Войти
Закрыть

Озера, болота, водосховища та канали (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 25. Озера, болота, водосховища та канали
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Які типи озер поширені в Україні?
Заплавні озера, дельтовими, карстові озера, вулканічні озера, загатні озера, лиманні озера.
2. Визначте особливості природи заплавних озер.
Вони утворилися переважно на рівнинних територіях у старицях (виокремлені частини русла річки, зазвичай залишки меандрів) і зниженнях заплав річкових долин. До таких озер належать Лиман (басейн Сіверського Дінця), Люб’язь, Нобель (басейн Прип’яті).
3. Як людина використовує озера?
Їх використовують для водопостачання, зрошення, рибної ловлі, добування мінеральних речовин та як місця відпочинку.
4. Знайдіть на фізичній карті України лимани. Поясніть, як їхнє розташування впливає на особливості цих водойм.
Лимани здебільшого постійно або в певні періоди року з’єднані з морем. Найвідоміші з них: Дністровський, Дніпровсько-Бузький, Хаджибейський, Куяльницький, Молочний. Природа виникнення цих водойм подібна: це затоплене морем гирло або пониззя річки. Улоговини південноукраїнських лиманів створені річками в минулі геологічні часи, коли рівень суходолу був вищим (рівень моря — нижчим) за сучасний, а річки — більш повноводними. Опускання земної кори й зменшення стоку річок викликали наступ моря й затоплення частини річкових долин. Із часом море намило коси або пересипи (як правило, із протоками), й утворилися лимани. Вода в лиманах солонувата або солона. Показники солоності можуть змінюватися залежно від положення ділянки щодо моря, переважання річкових або морських вод, кліматичного сезону.
5. Укажіть особливості розташування боліт в Україні.
Болота — це ділянки суходолу з надлишковим зволоженням. Їхньою характерною рисою є наявність шару торфу потужністю понад 30 см, що утворюється внаслідок розкладання залишків рослин. За умовами живлення й особливостями рослинності розрізняють два основні типи боліт — верхові та низинні.
В Україні на болота припадає приблизно 2% від усієї площі. Найбільш заболочена територія Полісся, в окремих районах болота займають понад 5% території (Волинська, Рівненська, Чернігівська області). Заболоченість лісостепу становить від 1 до 2%, а степової частини — менше 1%.
6. Назвіть водосховища каскаду Дніпра.
Дніпровський каскад складається із шести водосховищ, що розташовані один за одним за течією річки: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Кам’янське, Дніпровське, Каховське.
7. Розкажіть, які канали споруджені в Україні та які завдання вони розв’язують.
В Україні також створюються інші штучні водойми — обводнювальні й зрошувальні канали. Обводнювальними каналами й водоводами вода з Дніпра надходить до Харкова, Кривого Рогу, міст Донецької області. Ця вода використовується в промисловості, для комунальних і сільськогосподарських потреб (канал Дніпро— Донбас). У південних районах, де випадає недостатньо опадів, а вода потрібна для отримання стабільно високих урожаїв, споруджені зрошувальні канали (Каховський канал). До обводнювально-зрошувальних належить Північнокримський канал.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація