Войти
Закрыть

Основні річкові басейни та системи (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 24. Основні річкові басейни та системи
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Чому більшість річок України належать до басейну Чорного й Азовського морів?
Переважна частина річок України несе свої води в Чорне й Азовське моря.
2. Чому Дніпро є головною річкою України?
Головна річка України — Дніпро, її довжина — 2201 км (у межах України — 981 км). Площа басейну становить 504 тис. км2.
3. Розкажіть про режим та живлення Дніпра.
Дніпро бере початок на Валдайській височині на висоті 242 м над рівнем моря. Верхня частина басейну розташована в лісистій місцевості. Річка повільно тече в південному напрямку, поступово збільшуючи об’єм води, і нарешті вступає на територію України. Її долина збільшується й залишається по всій довжині широкою з потужними терасами.
Річкова система Дніпра налічує понад 15 тис. річок, серед яких 89 протяжністю 100 км і більше. Це Прип’ять, Десна, Ворскла, Псел, Базавлук, Сула, Самара, Рось, Інгулець та інші. За характером течії всі вони рівнинні.
Свій багатокілометровий шлях Дніпро завершує, впадаючи в Дніпровсько-Бузький лиман (іноді його розділяють на два — Дніпровський та Бузький лимани). За 50 км до гирла річка утворює дельту площею 350 км2 . У ній розташована унікальна природна система — плавні. Вони являють собою невеликі острівці, рукави, протоки, малі озера, заболочені ділянки.
Загальний напрямок течії Дніпра — із півночі на південь. Тому час замерзання і скресання річки змінюється: льодостав спостерігається від початку грудня на півночі до кінця грудня на півдні, скресання й весняні повені — від початку березня на півдні до початку квітня у верхній течії. Льодовий режим Дніпра нестійкий, часто замерзла річка на деякий час скресає.
4. Простежте за картою в атласі течію Сіверського Дінця, укажіть її особливості.
Сіверський Донець — найбільша притока Дону та єдина велика річка країни, що належить до басейну Азовського моря. Його протяжність — 1053 км (у межах України — 672 км), площа басейну — 99 тис. км2 (у межах України — 54,9 км2). За характером течії це типова рівнинна річка. Сіверський Донець бере початок на Середньоруській височині, у балці на висоті близько 200 м над рівнем моря. На території України річка робить кілька крутих поворотів, утворюючи дуги.
5. Охарактеризуйте басейн і річкову систему Південного Бугу.
Південний Буг посідає шосте місце за загальною протяжністю серед українських річок (806 км), але це найдовша річка, що повністю розташована в межах нашої держави. Площа басейну — 71,8 тис. км2. Витік Південного Бугу розташований у болотах Поділля (Хмельницька область) на висоті 321 м над рівнем моря. Тече він у напрямку з північного заходу на південний схід. У верхів’ях береги низькі й заболочені, а басейн розчленований мережею ярів та балок. Нижче Південний Буг прорізає Український кристалічний щит, тому його долина звужується, а береги стають крутими та скелястими. У звивистому руслі тверді гірські породи утворюють численні пороги. Так, серед прихильників водного туризму і гребного слалому широко відомий ланцюжок порогів у районі села Мигія.
У нижній течії долина розширюється, береги знижуються. Впадає річка в Дніпровсько-Бузький лиман Чорного моря. Найважливіші ліві притоки Південного Бугу — Синюха, Інгул і Соб, праві — Кодима та Рів. Живлення річки переважно снігове та дощове. Льодостав спостерігається від початку грудня на півночі до другої половини грудня на півдні. Товщина льоду — від 15 до 35 см, але він нестійкий. Скресання річки відбувається з першої половини березня на півдні до другої половини березня на півночі. На початку квітня — наприкінці березня річкова система очищується від льоду.
6. У чому полягають особливості режиму та живлення Дністра? Чим вони пояснюються?
Витік Дністра розташований на північних схилах Українських Карпат на висоті 818 м над рівнем моря. Перші кілька кілометрів Дністер являє собою струмок, що в’ється серед лісу. Середній похил річки — 0,56 м/км, але у верхів’ях він значно більший, адже тут за характером течії це гірська річка з вузькою й глибокою долиною, численними порогами й кам’янистим дном. У пониззі Дністер — спокійна рівнинна річка із широкою (до 22 км), подекуди заболоченою долиною. Впадає річка в Дністровський лиман завширшки до 6 км, який вузькою протокою сполучається із Чорним морем. Як і Дніпро, Дністер має плавні, що є нерестовищами для багатьох видів риб.
Річкову систему Дністра складають численні притоки, більшість із яких стікає зі схилів Карпат та Подільської височини. У верхів’ях переважають праві (карпатські) притоки, серед яких виділяється Стрий, у середній течії більшість — ліві (подільські): Серет, Збруч, Смотрич, Мурафа.
Частина басейну Дністра розташована в горах, чим викликані літньо-осінні (зрідка зимові) паводки, іноді руйнівної сили. Під час паводків формується понад половина річкового стоку, що обумовлює важливу роль дощових вод у живленні річки та її паводковий режим. Таким чином, Дністер є природним об’єктом, у якому проявляються риси гірської та рівнинної річки.
7. Що являє собою дельта Дунаю?
Дунай бере початок у Німеччині, на східному схилі масиву Шварцвальд на висоті 678 м. На своєму шляху річка перетинає Карпати, де утворює вузьку долину — Залізні Ворота. Із ними пов’язують межу між середньою та нижньою течіями річки.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація