Войти
Закрыть

Літописні оповіді. «Повість минулих літ»

5 Клас , Українська література 5 клас Борзенко 2022

 

Літописні оповіді. «Повість минулих літ»

Слово «літо» в нашій мові колись означало «рік». Від нього й виникла назва найдавніших історичних і літературних творів — літописів (від літо — рік і писати). Основу літописів становлять стислі записи подій за роками — так звані річні статті, а ще в них подано розгорнуті художні оповідання.

Українське літописання почалося з «Повісті минулих літ», яку датують XII століттям. Назва літопису походить від слів: «Це повість минулих літ... звідки пішла Руська земля, хто в Києві почав спершу княжити і як Руська земля постала».

Автором першого українського літопису був чернець Києво-Печерського монастиря Нестор. Розповідаючи про становлення Русі (Русь — давня назва нашої держави), він залучив багато різних історичних джерел та здійснив їхню літературну обробку, надав літопису цілісного характеру.

Пам'ятник Нестору Літописцю в Києві (Фрідріх Согоян, 1988)

«Повість минулих літ» містить географічний опис давньої Русі-України, розповідає про заснування Києва, характеризує племена, які населяли Русь. Нестор висвітлив діяльність київських князів Олега, Ігоря та княгині Ольги, високо оцінив князя Володимира, за якого запроваджено християнство, уславив князя Ярослава Мудрого за любов до освіти й культури.

«Повість минулих літ» є унікальним джерелом відомостей про життя, культуру, звичаї наших предків. Вона має як історичне, так і літературне значення. Глибокий патріотичний зміст та образи літопису вплинули на творчість багатьох відомих українських митців.

Хрещення України-Русі (Артур Орльонов, 2014)

Літопис — історичний і водночас художній твір, розповідь у якому ведеться за роками.

Перевіряємо, чи уважні ми читачі й читачки

  • 1. Що таке літопис? Як утворилася назва цих історичних та літературних творів?
  • 2. Хто був автором першого українського літопису?
  • 3. Яку назву має перший український літопис? Чому літопис має таку назву?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Борзенко 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду