Войти
Закрыть

Давньоримська культура

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 34. Давньоримська культура

Римські боги

Прочитайте перелік найважливіших богів, яким поклонялися римляни. Чи є серед них боги, шановані у Давній Греції?

Художник зобразив римських богів у вигляді героїв коміксу. Розгляньте малюнок 41 і визначте, покровителями яких сфер людського життя були зображені божества.

Мал. 41

На початок II ст. до н. е. остаточно утвердився культ 12 головних римських богів. Він полягав у виконанні обрядів і жертвоприношень у точно визначені моменти й у чітко визначених формах. Винятково важливою формою культу була мантика — ворожіння жерців. Перед кожною важливою подією римляни зверталися до богів. Вони ворожили на польоті птахів або спостерігали, як священні кури клюють зерно. Також у римлян побутували гаруспіції — ворожіння після жертвопринесення.

У Римській імперії утвердилося обожнення імператорської влади. Обожнення самого правителя, спочатку посмертне, а потім і за життя, почалося з Юлія Цезаря. Він першим почав поширювати уявлення про свою належність до богів. Громадяни влаштували для нього апофеоз — офіційні божественні почесті після смерті. Великого значення набув культ генія Августа, що безпосередньо стверджував його виняткову владу.

Чим відрізнялося поклоніння богам в Елладі та Римі?

Мистецтво Давнього Риму

Римська культура увібрала традиції місцевих племен, зазнавши впливу більш розвиненої грецької культури, зокрема її науки, літератури, скульптури й архітектури. Якщо греки підтримували ідею краси вільної особистості, то римляни створили культ влади і сили. У культурі Риму надійно утвердилась ідея могутності держави, її світового володарювання й нездоланності. Наприклад, поет Вергілій у поемі «Енеїда» так сформулював призначення римського генія: «Ти народи повинен вести, о римлянине, владою своєю. Ось мистецтва твої — надавати звичаї світу, підлеглих щадити та завойовувати гордих».

Вергілій

Поміркуйте, до чого закликав своїх співгромадян Вергілій.

Оскільки римляни підкоряли значні території, їхня мова — латина — справила значний вплив на розвиток давнього світу. У деяких сферах, як-от у медицині, її використовують дотепер.

Прочитайте текст. Поміркуйте, що впливало на вибір теми твору римськими літераторами.

Освіта

У часи Римської республіки навчальні заклади були переважно приватними. Отже, потрапити до них мали шанс діти, чиї батьки могли оплатити навчання. В імперську добу систему освіти почала контролювати влада. Учителі вважалися державними службовцями, відповідно, їхню роботу стабільно оплачували. Дослідники зауважують, що у IV ст. н. е., щоб навчати інших, учителі повинні були отримати на це дозвіл імператора.

Учитель і троє учнів. Давньоримський рельєф. Неймеген, Нідерланди

У цей час зросла роль меценатської підтримки. Зокрема, на розвиток освіти виділяли кошти імператори. Також римляни зберегли грецькі осередки науки: академію та лікей в Афінах, школи в Александрії-Єгипетській.

Прочитайте текст. Порівняйте систему освіти в Давній Греції та Давньому Римі.

Наукові знання

У Римі розвивалися як природничі, так і гуманітарні науки. Приміром, Авл Корнелій Цельс уславився медичними дослідженнями, які виклав у праці «Про медицину». Сучасники вважали його Цицероном у медицині, бо він говорив просто і переконливо, не обтяжував пояснення складною медичною термінологією. Також ученого називали римським Гіппократом.

Філософ Тіт Лукрецій Кар підтримував ідею грецького мислителя Епікура про те, що люди вигадали богів. Римський дослідник вважав, що душі смертні, а Всесвіт нескінченний. Тіт Лукрецій Кар першим поділив історію людства на кам’яний, мідний та залізний віки.

Пліній Старший збагатив наукові дослідження працею «Природнича історія», яка є фактично першою енциклопедією.

Знання про географію розвивалися переважно завдяки завоюванням римлянами нових земель. На основі вивчення приєднаних територій мандрівник, географ та історик Страбон уклав «Географію», де помістив усі наявні на той час відомості про країни і народи — від території сучасної Британії до Індії.

Природознавець Клавдій Птолемей проаналізував наявні астрономічні знання і розробив модель світу. Учений був переконаний, що центром Всесвіту є кругла планета Земля, а Сонце та планети обертаються навколо неї. Його погляди вважали цілком правильними аж до часів Середньовіччя.

Історична римська наука розвивалася дуже активно. Відомості про минуле залишали тогочасні політики. Так, Юлій Цезар написав твір «Записки про Галльську війну».

Тіт Лівій на монеті номіналом 2 євро. 2017

Проте не менш популярними були професійні історичні дослідження. Першим трактатом, що дійшов до нашого часу, є «Історія Риму від заснування міста» Тіта Лівія. Історик Плутарх був одним із найвідоміших античних письменників, творцем жанру біографії. У «Порівняльних життєписах» він розповів про Александра Македонського, Юлія Цезаря, Демосфена, Цицерона та інших відомих діячів.

Вершиною римської історичної науки вчені вважають праці «Історія» й «Аннали» Публія Корнелія Тацита. У них автор розповів про історію Римської імперії, про варварські племена, яким протистояла держава. Аналізуючи минуле, Тацит бачить політичний ідеал у Римській республіці, коли в суспільстві, на його думку, панували справедливість, доброчесність, рівність громадян.

Які галузі науки розвивалися у Давньому Римі? Чим відрізнялися дослідження римських науковців та вчених країн Сходу?

Архітектура

В архітектурі римляни об’єднали етруську і грецьку традиції та додали східні елементи. Для кращої якості будівництва вони застосовували новий матеріал — «римський бетон». Невідомий винахідник здогадався залити дрібні камені розчином вапна й піску. Коли суміш затвердла, утворився досить міцний штучний камінь.

У містах будували театри, аби втілити в життя заклик «Хліба й видовищ!». У них місця для глядачів були розташовані півколом. Для популярних перегонів на колісницях зводили цирки. Римляни першими почали будувати амфітеатри для гладіаторських боїв та боротьби між дикими тваринами.

Глядацька зала античного театру в Аспендосі (нині — Туреччина)

У Римській імперії архітектура отримала новий поштовх для розвитку. Кожен імператор намагався прикрасити столицю й інші міста величними спорудами — театрами, амфітеатрами, базиліками, форумами або термами. Найбільшими були терми імператора Діоклетіана, у яких одночасно могло розміститися 3200 осіб, й імператора Каракалли, де відпочивало до 1800 осіб. Крім лазень, у термах облаштовували приміщення для спорту та гімнастики, зали для відпочинку, приміщення для виступів ораторів, басейни, бібліотеки, внутрішній двір із невеликим парком.

Серед палаців розкішшю вирізнявся «Золотий будинок» Нерона. У тронній залі стояла золота статуя імператора. Та найбільше гостей вражала стеля: вона складалася з рухливих пластин, які утворювали чудернацькі візерунки, як у калейдоскопі.

Найвідомішим амфітеатром був Колізей, який уміщував 50 тисяч глядачів. На його арені одночасно могли битися 2000 гладіаторів. У підземних приміщеннях Колізею були тренажерні зали, клітки для звірів, шпиталь для поранених.

Терми Каракалли. Сучасний вигляд

«Золотий будинок» Нерона. Реконструкція

Колізей. Сучасний вигляд

Пантеон. Сучасний вигляд ізсередини

Величним витвором римської архітектури був Пантеон — храм на честь усіх богів. Його звели у II ст. за проектом архітектора Аполлодора Дамаського. Храм збудовано з бетону (зокрема, й купол) та облицьовано цеглою, що виконує лише декоративну функцію. Усередині будівля оздоблена білим та коричневим мармуром.

Поміркуйте, чому в Римі було зведено стільки величних будівель. Яке враження вони справляли на гостей і жителів міста? Більшість скульптур, зображення яких ви вже бачили у підручнику і зустрінете у наступних параграфах, збереглася з давніх часів. Як ви вважаєте, що потрібно робити, щоб вони збереглися для прийдешніх поколінь?

Образотворче мистецтво

Художники та скульптори Еллади оспівували красу людини, її гармонійний розвиток. У Римі розвивали нові для того часу напрями, зокрема психологічний скульптурний портрет. Римські скульптори залишили «галерею» історичних персоналы — від Юлія Цезаря, Цицерона, Октавіана до останнього імператора Ромула Августа.

Прикладами римського живопису є переважно фрески, якими прикрашали стіни та стелі заміських вілл, хоча в римській літературі є згадки про малюнки на дереві, слоновій кістці й інших матеріалах. Декілька зразків римського живопису було знайдено в Помпеях — місті, знищеному внаслідок виверження вулкана Везувій.

Живописні портрети часів Римської імперії було знайдено у Фаюмській оазі в Єгипті. Фаюмські портрети — найкращі збережені зразки античного живопису. На них зображено жителів Давнього Єгипту елліністичної й римської доби.

Розгляньте портрети. Поміркуйте, як давнім митцям вдавалося передавати у своїх творах не тільки зовнішній, а й внутрішній світ людини.

Фаюмські портрети жінки й чоловіка

Римське право

Пригадайте, що таке Закони XII таблиць.

Юридична система Риму була високорозвиненою, а фахівці в цьому напрямі заснували нову галузь наукових знань — правознавство. Важливу роль у становленні правової науки відіграв Гней Флавій — автор першого трактату із права. У часи занепаду Римської республіки, коли закони нерідко скасовували, доповнювали або змінювали, потрібно було повідомляти громадянам про новації. У період правління Юлія Цезаря на центральній площі виставляли спеціальну дошку «Щоденні відомості римського народу», на якій містяни могли прочитати нові закони. Копії цих повідомлень розсилали до усіх римських провінцій.

Поволі римська правова система удосконалювалася. Ринкові відносини і торговий обіг зумовили необхідність захищати приватного власника. Саме римляни вперше проаналізували досвід інших країн, зокрема держав Сходу. Майнові права й інтереси громадян регулювали ґрунтовно розроблені закони. Завдяки цьому римське право стало універсальною правовою системою, норми якої тривалий час застосовували у різних країнах світу.

Римська правова наука увійшла в історію цивілізації як величезна культурна цінність, на основі якої зародилася юридична професія, з якої бере початок і спеціальна правова освіта.

Прочитайте уривок із Законів XII таблиць.

Таблиця VII

11. Продані і передані речі стають власністю покупця лише в тому випадку, якщо він сплатить продавцеві покупну ціну або забезпечить йому будь-яким чином задоволення [його вимоги], наприклад представить поручителя або дасть що-небудь як заставу. Так було постановлено Законами XII таблиць.

Яким чином ця норма захищала приватну власність римлян? Як ви вважаєте, чи є подібні правила в сучасній Україні?

Які сфери культури досягли найвищого розвитку у Давньому Римі?

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Римська культура формувалася під впливом культур багатьох народів, насамперед етрусків і греків. Використовуючи іноземні досягнення, римляни в багатьох сферах перевершили своїх учителів, піднявши загальний рівень власного розвитку на неабияку висоту. Досягнення римлян у часи розквіту їхньої держави вплинули на сусідні народи й подальший розвиток країн сучасної Європи.

Домашнє завдання

  • 1. Підготуйте стисле повідомлення про відомого римського вченого або митця.
  • 2. Накресліть у зошиті таблицю й заповніть її.

Найбільші досягнення римської культури

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду