Войти
Закрыть

Особливості природних умов території України в різні геологічні ери (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 15. Особливості природних умов території України в різні геологічні ери
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Які дослідження здійснюють вчені для відтворення природних умов минулих часів? Визначте мету цих досліджень.
Уперше ідею формування лесів біля підніжжя льодовика та їхню важливу роль обґрунтував видатний український вчений Павло Аполлонович Тутковський.
Відновити палеогеографічні події минулих геологічних епох вченим допомагають дослідження складу гірських порід, скам’янілих решток живих організмів, які в них залишилися. Наприклад, наявність морської фауни дозволяє не тільки дійти висновку щодо існування морів, але й визначити їхні глибини, загальні фізико-географічні характеристики — були вони теплі чи холодні, із якими басейнами поєднувалися. Про те, що раніше на території було море, свідчить накопичення вапняків, або глауконітових порід (як і фосфорити, мінерал глауконіт утворюється в холодних морях). В умовах посушливого клімату (найчастіше — у великих лагунах і затоках) утворюються солі та гіпси. Для утворення вугілля необхідне потужне накопичення рослинної маси, тому наявність вугленосних шарів свідчить про жаркі й вологі умови.
Такі дослідження є дуже важливими, оскільки, крім наукової цінності, дозволяють зрозуміти умови формування корисних копалин, пояснити розташування та будову форм рельєфу.
3. Укажіть основні події, що зумовили формування гірських порід протягом антропогенового періоду.
Особливістю фізико-географічних умов антропогенового періоду (останнього періоду кайнозойської ери) є періодичні похолодання, що супроводжувалися утворенням льодовиків. Зокрема, під час дніпровського зледеніння (290—240 тис. років тому) льодовики рухалися двома «клинами» — долинами Дону та Дніпра в глиб України, оминаючи Придніпровську та Середньоруську височини.
В антропогені територія України, за винятком вузької берегової смуги в Причорномор’ї, зазнала підняття. У цих умовах відбувалося поглиблення річкових долин, нагромадження переважно континентальних відкладів: лесоподібних суглинків, глин, пісків, супісків тощо. Їхня середня потужність становить 10—20 м.
4. Що таке леси? Визначте їхню роль у формуванні ґрунтів України.
Леси — пухкі, пилувато-суглинкові або пилувато-глинисті по-роди палевого, світло-палевого, палево-жовтого або каштаново-бурого кольору.
Постійні вітри в прильодовикових районах переносили пил, що відкладався й накопичувався на рівнинах. Поступово пил ущільнювався та перетворювався на леси та лесоподібні суглинки — гірські породи, що нині вкривають 70% площі України. На їхній поверхні з часом сформувалися чорноземи.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація