Войти
Закрыть

Військова експансія Риму

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 31. Військова експансія Риму

Рим прагнув панувати, крім іншого, у Західному Середземномор’ї. Але для розширення володінь у цьому напрямку потрібно було подолати колишнього союзника — фінікійську колонію Карфаген.

Пригадайте, що було основою могутності Карфагена.

Жителі цього багатого міста займалися торгівлею: в Іспанії вони закуповували залізо, олово, срібло, із Сардинії привозили мідь і хліб. Мандрівників приголомшували розкішні будинки, помпезні палаци та храми Карфагена. Це було одне з найбільших міст цивілізованого світу, яке утримувало величезну армію із сильною кіннотою та бойовими слонами. Флот Карфагена вважали непереможним.

Римляни шукали привід напасти на пунів (або пунійців, як називали себе карфагеняни). У 264 р. до н. е. вони відвоювали у колишніх союзників Мессану на Сицилії. Так розпочалася перша із трьох Пунічних війн, яка тривала 23 роки.

На суходолі римляни мали певні переваги. Вони оточили Сиракузи, і тиран цього міста Гієрон II під тиском уклав союз із Римом. Чимало грецьких міст також перейшли на бік латинян. Але перемога над Карфагеном була неможливою без флоту. Римляни доклали величезних зусиль і дуже швидко побудували 120 кораблів. У 260 р. до н. е. у битві під Мілами римський флот зумів завдати поразки своєму противникові. На її честь у Римі спорудили мармурову колону, прикрашену носами захоплених карфагенських кораблів.

У 256 р. до н. е. біля сицилійського мису Екном 330 римських кораблів зійшлися у бою з більшим за чисельністю флотом карфагенян. Фортуна була на боці Риму. На узбережжі Африки висадилося понад 15 тисяч солдатів армії консула Атілія Регула. На своєму шляху до Карфагена завойовники грабували всі поселення.

Проте у 255 р. до н. е. союзник Карфагена спартанський полководець Ксантипп наніс по війську Регула несподіваний потужний удар, а самого консула полонив і стратив. Коли після поразки римляни поверталися додому, страшний шторм знищив 256 їхніх кораблів. Та це їх не спинило. Вони почали бойові дії на Сицилії. Тоді на острів прибув талановитий карфагенський полководець Гамількар Барка.

Пунічні війська пішли в наступ і спустошили південь Італії. У 241 р. до н. е. виснажені війною Рим і Карфаген уклали мирну угоду. Згідно з нею Карфаген втратив Сицилію, Корсику й Сардинію.

Прочитайте уривок з історичного джерела.

Яким чином римляни посилювали свої армію та флот?

Друга Пунічна війна (218-201 рр. до н. е.)

Ганнібал. Історична реконструкція

Карфаген прагнув реваншу і готувався до війни з Римом. На чолі могутньої армії став талановитий Ганнібал.

Карфагеняни захопили союзне римлянам місто Сагунт. Ганнібал у 218 р. до н. е. почав славнозвісний похід з Іспанії до Італії через Альпи. Поблизу Тразименського озера він розбив римлян. Наступний бій відбувся біля Канн (216 р. до н. е.) і увійшов в історію воєнної науки. Ганнібал свідомо послабив центр і посилив фланги. Коли війська консулів атакували центр, карфагеняни поступово відступали, доки їхні лави не утворили півмісяця. Це дало змогу взяти супротивника в кільце. Римляни продовжували битву, не помічаючи, що їх оточили. За пів доби вони втратили майже 50 тисяч легіонерів і 80 сенаторів. Втрати карфагенян становили близько 6 тисяч вояків. Ганнібал підійшов до Рима, але, не маючи підкріплення, змушений був повернутися до Карфагена.

Вирішальна битва другої Пунічної війни відбулась у 202 р. до н. е. поблизу міста Зама, неподалік Карфагена. Ганнібал розраховував перемогти за допомогою бойових слонів. Римський полководець Сципіон Африканський розгадав його план і був готовий до удару. Відтак бойових слонів римляни зустріли зливою каміння та дротиків. Частина слонів злякалася і повернула назад. Римлянам вдалося вбити вожака слонів, а решту спрямувати до своєрідного коридору із двох шеренг воїнів. Ні кіннота, ні досвідчені воїни Карфагена не змогли врятувати Ганнібала від поразки. За умовами миру Карфаген втратив увесь свій флот, бойових слонів і був зобов’язаний сплатити величезну контрибуцію.

Контрибуція — платежі, які сплачує держава, що зазнала поразки у війні, державі-переможниці.

Війни з елліністичними державами

Маючи на меті захопити всі землі узбережжя Середземного моря, Рим одночасно вів війни з іншими претендентами на ці території, зокрема із Сирією та Македонією.

Прочитайте текст і визначте основні досягнення Риму у протистоянні з елліністичними державами.

Третя Пунічна війна (149-146 рр. до н. е.). Зруйнування Карфагена

Після поразки Карфагена завдяки торгівлі вдалося відновити свої сили. Римські сенатори на чолі з Марком Катоном, давньоримським політиком і письменником, відомим як новатор римської літератури й консервативний поборник пороків і розкошів, вимагали розпочати військові дії, щоб остаточно зламати супротивника. Кожна його промова в сенаті закінчувалася словами: «Карфаген має бути зруйновано!» Так, у 149 р. до н. е. римське військо висадилося поблизу Карфагена і підійшло до міста. Його жителі, щоб відкупитися від ворога, віддали римлянам 2 тисячі військових машин та 200 тисяч комплектів озброєння. Але римлянам цього здалося замало. У 147 р. до н. е. вони на чолі з Корнелієм Сципіоном Еміліаном, сином Сципіона Африканського, знищивши основні сили ворога, оточили місто. Перехитривши карфагенян, які чекали нападу із суходолу, римляни атакували мури Карфагена з боку моря й увірвалися в місто.

Облога й загибель Карфагена

Бій за Карфаген тривав тиждень. Жителі боронили кожний будинок, але сили були нерівні. На прохання карфагенян римляни випустили з міста 50 тисяч жінок і дітей. Оборонці, які лишилися у місті, сховалися у храмі й хотіли підпалити його, але були змушені здатися ворогові. Усіх полонених римляни продали у рабство, місто зруйнували, а землю, де стояв Карфаген, зорали та засіяли сіллю — це був символічний акт заборони селитися на цьому місці. Колишній наймогутніший супротивник Риму став римською провінцією Африка.

У 146 р. до н. е. римляни придушили повстання у грецькому місті Коринф, завершивши цим підкорення Греції. Вона увійшла до складу Римської держави як дві її провінції — Ахайя й Етолія. Завоювавши Іспанію, Італію, Понтійське царство, Вірменію, Сирію і Палестину, Рим став світовою державою.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Після встановлення контролю над Італією Рим почав поширювати свій вплив узбережжям Середземного моря. У результаті конфлікту із Карфагеном (Пунічні війни) Рим став володарем західної частини Середземного моря. Практично одночасно з перемогою у Третій Пунічній війні римляни перемогли свого східного суперника — Македонію. Після цього Римська республіка вже не мала реальних конкурентів на берегах Середземного моря.

Руїни Карфагена

Домашнє завдання

  • 1. Порівняйте хід трьох Пунічних війн.
  • 2. Складіть історичний портрет Ганнібала.
  • 3. Визначте основні результати військової експансії Риму.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду