«Пампушка» Гі де Мопассан історія написання

 

«Пампушка» Гі де Мопассано історія створення

Новела «Пампушка» була написана Гі де Мопассаном в кінці 1879. В її основу ліг реальний випадок часів франко-прусської війни 1870-1871 рр, свідком якого був родич письменника – Шарль Корд’ом. Згодом він став прототипом одного з героїв новели – демократа Корнюде. Прообразом Елізабет Грассі («Пампушки») послужила Руанська повія Андре Легей.

Сама новели була написана Мопассаном спеціально для збірки оповідань «Меданські вечори», випущеного групою молодих французьких письменників до десятирічної річниці франко-прусської війни. Головна мета, яку переслідували автори, полягала в максимально реалістичній передачі історичних подій, позбавленій непотрібної патетики та патріотичного оптимізму.

Використовуючи реальний випадок з життя, Мопассан не прагнув передати його у всіх подробицях. Він лише взяв основну ідею того, що сталося і розкрив її з точки зору свого художнього бачення проблеми. Приміром, образ й поведінка Корнюде в новелі не зовсім відповідали характеру свого прототипу. Руанська утриманка Андре Легей, на відміну від Пампушки, не здалася на вмовляння прусського офіцера, і була дуже ображена на Мопассана за виставлення її в такому непривабливому світлі.

Майже готову «Пампушці» Мопассан відправив на коректуру своєму літературному вчителю – Флоберу. Останній високо оцінив художні достоїнства новели і порадив «учневі» викреслити з тексту декілька невдалих оборотів. Вперше побачила світ 16 квітня 1880 року в складі «Вечорів в Медане», «Пампушка» була визнана кращою новелою збірника.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы