Судові дебати

 

Судові дебати - одна із складових судового розгляду, у якій особи, які беруть участь у справі виступають з промовами з метою переконати суд у правильності своєї позиції по справі, яка розглядається. У цих промовах можна посилатися лише на обставини і докази, досліджені в судовому засіданні. Під час виступу особи, які беруть участь у справі, дають оцінку доказам, вказують на переваги одних доказів над іншими, переконують суд у правильності своєї позиції.

Законом визначений порядок виступу у судових дебатах, який не може бути змінений з ініціативи суду чи осіб, які беруть участь у справі (ст. 193 ЦПК України). У судових дебатах першим надається слово позивачеві та його представникові. Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, виступають у судових дебатах після особи, на стороні якої вони беруть участь. Третя особа, яка заявила самостійні позовні вимоги щодо предмета спору, та її представник у судових дебатах виступають після сторін. За клопотанням сторін і третіх осіб у судових дебатах можуть виступати лише їхні представники. Органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, виступають у судових дебатах першими. За ними виступають особи, в інтересах яких відкрито провадження у справі.

Тривалість судових дебатів законодавчо не регламентована, суд не може обмежувати виступи певними часовими рамками. Однак з метою уникнення певних зловживань головуючий може зупинити промовця у разі, коли він виходить за межі справи, що розглядається судом, або повторюється.

Після виступу у судових дебатах усіх осіб, які беруть участь у справі, з дозволу суду промовці можуть обмінюватися репліками - короткими виступами, які містять відповіді, пояснення чи уточнення щодо висловленого у промовах інших осіб, які беруть участь у справі. Право останньої репліки належить відповідачеві та його представникові. -

Законодавчо встановлено певні обмеження щодо ініціювання вчинення певних процесуальних дій під час судових дебатів. Так, не можна подавати нові докази, заяву про залишення позову без розгляду, збільшувати або зменшувати розмір позовних вимог. Позовну заяву від третьої особи, що заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору, подану після початку судових дебатів, суд своєю ухвалою повертає заявнику.

Незважаючи на те, що під час виступу у судових дебатах не можна подавати нові докази ЦПК України передбачає, що якщо під час судових дебатів виникає необхідність з'ясування нових обставин, що мають значення для справи, або дослідження нових доказів, суд постановляє ухвалу про повернення до з'ясування обставин у справі. Після закінчення з'ясування обставин у справі та перевірки їх доказами судові дебати проводяться в загальному порядку.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы