«А зорі тут тихі» Васильєв Б. Л.

 

«А зорі тут тихі …» – твір, написаний Борисом Васильєвим, що оповідає про долю п’яти дівчат-зенітниць і їх командира під час Великої Вітчизняної війни.

Історія створення «А зорі тут тихі»

За словами автора, повість заснована на реальному епізоді війни, коли семеро солдатів, після поранення служили на одній з вузлових станцій Кіровської залізниці, не дали німецькій диверсійній групі підірвати залізницю на цій ділянці. У живих залишився тільки сержант, командир групи радянських бійців, якому після війни вручили медаль «За бойові заслуги».

«І я подумав: ось воно! Ситуація, коли людина сама, без будь-якого наказу, вирішує: не пущу! Їм тут нічого робити! Я почав працювати з цим сюжетом, вже написав сторінок сім. І раптом зрозумів, що нічого не вийде. Це просто буде окремий випадок на війні. Нічого принципово нового в цьому сюжеті не було. Робота встала. А потім раптом придумалося – нехай у мого героя в підпорядкуванні будуть не чоловіки, а молоденькі дівчата. І вся – повість відразу вишикувалася. Жінкам найважче на війні. Їх на фронті було 300 тисяч! А тоді ніхто про них не писав».

Сюжет «А зорі тут тихі»

Федот Васков – комендант 171-го роз’їзду в карельської глушині. Розрахункові зенітних установок роз’їзду, потрапляючи в тиху обстановку, починають маятися від неробства і пиячити. У відповідь на прохання Васкова «надіслати непитущих» командування посилає туди два відділення дівчат-зенітниць. Одна з них помічає в лісі двох німецьких диверсантів. Васьков розуміє, що вони планують проникнути лісами до стратегічних об’єктів і вирішує їх перехопити. Він збирає групу з п’яти зенітниць і, щоб випередити диверсантів, веде загін одному йому відомої дорогою до скель Синюхіної гряди. Однак виявляється, що ворожий загін налічує 16 осіб. Васьков розуміє, що в лоб цю силу не зупинити і, пославши за допомогою одну з дівчат, яка гине, потонувши в болоті, приймає рішення переслідувати ворога. Застосовуючи хитрощі, він вступає в ряд нерівних сутичок, в яких гинуть і інші чотири дівчини. Йому все ж вдається захопити диверсантів в полон, які залишилися в живих. Він веде їх до радянських позицій і на шляху зустрічає своїх.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы