"Домбі і син" скорочено

 

“Домбі і син” Чарльз Діккенс скорочено

Містер Домбі багатий лондонський бізнесмен, хазяїн торговельного дому “Домбі і Син”, – людина амбітна, пихата, вперта і майже ніколи не виявляє своїх емоцій. Але народження дитини, якій містер Домбі дає ім’я Поль, викликає у нього радість, тому що вже протягом багатьох років він чекає на появу спадкоємця. – відтепер йому буде кому залишити по своїй смерті головну справу всього життя – фірму “Домбі і Син”. Навіть той факт, що місіс Домбі, його дружина, помирає одразу після народження хлопчика, не дуже турбує його. Усю свою увагу він зосереджує на своєму маленькому нащадкові і нехтує ще однією дитиною – дочкою на ім’я Флоренс. якій на момент народження Поля виповнилось шість років. Дівчинка для батька ніби не існує, адже вона не може сприяти вічному процвітанню його торговельного дому.

Маленького Поля віддають годувальниці, місіс Поллі Тудл, яку в домі містера Домбі звуть Річардс, бо. як вважають хазяїн та його родичі, це ім’я звучить пристойніше. Одного разу Річардс повела дітей містера Домбі до своєї домівки, і так уже сталося, що Флоренс заблукала в лондонських нетрях. Під час цієї пригоди дівчинка знайомиться з Уолтером Геєм, хлопчиком, який працює у фірмі “Домбі і Син”. Він рятує її, зустрівши на вулиці і запросивши до будинку свого дядька Соломонсі Джіллса, майстра навігаційних приладів. Так зав’язується дружба Флоренс і Уолтера, що згодом переросте у кохання.

За поганий догляд дітей Річардс втрачає роботу, а її обов’язки покладають на плечі місіс Луїзи Чік, сестри містера Домбі, та її подруги міс Лукреції Токс. Незва-жаючи на усі їхні зусилля, хлопчик має слабке здоров’я. Хвора, апатична дитина, Поль ніколи не бере участі в іграх інших дітей. Аби морське повітря хоч трохи загартувало його, містер Домбі відправляє Поля разом з Флоренс до приморського містечка Брайтон, де діти живуть у будинку лицемірної місіс Піпчін. На відміну від батька, Поль вельми любить сестру. Вона для нього єдиний друг і найнадійніша підтримка. Любов Поля до Флоренс дедалі більше відштовхує містера Домбі від дочки, який вважає, що вона віддаляє Поля від нього.

Одного уїк-енда, під час перебування містера Домбі в Брайтоні з візитом, Уолтер приходить до готелю, де містер Домбі обідає зі своїми дітьми. Юнак звертається до містера Домбі з проханням надати його дядькові Соломону Джіллсу позику, бо той опинився на межі банкрутства. Містер Домбі звертається до Поля із запитанням, чи варто йому позичати гроші Уолтеру. Діставши від Поля позитивну відповідь, містер Домбі дає гроші Солю Джіллсу. Незабаром маленький Поль переходить до приватної школи містера Блімбера в Брайтоні, де має швидко вивчити всі науки, потрібні для майбутнього спадкоємця фірми “Домбі і Син”. Але важкі завдання, а також обсяги робіт остаточно підривають здоров’я хлопчика. Ніщо не може врятувати його життя, і Поль помирає. Містер Домбі сприймає смерть сина як підступи долі проти його фірми і тяжко переживає крах своїх сподівань. Аби підтримати дух брата, місіс Луїза Чік зі своєю подругою влаштовують йому подорож до Лемінгтона в компанії з майором Джозефом Бегстоком, який знайомить свого приятеля з молодою удовою Едіт Грейнджер.

Містер Домбі, вражений вродою і вишука-ними манерами Едіт, починає залицятися до неї, навіть має намір одружитися з нею, але не тому, що її кохає, -просто вона додасть престижу його фірмі. Місіс Грейнджер, мати Едіт, докладає усіх зусиль, щоб знайти для своєї дочки багатого нареченого. Едіт погоджується вийти заміж за містера Домбі, водночас кажучи, що його не кохає. Отже, другий шлюб містера Домбі є діловою угодою, укладеною з прагматичних міркувань. Флоренс продовжує зустрічатись з Уолтером Геєм. Для неї різниця їхніх соціальних статусів не має жодного значення. Але молоді люди змушені перервати свої дружні стосунки, тому що містер Домбі відправляє Уолтера до Вест-Індії. Тривалий час Флоренс не одержує звісток про корабель, на якому плив Уолтер. У конторі містера Домбі кажуть, що корабель зазнав аварії, там, найвірогідніше, загинув і Уолтер. Містер Домбі і Едіт готуються до весілля і до повер-нення до будинку нареченого в Лондоні, який задля цієї події відремонтовано.

Едіт і Флоренс швидко стають подругами. Це викликає у містера Домбі черговий напад ревнощів, і він вказує своїй дружині, що йому не подобається ця близькість між нею і Флоренс. Подружнє життя містера Домбі в другому шлюбі також нещасливе. Едіт Грейнджер, не менш пихата і зарозуміла, ніж чоловік, чинить опір його спробам диктувати їй, як поводитися. Зі свого боку, містер Домбі надто бундючний, щоб сперечатися з нею особисто, використовує для переговорів зі своєю дружиною Джеймса Каркера, головного менеджера фірми. З його допомогою він залякує Едіт, погрожуючи, що найбільше у цій ситуації постраждає Флоренс. Дружина Домбі удає цілковиту байдужість до дівчини, але опору містеру Домбі не припиняє. Врешті-решт вона відверто повстає проти свого чоловіка: аби помститися за приниження, тікає разом з містером Каркером. Флоренс намагається розрадити батька, але замість вдячності містер Домбі жорстоко б’є її.

Ображена дівчина назавжди залишає рідну домівку і оселяється у Соломона Джіллса. Майстер навігаційних приладів саме подався кудись шукати Уолтера і доручив своєму другові капітану Кашлю доглядати майстерню. Він і допоміг Флоренс у ній облаштуватися. ‘ Містер Домбі, роздратований зрадою Едіт і Каркера, дізнається про місце їхнього перебування у Франції і їде туди, але ті встигають утекти. Каркер повертається до Англії, а Едіт, здійснивши свій план помсти, розлучається з Джеймсом назавжди. Каркер сподівається заховатися в англійській провінції, але несподівано зустрічається з містером Домбі на залізничному вокзалі. Вражений таким збігом обставин, Каркер гине під колесами поїзда. Флоренс живе у навігаційній майстерні під доглядом капітана Катля і відмовляється вірити в те, що Уолтера немає серед живих. І її віра винагороджується: Уолтер повертається додому.

Вони одружуються, Уолтер наймається на корабель, і молоде подружжя відбуває на Схід. Сімейні негаразди зламали дух містера Домбі, він більше не цікавиться справами фірми, чимало шкоди завдали і підступи та зловживання Каркера. Усе це призводить до банкрутства фірми “Домбі і Син”. Самотній і знищений морально, містер Домбі збира- ється заподіяти собі смерть, але саме в цей момент зі Сходу повертаються Флоренс та Уолтер з маленьким сином Полем. Завдяки такому драматичному і водночас щасливому перебігу подій містер Домбі перероджується духовно. Він мириться з дочкою, усвідомлює, що був жорстокий з нею, і – головне відмовляється від своєї пихи і зарозумілості. На останніх сторінках роману читача охоплює ідилічна атмосфера: Уолтер Гей процвітає як бізнесмен, непогано ведеться і Соломону Джіллсу та капітану Катлю, а містер Домбі відкриває для себе найвище щастя сімейного життя і обожнює своїх онуків.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы