"Майстер і Маргарита" характеристика Маргарити

 

Образ Маргарити в романі “Майстер і Маргарита” – один з головних. Цитати до образу Маргарити Булгакова розкриють її зовнішність, риси характеру.

Характеристика Маргарити “Майстер і Маргарита”

Маргарита – муза і таємна кохана Майстра, його соратниця і помічниця. За романом відомі тільки її ім’я та по батькові. Маргарита Миколаївна – красива домогосподарка років тридцяти, яка проживає в центрі Москви і за чоловіком за заможним військовим інженером. Чоловіка свого вона не любить, і дітей у них немає. У квартирі, в якій вони живуть повно прислуги. Але щастя в подружньому житті немає.

«Она была красива и умна. К этому надо добавить еще одно – с уверенностью можно сказать, что многие женщины все, что угодно, отдали бы за то, чтобы променять свою жизнь на жизнь Маргариты Николаевны»

Ось як відгукується майстер про першу зустріч з Маргаритою:

«По Тверской шли тысячи людей, но я вам ручаюсь, что увидела она меня одного и поглядела не то что тревожно, а даже как будто болезненно. И меня поразила не столько ее красота, сколько необыкновенное, никем не виданное одиночество в глазах!»

Героїню відрізняють сильний характер і мужність. Зустрівши майстра, вона щиро полюбила його, а коли зрозуміла, що він без неї пропаде, то залишила чоловіка.

Героїня Маргарити грає в романі дуже важливу роль. Через її образ автор хотів показати ідеальну кохану генія. Саме вона назвала письменника «Майстром», прочитавши його роман. Пока Майстер працював над романом про Понтія Пилата, Маргарита жила ним, його творчістю, підтримувала його в усьому. Їх нещастя почалися, після того як Майстер опублікував уривок свого роману. За цим пішла критика Латунського, яку письменник не переніс. Незабаром він потрапив до психіатричної клініки, а Маргарита довго картала себе, що не змогла допомогти коханому в скрутну хвилину.

«Да, да, да, такая же самая ошибка! – говорила Маргарита зимою, сидя у печки и глядя в огонь, – зачем я тогда ночью ушла от него? Зачем? Ведь это же безумие!»

Маргарита розумна, горда, смілива, щира, пристрасна. Але заради Майстра вона готова відкинути гордості, проявивши максимально всі свої сильні якості:

Від відчаю Маргарита готова на все – на зустріч з іноземцем, на союз з нечистою силою, на те, щоб бути господинею на балу у сатани – аби знову бути з коханим.

«Ах, право, дьяволу бы заложила душу, чтобы только узнать, жив он или нет!»

Коли вона зовсім зневірилася, перед нею з’явився Азазелло. Він повідомив Маргариті, що знає, де шукати Майстра, але за це вона повинна погодитися на роль королеви на великому балу Воланда. Маргарита, не роздумуючи, прийняла його пропозицію. В ході сюжету вона виступає не тільки королевою балу темних сил, але і перевтілюється в відьму.

Маргарита знайшла своє заслужене і вимучене щастя і спокій поруч з коханим Майстром, своєю любов’ю і вірою врятувала його, пройшла через неймовірні випробування без тіні сумніву і докору.

Багато критики вважають, що прототипом Маргарити у романі “Майстер і Маргарита” була остання дружина автора – Є. С. Булгакова.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы