Войти
Закрыть

Зображення України в картографічних творах. Види картографічних зображень (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 5. Зображення України в картографічних творах. Види картографічних зображень
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Які явища та процеси ви можете дослідити за допомогою географічного атласу для 8 класу?
Ми зможемо дослідити:
Явища: зміна клімату
Як помінялися наші краєвиди
Яка структура нашої півкулі
Процеси: Як наша півкуля мала зміну після зіткнення з астероїдом
Як розширювалася Антарктида
Коли були землетруси і як вони подіяли на Карпати.
2. Назвіть види та ознаки картографічних творів, наявних у мережі Інтернет.
Сучасне картографічне забезпечення для школярів передбачає використання різних видів картографічних творів, що поділяються на дві групи: традиційні та електронні.
До традиційних видів навчальних картографічних творів належать стінні карти, атласи, контурні карти, карти в підручниках і робочих зошитах, глобуси; до електронних — статичні або інтерактивні карти й атласи. Головною особливістю навчальних картографічних матеріалів є доступність їх картографічного зображення та відповідність певним географічним темам.
3. Що таке вебкартографія? Наведіть приклади форм роботи з картографічними зображеннями, які можна здійснювати завдяки комп’ютерним технологіям.
Вебкартографія — це сукупність технологій, пов’язаних зі створенням різноманітних віртуальних карт, їхнім розміщенням та обробкою в інтернетпросторі.
Усі картографічні твори, наявні в мережі Інтернет, поділяються на чотири великі групи:
- статичні зображення — створюються шляхом цифрування та сканування традиційних картографічних творів;
- інтерактивні зображення — мають певний набір інтерактивних функцій, завдяки яким можливе поетапне представлення змістовних складових, значне розширення обсягу географічної інформації за рахунок додаткових текстів, ілюстрацій, графіків тощо;
- картографічна анімація, фільми, мультимедійні продукти, віртуальні моделі;
- карти, атласи, космічні знімки в геоінформаційних системах. Одним із перших картографічних інтернет-ресурсів є MapQuest. Ним опікується некомерційний вебкартографічний проєкт OpenStreetMap. Він гарантує вільний доступ користувачів до всіх даних.
4. Чим карти, створені в ГІС, відрізняються від електронних карт? Наведіть приклади можливого застосування ГІС
Широке застосування й ускладнення електронних карт обумовило виникнення ще одного їхнього різновиду — геоінформаційних систем (ГІС), про які йшлося в §1. ГІС надає нові інструменти, що розширюють наукові основи картографії. За їхньою допомогою карти можуть бути легко доповнені тривимірними зображеннями, графіками й таблицями, фотографіями та іншими засобами, у тому числі мультимедійними. Так, наприклад, картографічний сервіс Google Maps має низку спеціальних програм для управління картами, що дозволяють вбудовувати карти, додавати власні контури, маркери, інтерактивні підказки.
Найбільш популярною системою є Global Positioning System (GPS) — глобальна система супутникового позиціонування. Його дані використовуються у військовій справі, морській та повітряній навігації, геодезії. Навігаційні системи надійно увійшли в наше повсякденне життя. Без GPS-навігації зараз складно уявити роботу громадського транспорту або туристичні подорожі. Використання супутникової навігації у пристроях дозволяє швидко орієнтуватися в місті, обирати безпечний та оптимальний маршрут руху.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація