"Острів скарбів" характеристика образу Сільвера

 

“Острів скарбів” характеристика образу Сільвера одного з героїв твору Стівенсона викладена в цій статті.

“Острів скарбів” образ Сільвера

Сільвер (Довготелесий Джон) – одноногий пірат, колишній квартирмейстер знаменитого піратського капітана Флінта, що задався метою заволодіти картою, а з її допомогою скарбами Флінта, закопаними на безлюдному острові в Карибському морі. Найнявшись в якості суднового кухаря на шхуну “Іспаньола”, куплену друзями оповідача – юного сина шинкаря Джима Хокінса, з тим щоб на ній відправитися на острів скарбів, Сільвер очолює бунт на кораблі. Його спроба присвоїти скарби терпить провал після смертельної сутички на острові піратів з Джимом Хокінсом і його друзями, проте йому вдається втекти з вкраденої частиною багатств в одному з портів на шляху додому.

Сільвер – самий, мабуть, барвистий персонаж пригодницького роману Стівенсона, навіть називався спочатку “Судовій кухар”. (Згодом таку назву отримала частина друга книги.) неоромантика, що проповідує життєлюбні здорове світовідчуття юності, Стівенсон ставить своїх героїв у неординарні обставини, що вимагають напруження всіх життєвих сил у вічній сутичці добра і зла.

Ця романтична універсальність навіть в якійсь мірі замазують історичний колорит оповідання, віднесених до середини XVIII ст. і багато в чому продовжує традицію “Робінзона Крузо”. Захоплюючий сюжет, який народився з гри, яку якось затіяв письменник зі своїм пасинком, природно, вимагає зовсім іншої літературної техніки, ніж розробка характерів і історичного фону.

Проте Сільвер зовсім не одномірна фігура. Спочатку протягом усього першого частини його появі передує нагнітання атмосфери страху навколо його фігури. Потім, після його появи, він змальовується як хитрий, підступна людина, чудово вміє вводити оточуючих в оману щодо свого дійсного обличчя та своїх планів. Він володіє силою переконання, вміє різко змінювати стиль поведінки в залежно від мінливих обставин, тобто, кажучи словами оповідача, цей “моторний вбивця” “розумний, точний і спритний”.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы