Войти
Закрыть

Рослинний покрив (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 28. Рослинний покрив
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Що таке рослинні угруповання? Які їхні типи ви знаєте?
Рослинність є одним із найважливіших компонентів природи. Цей компонент містить сукупність рослинних угруповань у складі різних видів рослин, що населяють відносно однорідну територію та перебувають між собою у складних взаємовідносинах. В Україні основними типами рослинних угруповань є ліси, степи, луки та болота.
2. Які рослини характерні для лісів України?
У лісах України налічується понад 200 деревних і чагарникових порід, зокрема: сосна, дуб (мал. 1), бук, ялина, береза, ясен, ялиця, граб, осика, липа, клен, вільха, верба. Хвойні породи становлять менше половини. Є чагарники (ліщина, малина, калина, глід тощо).
3. Чому лучні угруповання є природними пасовищами?
Тому, що це справжня скарбниця квітучого різнотрав'я; з багатим травостоєм конюшини є незамінним у харчуванні для тварин.
4. Назвіть особливості болотної рослинності.
Болотну рослинність об’єднує середовище з високою зволоженістю. Рослинність верхових боліт бідна й невибаглива, на них переважають мохи, чагарники (журавлина, багно звичайне), трапляються низькорослі сосни, берези. Серед мохів найбільш поширений сфагнум (мал. 3). На низинних болотах, крім мохів, зустрічаються трави (наприклад, валеріана лікарська), очерет, осока, хвощ, верба, береза, вільха, рідше — лохина болотна.
5. Дайте визначення поняття «рослинні ресурси».
Рослинні ресурси — це всі види рослин, які ростуть на певній території (у тому числі водні об’єкти) і використовуються або можуть бути використані людиною.
6. Яку роль відіграють ліси в природі та житті людини?
Він є «захисником» повітря, водойм, ґрунтів. Людина використовує ліси для потреб лісового й мисливського господарства; із рекреаційно-оздоровчою, науково-дослідною, санітарно-гігієнічною, історико-культурною, спортивною метою.
Ліс має велике природоохоронне значення. Він захищає ґрунт від водної та вітрової ерозії, затримує вологу, закріплює піски, є середовищем існування тварин.
7. Із якою метою створені Червона та Зелена книги України?
Рідкісні рослини і тварини, а також види, що перебувають під загрозою зникнення, занесені до Червоної книги України. Рослинні угруповання, що потребують охорони, занесені до Зеленої книги України.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація