Войти
Закрыть

Піраміди

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 23. Піраміди

ПРИГАДАЙТЕ

1. Потойбічне життя. Єгиптяни вірили, що після смерті на них чекає потойбічне життя. Проте для цього тіло мертвого мало бути збережене. Це відбувалося завдяки процесу муміфікації, або бальзамування. Дуже важливим був вид поховання. Лише фараони та найзаможніша знать могли збудувати для себе та своєї сім’ї гробниці. Прості люди ховали померлих у ямах, викопаних у пустелі.

Золота поховальна маска фараона Тутанхамона.

2. Мастаби та піраміди. Перші єгипетські гробниці мали назву мастаби. Це були прямокутні цегляні будівлі з плоским дахом і підземними поховальними камерами. Гробниці також вирубували в скелях. Усередині їхні стіни прикрашали різьбленнями та розписами.

Пізніше мастаби перетворилися на піраміди. Це відбулося так. У III тис. до н. е. фараон Джосер кілька разів наказував збільшити свою мастабу, добудовуючи нові й нові яруси. У результаті він отримав ступінчасту піраміду.

Надалі піраміди будували вже не із цегли, а з вапняку та обкладали полірованими вапняковими плитами. Білий вапняк сяяв на сонці, тож піраміди вражали своїм величним виглядом, символізуючи могутність фараонів.

Процес бальзамування тіла померлого.

Завдяки чому тіло померлого мало бути збережене?

Сфінкс — висічена зі скелі статуя істоти з тілом лева та головою людини біля піраміди Хефрена. Її висота становить 20 м. Між передніми лапами Сфінкса було розташоване святилище.

Великі піраміди в Гізі. Сучасний вигляд.

Встановлення верхівки піраміди. Сучасний малюнок.

3. Будівництво пірамід. До наших днів збереглося близько 80 єгипетських пірамід, а найбільшими й найвідомішими з них є піраміди фараонів Хеопса, Хефрена та Менкаура. Вони були збудовані у III тис. до н. е. на плато Гіза поблизу сучасного міста Каїр. Висота найбільшої з них — піраміди Хеопса — становить 137 м.

Будівництво піраміди потребувало дуже багато часу та зусиль багатьох людей. До нього залучали тисячі робітників. Оскільки будівництво могло тривати десятки років, то навколо піраміди виростали цілі містечка, де жили не лише будівельники, але й лікарі, ремісники, які готували їм їжу, шили одяг і взуття тощо.

Назвіть найвідоміші єгипетські піраміди.

Єгиптяни вірили, що потойбічне життя схоже на земне. Тому в місце поховання вони складали все, що може знадобитися для повсякдення: від зброї до прикрас та їжі. До поховань фараонів клали коштовні речі, тому всі вони були пограбовані ще за глибокої давнини. Чи не єдиним винятком стала гробниця фараона Тутанхамона, яку археологи знайшли неушкодженою. Так вчені дізналися про багатства, які були сховані в інших пірамідах.

Висновки

  • Єгиптяни вірили, що після смерті на людину чекає потойбічне життя.
  • Потойбічне життя неможливе без збереження тіла, тому померлих муміфікували.
  • Піраміди мали захистити поховання фараона від пограбування, а також демонстрували його могутність нащадкам.

Запитання та завдання

  • 1. Які види поховань були доступні давнім єгиптянам? Для кого призначалися піраміди?
  • 2. Хто в Давньому Єгипті міг дозволити собі організувати поховання у спеціально збудованій гробниці?
  • 3. Що піраміди мали демонструвати світові?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду