Характеристика Наполеона "Війна і мир"

 

Образ Наполеона в романі “Війна і мир” – французький імператор; реальна історична особа. Характеристика Наполеона з цитатами наведена в цій статті.

Характеристика Наполеона Війна і мир

Наполеон – французький імператор; реальна історична особа, виведена в романі, герой, із зображенням якого пов’язана історико-філософська концепція Л. М. Толстого.

На початку твору Наполеон – кумир Андрія Болконського, людина, перед величчю якого схиляється П’єр Безухов, політик, чиї дії і особистість обговорюються у великосвітському салоні Г. П. Шерер. Як дійова особа роману з’являється в Аустерліцкій битві, після якого поранений князь Андрій бачить «сяйво самовдоволення і щастя» на обличчі Наполеона, який задовольнявся видом поля битви.

Фігура Наполеона «гладка, коротка … з широкими, товстими плечима і мимоволі виставленим вперед животом і грудьми, мала той представницький, ставний вигляд, який мають сорокарічні люди»; обличчя його моложаво, повне, з виступаючим підборіддям, коротким волоссям, а «біла пухка шия його різко виступала з-за чорного коміра мундира». Самовдоволення і впевненість Наполеона в собі виражаються в переконанні, що його присутність валить людей у захват і самозабуття, що все в світі залежить тільки від його волі. Іноді він буває схильний до вибухів гніву.

Ще до наказу про перехід кордонів Росії уяві героя не дає спокою Москва, а під час війни він не передбачає її загального ходу Даючи Бородінський бій, Н. чинить «мимоволі і безглуздо», не маючи можливості хоч якось впливати на його хід, хоча не робить нічого шкідливого для справи. Вперше під час Бородінської битви він відчуває подив і коливання, а після нього вид убитих і поранених «переміг ту душевну силу, в якій він вважав свою заслугу і велич». На думку автора, Н. була вготована нелюдська роль, розум і совість його були запаморочені, а вчинки були «занадто протилежні добру і правді, дуже далекі від усього людського».

Якщо вам потрібні інші характеристики та образи героїв роману, можете переглянути іх у наступній статті: Головні герої Війна і мир.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы