"Анна Кареніна" образ Кареніна

 

Олексій Каренін характеристика образу з роману Толстого “Анна Кареніна” наведена в цій статті.

“Анна Кареніна” образ Кареніна

Олексій Олександрович Каренін – один з центральних персонажів роману Л. М. Толстого «Анна Кареніна», чоловік головної героїні, високопоставлений державний діяч. Каренін вельми впливовий у світському суспільстві. Його поважають за чесність, порядність і розсудливість.

Основні риси характеру Кареніна – цілеспрямованість, працьовитість, переважання волі, впорядкованість в справах і почуттях. Його дні розписані похвилинно на тиждень вперед. Робота займає всі його думки і час. По відношенню до дружини і сина він часом проявляє навмисну зверхність, за якої приховує свої справжні почуття. Насправді, він щиро любить свою сім’ю і дорожить нею.

Все міняється, коли Каренін дізнається про роман своєї дружини Анни з Вронским. У цій ситуації виявляється його слабкість – невміння виявляти почуття. Він занадто піддається загальноприйнятим нормам і звик жити «за розкладом». Він навіть не бореться за свою любов, а просто намагається знайти цій проблемі розумне рішення. Замість того щоб подвоїти свою любов і ніжність, проявити всю силу свого почуття до дружини, він замикається в собі і йде з головою в роботу. Будучи розгубленим і не знаючи як вчинити, Каренін вирішує залишити все як є і лише твердить Анні день у день про пристойність.

Почуття прощення і безкорислива любов у ньому прокидаються лише, коли Анна перебуває у важкому стані після пологів. Він розуміє, як їй важко і щиро співчуває їй. Він навіть готовий піклуватися про її дочку від Вронського, забути про все, що трапилося і пробачити її. Але цей порив триває недовго. Коли Анна приходить до тями, вона знову йде від нього. Тут знову проявляється слабкість Кареніна, який за вдачею не борець. На противагу йому молодий Вронський готовий проявляти характер, створювати хоч і «проблемну», але сім’ю, починати заново кар’єру.

І в кінці роману з’ясовується, що Каренін все ж слабка людина, що приховує свою слабкість за мундиром чиновника. Зі зникненням Анни, його кар’єра зупинилася, у всіх домашніх справах настав застій, поки за них не взялася стара графиня Лідія Іванівна. За наполяганням Лідії Іванівни, він не дає розлучення дружині. Остаточно втративши інтерес до кар’єри, він починає відвідувати таємний релігійний гурток. Незважаючи ні на що, після смерті Анни та від’їзду Вронського, він бере на себе зобов’язання по вихованню їхньої дочки.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы