Про що йдеться в пісні, яку виконує сліпий Остап?

 
Оповідання Райнера Марія Рільке «Пісня про правду» розповідає історію життя звичайних людей в часи гніту з боку польських панів, а також дивовижний випадок з хлопцем на ім’я Олекса, якого надихнула і перетворила пісня. Ця пісня була дійсно про правду, адже тільки правда може пробудити в людині найбільш сміливі, милостиві і добрі почуття, мотивувати її на сміливі і в деяких випадках навіть самовіддані вчинки.

Сімнадцятирічний Олекса був досить недолугим молодим чоловіком. Батько хотів навчити його писати ікони, але зробити цього не вдалося – нічого нормального з писанини Олекси не вийшло. Хлопця цього ніхто не любив, у ньому не було практично нічого доброго, але одного разу в будинок його батька завітав сліпий кобзар по імені Остап. Цей випадок повністю перевернув життя як Олекси, так і багатьох інших мешканців цього будинку.

Про що ж співав Остап ? Що було таким надихаючим в його пісні? Остап співав про правду, якій в тодішньому світі не було місця. Безумовно, правда гнобилася разом із звичайними людьми, які були під владою і гнітом панів. Остап співав про те, що разом з панами на троні сидить кривда, а правда в цей час перебуває на задвірках життя. У своїй пісні Остап запитував, чи знайдеться коли-небудь людина, яка зможе зважитися почати шукати цю правду і доводити, що саме вона повинна панувати в суспільстві, а не гнобителі. 


Тричі проспівав Остап цю пісню, кожного разу вона була різною. Перший раз він співав з жалістю, вдруге пісня прозвучала з докором і тільки втретє вона містила гнівний заклик повстати і відшукати ту багатостраждальну правду, якої так сильно не вистачало в тодішньому суспільстві. Після третього виконання люди надихнулися на подвиги і вирушили домагатися правди до панів. Не міг заспокоїтися і Олекса, він пізніше теж пішов за сміливими представниками свого народу.

Судячи зі слів пісні, виконуваної сліпим кобзарем, під ним мався на увазі відомий український поет і пісняр Остап Вересай. Пісня про правду, незважаючи на свою назву, супроводжувалася емоціями, які не тільки пропонують боротися за правду. Після третього прослуховування всі слухачі зрозуміли, що сидіти склавши руки просто не можна, вони не могли більше всидіти на місці. Неможливо терпіти несправедливість по відношенню до себе, в той час як пани нахабно тебе використовують. Така емоційна пісня про правду, справедливість, честь змогла надихнути навіть слабкого духом і тілом Олексу, який сміливо зважився на нечувані для себе раніше вчинки.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы