"Вечір проти Івана Купала" сюжет

 

Повість Гоголя «Вечір напередодні Івана Купала» була першою написана та опублікована з циклу «Вечори на хуторі біля Диканьки».

“Вечір проти Івана Купала” сюжет

У ній оповідач – дяк *** ської церкви – веде розповідь про справи столітньої давності, коли на місці Диканьки знаходився найбідніший хутір. На хуторі то й справа з’являється Басаврюк, як його називає оповідач «диявол у людській подобі».

Жив у тому селі козак Корж, у якого була красива дочка Пидорка і працівник Петрусь, закоханий в неї. Коли Корж дізнався про любов молодих, він вигнав Петруся і знайшов дочці багатого жениха ляха. Дізнавшись про це, Петрусь заливав горе в шинку, де зустрів Басаврюка, який запропонував озолотити хлопця, якщо той дістане йому квітку папороті, що цвіте один раз на рік – у ніч напередодні Івана Купала. У цю ніч Петрусю належало зіткнутися з нечистою силою, що живе в лісі, і зробити вибір між добром і багатством.

У «Вечорі» велике місце займає фольклор, тут і легенда про папороть, що цвіте один раз на рік, і традиційний оповідному стиль оповіді від імені дячка Хоми Григоровича.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы