«Пампушка» Гі де Мопассан короткий зміст

 

«Пампушка» повість Гі де Мопассана читати скорочено можна за 10 хвилин.

«Пампушка» Гі де Мопассан короткий зміст

Через місто йдуть залишки розбитої армії. Втомлені, змучені солдати являють собою різнорідне товариство, всередині якого можна зустріти як шибеників, так і добропорядних громадян – торговців або рантьє. Усередині відступаючого війська ходять чутки про взяття пруссаками Руана. Після того, як національна гвардія покидає місто, в останньому настає тяжка тиша. Люди закриваються в своїх будинках, вулиці порожніють.

На наступний день після відходу французької армії в місто приходять німці. Городяни страшенно їх бояться, але змушені проявляти люб’язність до переможців і пускати їх на постій.
Через час руанци звикають до німецьких солдатів. Вони мило спілкуються з ними вдома, але на вулицях намагаються не помічати, як, втім, і не виходити на самі вулиці. Час від часу з річки за містом виловлюють трупи в прусських мундирах.

У місті починає оживати торгівля. Комерсанти отримують дозвіл на виїзд в Дьепп, але насправді вони біжать з дружинами із засніженого, зимового Руана. У числі пасажирів диліжанса: оптові торговці вином – подружжя Луазо; фабрикант, зайнятий в бавовняній промисловості – пан Карре-Ламадон і його молода дружина; граф і графиня Юбер де Бревіль; дві черниці; демократ Корнюде і особа «легкої поведінки» на прізвисько «Пампушка». Своє друге ім’я жінка отримала за зайву пухлість тіла, що робить її, втім, досить чарівною. Пасажири диліжанса з несхвалення поглядають на «Пампушку». Карета повільно їде дорогою і раз у раз тоне в заметах.

Люди починають відчувати голод. Корнюде пропонує всім рома, але погоджується на нього тільки Луазо. О третій годині дня, коли у всіх від голоду починає зводити шлунки, Пампушка дістає корзинку з величезною кількістю провізії. Вона починає акуратно їсти курча з фаянсової тарілочки. Виховані дами пожирають його очима і приходять в лють від такої завбачливості. Луазо хвалить Пампушку, і вона пропонує йому приєднатися до трапези. Дівчина пригощає і монахинь, які тут же погоджуються і починають жадібно поглинати їжу. Корнюде також не відмовляється від їжі. Вино пасажири п’ють з одного стаканчика – стаканчика Пампушки.

Юна дружина фабриканта не витримує запахів і непритомніє. Черниці змушують її випити вина, після чого Пампушка з усією можливою повагою пропонує свою їжу знатним пасажирам. В кареті зав’язується світська бесіда. Пампушка розповідає, що виїхала з Руана тому, що в пориві патріотичного гніву ледь не задушила німецького солдата. Пасажири говорять про політику. Пампушка – бонапартистка. Вона сперечається з Корнюде. Граф намагається заспокоїти всіх, кажучи, що кожна людина має право на свою думку.
Коли починає холоднішати, жінки позичають Пампушці грілку. Вночі карета приїжджає в Тот. У «Торговому готелі» подорожніх зустрічає німецький офіцер. Шляхетне товариство боїться його і тільки Пампушка з Корнюде тримаються з гідністю.
Господар заїжджого двору Фоланві передає Пампушці наказ прусського офіцера прийти до нього. З’ясовується, що дівчину звуть Елізабет Руссе. Пампушка не хоче йти, але робить це, піддавшись на вмовляння товариства. Через десять хвилин вона повертається дуже зла. Всі сідають вечеряти. Дружина Фоланві сварить німецьких солдат і війну. Вона вважає, що остання – справа рук королів. Не будь їх – не було б і воєн на землі.

Вночі Луазо спостерігає в замкову щілину, як Пампушка відмовляє в любові Корнюде. Вона не хоче пестити чоловіка в домі, де живе ворог.
На наступний день пасажири диліжанса спостерігають, як солдати в прусських мундирах допомагають місцевим селянкам готувати, доглядати за дітьми, прати білизну. Священик пояснює, що ці солдати – НЕ німці, а бідняки, а бідняки повинні допомагати один одному.
Прусський офіцер забороняє французьким мандрівникам покидати Тот. Вони намагаються домогтися в нього пояснення, але той не каже їм нічого конкретного. Увечері він знову посилає за Пампушкою. Вона розповідає товариству, що офіцер хоче спати з нею. Всі обурені до глибини душі.

За ніч люди трохи холонуть до Пампушки. Вони починають думати, що даремно вона відмовила офіцеру.
На наступний день проти Пампушки, що пішла до церкви подивитися на хрестини дитини, визріває змова. Весь день суспільство дошкуляє Пампушці прикладами жіночої самопожертви, відомої історії та релігії. Черниці розповідають про те, що їдуть доглядати за хворими солдатами, і нарікають, що затримка може коштувати життя багатьом з них.
Поки Пампушка проводить час з офіцером, товариство відпускає з цього приводу фривольні жарти, і тільки Корнюде виглядає похмурим і під кінець звинувачує всіх в підлості.

На наступний день всі виїжджають з Тота. Пасажири відвертаються від Пампушки, немов бояться забруднитися. Вони не пригощають її їжею, бачачи, що вона в ранковій суєті забула запастися провізією. Пампушка плаче від гніву і жалості до себе.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы