Характеристика Кутузова "Війна і мир"

 

Образ Кутузова в романі “Війна і мир” – історична постать, головнокомандувач російською армією. Характеристика Кутузова з цитатами наведена в цій статті.

Характеристика Кутузова Війна і мир

Кутузов – головнокомандувач російською армією. Учасник реальних історичних подій, описаних Толстим, і одночасно сюжету твору. У нього «пухке, знівечене раною обличчя» з орлиним носом; він сивий, повний, важко ступає. На сторінках роману Кутузов вперше з’являється в епізоді огляду під Браунау, справляючи на всіх враження знанням справи та увагою, прихованого за уявною неуважністю. Кутузов вміє бути дипломатичним; він досить хитрий і говорить «з витонченістю виразів і інтонацій», «з афектацією шанобливості» , коли справа не стосується безпеки батьківщини, як перед Аустерліцкім боєм. Перед Шенграбенскою битвою Кутузов, плачучи, благословляє Багратіона.

У 1812 р Кутузов, всупереч думці світських кіл, отримує княжий ранг і призначається головнокомандувачем російською армією. Він улюбленець солдатів і бойових офіцерів. З початку своєї діяльності в якості головнокомандувача Кутузов вважає, що для перемоги в кампанії «потрібно терпіння і час», що вирішити всі справу можуть не знання, не плани, не розум, а «щось інше, незалежне від розуму і знання». Згідно толстовської історико-філософської концепції, особистість не в змозі по-справжньому впливати на хід історичних подій. Кутузов має здатність «спокійного споглядання ходу подій», проте вміє все побачити, вислухати, запам’ятати, нічого корисного не перешкодити і не дозволити нічого шкідливого. Напередодні та під час Бородінської битви командувач стежить за підготовкою до бою, разом з усіма солдатами і ополченцями молиться перед іконою Смоленської Божої матері і під час бою управляє «невловимою силою», званої «духом війська». Болісні почуття переживає Кутузов, приймаючи рішення про залишення Москви, але «всім російським єством своїм» знає, що французи будуть переможені. Направивши всі свої сили на визволення батьківщини, Кутузов вмирає тоді, коли роль його виконана, а ворог витіснено за межі Росії. «Проста, скромна і тому істинно велична постать ця не могла влягтися в ту брехливу форму європейського героя, уявно керуючого людьми, яку придумала історія».

Якщо вам потрібні інші характеристики та образи героїв роману, можете переглянути іх у наступній статті: Головні герої Війна і мир.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы