Характеристика Андрія Болконського "Війна і мир"

 

Образ Андрія Болконського в романі “Війна і мир” – розумна, горда, що шукає великого інтелектуального і духовного змісту в житті людина. Характеристика Андрія Болконського з цитатами наведена в цій статті.

Характеристика Андрія Болконського

Болконський Андрій – один з головних героїв роману, князь, син М. А. Болконського, брат княжни Марії. «… Невеликого зросту, дуже гарний молодий чоловік з певними і сухими рисами». Це розумний, гордий, що шукає великого інтелектуального і духовного змісту в житті людина. Сестра відзначає в ньому якусь «гордість думки», він стриманий, освічений, практичний і володіє сильною волею.

Болконський за походженням займає одне з самих завидних місць в суспільстві, але нещасливий в сімейному житті і не задоволений порожнечею світла. На початку роману його герой – Наполеон. Бажаючи наслідувати Наполеону, мріючи про «свій Тулон», він їде в діючу армію, де проявляє хоробрість, холоднокровність, загострені почуття честі, боргу, справедливості. Бере участь у Шенграбенскій битві. Тяжко поранений в Аустерліцкій битві, Болконський розуміє марність своїх мрій і нікчемність свого кумира. Герой повертається додому, де його вважали загиблим, в день народження сина і смерті дружини. Ці події ще більше вражають його, залишаючи відчуття провини перед померлою дружиною. Вирішивши після Аустерліца більше не служити, Андрій Болконський живе в Богучарові, займаючись господарством, виховуючи сина і багато читаючи. Під час приїзду П’єра він зізнається в тому, що живе для одного себе, але щось на мить прокидається в його душі, коли він бачить вперше після поранення небо над собою. З цього часу при збереженні колишніх обставин почалася «у внутрішньому світі його нове життя».

За два роки життя в селі Болконський багато займається розбором останніх військових кампаній, що спонукає його під впливом поїздки в Відрадне і нових життєвих сил їхати до Петербурга, де він працює під керівництвом Сперанського, керівника підготовки законодавчих змін.

У Петербурзі відбувається друга зустріч Болконського з Наталкою, в душі героя зароджується глибоке почуття і надія на щастя. Відклавши весілля на рік під впливом батька, не погодившись з рішенням сина, Андрій Болконський їде за кордон. Після зради нареченої, щоб забути про це, заспокоїти нахлинувше на нього почуття, він знову повертається в армію під початок Кутузова. Беручи участь у Вітчизняній війні, Андрій Болконський бажає бути на фронті, а не при штабі, зближається з солдатами і осягає владну силу «духу війська», який воює за визволення своєї батьківщини. Перед участю в останньому в його житті Бородінській битві герой зустрічається і розмовляє з П’єром. Отримавши смертельне поранення, Андрій Болконський за випадковим збігом обставин покидає Москву в обозі Ростових, по дорозі змирившись із Наталкою, прощаючи її і розуміючи перед смертю істинний сенс сили любові, що з’єднує людей.



Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы