Кмин

 

Господарське значення. Кмин вирощують на насіння, яке містить від 3% до 7% ефірної і 14-22% жирної олії. Ефірну олію широко використовують у харчовій, лікеро-горілчаній, кондитерській, фармацевтичній, парфумерній, тютюновій промисловості. Плоди кмину мають приємний пряний смак, завдяки чому їх використовують в кулінарії, консервній промисловості, при виготовленні спеціальних Сортів хліба, в різних соліннях тощо. Жирна олія використовується як технічна сировина. Шрот є цінним концентрованим кормом для худоби.

Батьківщиною кмину є Передня Азія і Європа. Основні площі кмину в Україні розміщені в Хмельницькій, Львівській і Тернопільській областях, де при належній технології збирають по 10–12 ц/га насіння.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Кмин (Carum carvi L.) – дворічна трав'яниста рослина родини селерових (Аріасеае). У перший рік життя утворює м'ясистий слабогіллястий корінь з великою розеткою прикореневих листків, на другий рік – прямостояче розгалужене стебло заввишки до 1 м, квітконоси і плоди.

Плід – видовжена двосім'янка, яка при достиганні розпадається на напівплодики. Маса 1000 насінин 2-4 г.

У кмину відмічають такі фази вегетації: в перший рік життя – сходи і розетка; на другий рік – відростання рослин, розетка, стеблування, цвітіння і достигання насіння. Вегетаційний період від сівби до достигання насіння становить 430-453 дні. Кмин – рослина перехреснозапильна. Пилок переноситься бджолами та іншими комахами.

До тепла кмин маловибагливий. Насіння його починає проростати при температурі 6°С тепла, у фазі розетки може витримувати значні морози. Це світлолюбна рослина, особливо в перший рік вегетації. При затіненні у фазі розетки на другий рік кмин не утворює квітконосних пагонів.

До вологи кмин вибагливий, добрі врожаї формує тільки в зоні достатнього зволоження.


Для кмину найбільш придатними грунтами є чорноземи та сірі опідзолені, легкі за механічним складом, з неглибоким заляганням грунтових вод.

Біологічною особливістю кмину є тривалий період проростання насіння. Для його бубнявіння потрібно багато води – 110-116% від власної маси. На початку вегетації кмин росте дуже повільно: від з'явлення сходів до утворення першого справжнього листка минає 11-13 днів. За умов високої агротехніки на другий рік життя всі рослини, як правило, переходять у генеративну фазу.

Технологія вирощування. Посіви кмину розміщують на чистих від бур'янів ділянках після озимих, а також після зернобобових, ярих зернових та інших культур, які рано звільняють поля.

Під кмин вносять гній (25-30 т/га) і повне мінеральне добриво по 30-40 кг/га NPK. При розміщенні його після угноєних культур вносять лише мінеральні добрива.

Основний обробіток ґрунту складається з лущення стерні й оранки на глибину 25-27 см. Весняний обробіток грунту включає ранньовесняне боронування і передпосівну культивацію на глибину 4-5 см.

Кращим строком сівби є ранній весняний на початку польових робіт. Проте ефективна й літня сівба в липні після ранніх зайнятих парів. Для весняної сівби можна використовувати пророщене насіння. Висівають кмин широкорядним способом з шириною міжрядь 45 або 60 см. Норма висіву насіння 8 кг/га, глибина загортання 2-3 см, на легких грунтах 3-5 см.

Догляд за посівами кмину до появи сходів полягає в знищенні бур'янів та грунтової кірки легкими боронами або ротаційними мотиками. Після з'явлення сходів і до початку зимування рослин застосовують міжрядний обробіток і прополюють бур'яни не менше 4-5 разів.

У перший рік вегетації посіви підживлюють повним мінеральним добривом з розрахунку 20-30 кг/га д. р.: вперше і– навесні і вдруге – восени. Загущені посіви у період утворення 3-4 справжніх листків проріджують, залишаючи по 8-10 шт. на 1 м рядка. Навесні посіви кмину другого року вегетації боронують упоперек рядків, а після відростання рослин застосовують міжрядний обробіток, який припиняють після змикання міжрядь. Під час першого весняного розпушування фунту рослини підживлюють повним мінеральним, добривом з розрахунку 20-25 кг/га д. р., загортаючи добрива на глибину 10-12 см. На дуже засмічених полях для боротьби з бур'янами під передпосівну культивацію застосовують гербіцид трефлан або інші препарати.

Збирання. Плода кмину достигають неодночасно, а дозрілі обсипаються. Збирання врожаю роздільним способом починають у період побуріння 35-40%, прямим комбайнуванням – 50-60% плодів. Просушені валки відразу обмолочують. Вологість насіння під час зберігання не повинна перевищувати 10-11%.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы