самовдосконаленню особистості, професійному самовизначенню і підготовці до життя. До закладів позашкільної освіти належать малі академії наук учнівської молоді, малі академії мистецтв, дитячо-юнацькі спортивні школи, центри, палаци, будинки, клуби художньої творчості дітей, юнацтва та молоді тощо.

Спеціалізована освіта - це освіта мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування, яка спрямована на здобуття вмінь та навичок у відповідній сфері професійної діяльності, у тому числі в закладах спеціалізованої освіти всіх рівнів.

Професійно-технічна освіта в Україні здобувається на основі базової або повної загальної середньої освіти. Здобуття професійної (професійно-технічної) освіти на основі базової середньої освіти здійснюється з одночасним здобуттям профільної середньої освіти. До закладів професійно-технічної освіти належать професійно-технічні училища відповідного профілю, художні професійно-технічні училища, центри професійно-технічної освіти та ін. Тут молодь віком від 15 до 18 років разом з професією здобуває і загальну середню освіту. Станом на початок 2020 р. в Україні було 723 заклади професійної (професійно-технічної) освіти. Найбільше таких навчальних закладів у Дніпропетровській, Донецькій та Львівській областях.

Фахова передвища освіта спрямована на формування та розвиток освітніх вмінь та навичок у певній галузі професійної діяльності. Фахова передвища освіта здобувається на основі повної або базової середньої освіти у 129 закладах України.

Метою вищої освіти є здобуття високого рівня наукових та/або творчих мистецьких, професійних і загальних вмінь та навичок, необхідних для діяльності за певною спеціальністю чи в певній галузі знань. Вища освіта здобувається на основі повної загальної середньої освіти. Вищу освіту представлено мережею закладів, які відрізняються за формами власності, формами навчання, галузями знань і освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр, спеціаліст, магістр). Вища освіта поступово входить у міжнародну систему освіти.

На початок 2019-2020 навчального року в Україні налічувалося 619 закладів вищої освіти (ЗВО), у яких навчалося понад 1,4 млн студентів і студенток. Найпоширенішим є коледжі, технікуми та училища, кількість яких становила 338. Крім них, в Україні діють 281 університети, інститути та академії. Найбагатші на ЗВО Київ та Київська область, де загалом 97 ЗВО, у яких навчається більш як 258 тис. осіб. Харківська область має 55 (понад 124 тис. осіб), а Дніпропетровська - 51 ЗВО (понад 82 тис. осіб).

УКРАЇНСЬКІ БРЕНДИ

В Україні дев’ять вищих навчальних закладів, заснованих з XVI по кінець XIX ст., які і дотепер успішно щороку випускають десятки тисяч фахівців. Один з найстаріших навчальних закладів Європи і найстаріший в Україні - Національний університет «Острозька академія», заснована у 1576 р. На той час академія була надзвичайно прогресивною: там вивчали 5 іноземних мов та викладали понад 10 дисциплін. При академії була потужна друкарня, саме там видали греко-слов’янський «Буквар» - перший український підручник (1578) та першу повну слов’яномовну «Острозьку Біблію» (1581).

• Охорона здоров’я - діяльність, спрямована на забезпечення доступного медичного обслуговування населення. Охоплює лікувальні, лікувально-профілактичні, санітарно-протиепідемічні й інші установи, різні види відпочинку й фізичної культури.

Основними показниками розвитку системи охорони здоров’я є кількість лікарняних закладів, кількість лікарняних ліжок, кількість лікарів усіх спеціальностей, кількість середнього медичного персоналу. В Україні в 2019 р. налічувалося 1,6 тис. лікарняних закладів, у яких 290 тис. лікарняних ліжок і працює 185 тис. лікарів усіх спеціальностей і 330 тис. середнього медичного персоналу. Найкраще забезпечені лікарняними закладами та лікарями столиця, а також Дніпропетровська, Харківська, Львівська і Одеська області.

Медичне обслуговування у сільській місцевості забезпечують заклади охорони здоров’я, у тому числі центральні районні лікарні, центри первинної медичної (медико-санітарної) допомоги, фельдшерсько-акушерські/фельдшерські пункти, амбулаторії, медичні пункти, медичні кабінети, мобільні медичні кабінети, аптечні пункти тощо. Серйозною проблемою є брак у значній частині сільських населених пунктів будь-яких медичних закладів.

Зміцненню здоров’я населення слугує також мережа санаторно-курортних закладів, серед яких санаторії, пансіонати з лікуванням, санаторії-профілакторії, будинки відпочинку тощо. За кількістю таких закладів вирізняються передусім Львівська, Одеська, Закарпатська області.

З 2016 р. за ініціативи Міністерства охорони здоров’я в Україні розпочато медичну реформу системи охорони здоров’я, яка має поліпшити якість і вплинути на доступність медичної допомоги. Зокрема було впроваджено електронну систему охорони здоров’я, яка має допомагати пацієнтам отримувати, а лікарям - надавати якісні медичні послуги.

Організація охорони відрізняється в кожній окремій країні. Водночас є й організація, що опікується проблемами охорони здоров’я населення усіх країн світу. Це Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ). Вона об’єднує 194 країни, серед яких і Україна.

ГОЛОВНЕ

• Наукова діяльність - творча діяльність, спрямована на одержання нових знань та пошук шляхів їх застосування.

• Освіта - цілеспрямована пізнавальна діяльність людей з отримання знань, умінь та навичок або щодо їх вдосконалення.

• Охорона здоров’я - діяльність, спрямована на забезпечення доступного медичного обслуговування населення.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. Назвіть основні ланки освіти в Україні.
  • 2. Наведіть приклади закладів дошкільної та професійно-технічної освіти.
  • 3. Визначте проблеми наукової діяльності та охорони здоров’я в Україні.
  • 4. Розкрийте роль науки й освіти в суспільстві.
  • 5. Поясніть призначення технополісів.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Наукова діяльність. Освіта. Охорона здоров’я

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду