Чому роман називається "Червоне і чорне"

 

Чому така назва “Червоне і чорне” розуміють не всі навіть після його прочитання, адже сенс назви можна трактувати по різному.

Стендаль «Червоне і чорне» сенс назви

Досі літературознавці не можуть прийти до єдиної думки про те, який сенс вклав автор у назву роману «Червоне і чорне». Сам Стендаль цього не пояснив.

1. Перед головним героєм протягом усього роману стоїть вибір між церковною кар’єрою (одяг кліриків мала чорний колір) і службою в армії (офіцерський мундир володів червоним кольором) – це одне з пояснень назви роману «Червоне і чорне».

2. Деякі дослідники вважали, що мається на увазі червоне і чорне поле рулетки: роман говорить про гру випадку, про людську долю, поставлену на кон (виграш – піднесення, програш – загибель). Але Жюльєн Сорель – не гравець, що не Германн з «Пікової дами», він людина вольова, свідомо йде до наміченої мети. Жюльєн працьовитий і розважливий, азарт і ризик мало притаманні його натурі. Хоча, рулетка навряд чи може бути головним символом роману.

3. Червоний колір – колір любові, пристрасті. Жюльєн любив пані де Реналь і Матильду де Ла-Моль, міг бути щасливий у любові з кожною з них, але різниця в суспільному становищі зробила це щастя неможливим. Чорний колір – колір жалоби, смерті, яка забрала не тільки Сореля, а й пані де Реналь (вона не перенесла його страти).

Назва роману таїть в собі безліч значень, і кожен читач вільний самостійно розгадувати цю загадку, замислюючись над історією життя і смерті Жюльєна Сореля.

Тепер ви знаєте чому роман називається «Червоне і чорне» і що автор хотів донести до читача.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы