"Портрет Доріана Грея" історія написання

 

Історія створення роману “Портрет Доріана Грея” знадобиться при підготовці до занять.

“Портрет Доріана Грея” історія написання

Роман “Портрет Доріана Грея” мав реальне підґрунтя. У Оскара Уайльда у приятелях був художник на ім’я Безіл Ворд. Уайльд, зустрівши одного разу у його майстерні надзвичайно красивого натурщика, вигукнув: “Який жаль, що і йому не минути старості зі всією її потворністю!”. На це Безіл відповів, що готовий малювати кожного року портрет, щоб закони природи — старіння людини відбивались на портреті, а не на зовнішності красеня-натурщика.

О. Уайльд написав «Портрет Доріана Грея» на замовлення одного американського журналу Написав у рекордно короткий строк — трохи більше, ніж за два тижні, бо уклав парі, що здатен створити роман саме в такий термін. У липні 1890 р. роман опублікували в американському журналі «Ліппінкотс Манслі Мегазін». Журнальна публікація «Портрета Доріана Грея» мала широкий резонанс, і письменник вирішив видати твір окремим виданням, доопрацювавши окремі глави, аби зробити твір «вагомішим», тобто більшим за обсягом, бо в англійсьйй літературі того часу склалися певні традиції щодо жанру роману Саме для цього окремого видання О. Вайльд написав і відому «Передмову», що складається з 25 афоризмів. В афоризмах у парадоксальній формі була викладена естетична теорія О. Уайльда. У квітні 1891 р., набувши нового вигляду, роман вийшов окремою книжкою.

Джерела роману

“Портрет Доріана Грея” має паралелі з багатьма творами світової літератури. Так, подібні за сюжетом і розкритими проблемами, роману О. Уайльда передували такі твори:

1) Роман англійця Чарльза Метюріна “Мельмот Блукач” (1820) — розповідь про угоду з дияволом заради вічного життя.

2) Повість-казка німецького письменника А. Шаміссо “Історія Петера Шлеміля” (1814) — розповідь, як герой продав власну тінь дияволу за успіх.

3) Роман Гюїсмана “Навпаки” (1884) — розповідь про молодого аристократа, який почав жити навпаки загальноприйнятим нормам.. Саме цей роман згадано у творі Уайльда, як книга, що “отруїла” Доріана.

4) Повість Бальзака “Шагренева шкіра” – загадкова шкіра зменшується, виконуючи бажання баль-заківського Рафаеля де Валантена.

5) Гете “Фауст”.

6) Повість-казка Гофмана “Малюк Цахес”.

7) Едгар Аллан По. “Вільям Вільсон” – мотив вбивства двійника. Герой-оповідач вбиває свого двійника — втілення свого кращого “я” — Вільяма Вільсона, який усе життя намагався врятувати його від загибелі.

8) Р.Л. Стівенсон “Дивна історія доктора Джекілла і містера Гайда” – неоромантичний твір Стівенсона втілює розкриття психологічного аспекту двійництва.

Зв’язки роману О. Уайльда “Портрет Доріана Грея” з концепцією краси “прерафаелітів” (Данте Габріель Россетті, Уолтер Патер), з розумінням краси як абстрактної філософсько-естетичної категорії у Шарля Бодлера, краси і потворності в античній літературі допомагають вийти на розуміння головної філософсько-моральної проблеми твору: конфлікту Краси і моралі.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы