"Собака Баскервілів" аналіз

 

“Собака Баскервілів” аналіз детективного роману допоможе підготувати літературний паспорт твору.

“Собака Баскервілів” аналіз

Автор – Артур Конан-Дойль

Рік написання – 1901 (перша публікація)

Жанр – повість

Тема – розслідування злочину (таємнича смерть Чарльза Баскервіля) із участю примарного собаки.

Головні герої:

  • Шерлок Холмс – детектив.
  • Доктор Ватсон.
  • Генрі Баскервіль. Спадкоємець сера Чарльза. Жертва нападу собаки.
  • Джон Беррімор. Дворецький Баскервілів. Вельми похмурий і загадковий тип, але добрий і чесний чоловік.
  • Еліза Беррімор. Дружина дворецького, замкнута в собі дама середнього віку. Є сестрою жахливого лиходія Селдена.
  • Селден – «Ноттінгхіллскій вбивця», який здійснював жорстокі вбивства. Рідний брат Елізи Беррімор. Загинув, впавши на скелі, рятуючись від собаки Баскервілів.
  • Джеймс Мортімер. Друг і лікар сера Чарльза і сера Генрі. Простий медик, живе в селі Грімпен, неподалік від Баскервіль-холу.
  • Джек Степлтон. Натураліст, «сусід по болоту» Баскервіля. Довгий час переховувався під виглядом друга і помічника, виявився головним антагоністом повісті. Винен у смерті сера Чарльза і нападі на сера Генрі. Потонув у болоті, рятуючись від погоні.
  • Берил Степлтон, вона ж Гарсія. Дружина Степлтона, яку той з корисливих цілей видавав за сестру.


Розповідь у творі ведеться від імені помічника головного героя, представленого в образі доктора Ватсона, який описує події, що відбуваються і дає їм власні характеристики. Він захоплюється унікальними здібностями Холмса. Ватсон представляється в повісті як пересічний англієць.

Сюжетна лінія повісті розгортається в старовинному родовому маєтку родини Баскервілів, глава якого вмирає від серцевого нападу, спровокованого появою страшної істоти – собаки, яка переслідує сім’ю протягом декількох століть.

Своєрідністю повісті є включення автором в розповідь мотивів готичної прози у вигляді старовинної родової садиби, яка розташована на території торф’яного болота, похмурих склепінь кімнат, обвішаних портретами членів сімейства, зображених в темних тонах, а також наявності прокляття роду Баскервілів.

Надприродна істота у творі лякає, жах відчувають усі герої, за винятком Шерлока Холмса. Головний герой опирається на логіку і здоровий глузд, шукає пояснення подій.

Відмінною особливістю повісті є введення в сюжет противника Шерлока Холмса в образі містера Степлтона, що володіє неабияким розумом, вміє повернути обставини в свою користь.

Кульмінація повісті – протистояння двох сильних героїв в особі Холмса і Степлтона. У фіналі твору перемогє геніальний детектив, оскільки злі наміри призводять до скоєння прорахунків, що закінчуються загибеллю.

Смислове навантаження повісті полягає в демонстрації письменником неминучості і очевидності тріумфу істини і справедливості.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы