Войти
Закрыть

Початок словесного мистецтва

5 Клас , Українська література 5 клас Авраменко 2022

 

Початок словесного мистецтва

Словесна творчість народів існувала ще в прадавні часи. Вона виникла на основі первісних вірувань. Коли ще не розвивалася наука, не було ні книг, ні інтернету, люди почали замислюватися, чому існує день і ніч, хороша й погана погода, чому змінюються пори року, як виникають буря, злива, грім, ожеледь, сніг, хто керує світом і як з’явилось усе живе.

Первісне мистецтво. Наскельний живопис

Наукових припущень чи гіпотез наші далекі предки не мали. Люди жили серед природи, були її невід’ємною частиною і пояснювали собі навіть найскладніші процеси з точки зору тих уявлень, які у них з’являлися в результаті спостережень за довкіллям.

Первісні люди грілися біля вогнища, тупцяючи. Вигуками підбадьорювали інших на полюванні чи під час важкої праці. Так з’являлися перші танці і пісні.

Золота чеканка «Олень» (6 століття до н. е.). Зразок зооморфного мистецтва. Звіриний стиль

Згодом виникла необхідність пояснити будову Всесвіту, розповісти молодшому поколінню про минуле племені, про подвиги, перемоги й поразки. Так зароджувалися міфи, легенди, перекази, казки. Ці твори і стали початком словесного мистецтва.

Оскільки писемності тоді ще не було, то від покоління до покоління твори словесного мистецтва передавали в усній формі, з уст в уста. Звідси й назва - усна народна творчість.

Авторами творів були талановиті люди. Хтось під впливом сильних почуттів створював, наприклад, пісню. Її запам’ятовували, співали іншим. Якщо пісня припадала до душі, то її підхоплювали й вона ставала надбанням народу. Окремі рядки чи слова твору могли змінити, доповнити, удосконалити. Так виникали варіанти тієї самої пісні. Про справжніх автора/авторку з часом забували, але сама пісня переходила з роду до роду.

Мальована кераміка. Статуетка жінки. Зразки мистецтва трипільської культури

У казках, які ви читатимете, поставатимуть проблеми добра і зла, красивого і потворного. У легендах і переказах найголовнішу роль відіграватимуть намагання донести правду про давноминулі події, свідками яких не були навіть наші діди і бабусі чи прадіди і прабабусі.

Українська усна народна творчість - дуже давня. Багато творів пройшли дорогою століть, проте і досі зачаровують, як коштовні самоцвіти.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Авраменко 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду