Войти
Закрыть

Греція у VIII—VI ст. до н. е.

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 23. Греція у VIII—VI ст. до н. е.

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Аристократія
  • 2. Водотоннажність
  • 3. Демос
  • 4. Флот
  • а) сукупність суден будь-яких видів
  • б) влада родової знаті
  • в) маса корабля з людьми, обладнанням, озброєнням тощо
  • г) незнатні трудові верстви громадян еллінської держави

1. Боротьба демосу з аристократією. Поява писаних законів у Греції

ЗВИЧАЄВЕ ПРАВО — використання традицій і звичаїв як законів під час вирішення спірних питань.

ТИРАНІЯ (від грец. tirannos — одноосібний правитель) — одноосібне правління.

Формування держави після завоювання дорійців потребувало впорядкування влади та створення законів. Тривалий час елліни керувалися звичаєвим правом, але аристократія тлумачила звичаї на свою користь, бо їх зміст був неконкретний і неточний. Простий люд вимагав упорядкування законів. Заможним верствам це також було вигідно, бо родова знать прагнула поставити закони на захист своєї власності.

Цікавинка про Драконта — за посиланням https://is.gd/pCmiee або QR-кодом

Зрештою, у кількох грецьких державах створили й записали перші закони. У VII ст. до н. е. в Локрах, на півдні Італії, було ухвалено закони Залевка. А в місті Катани на Сицилії в VI ст. до н. е. це зробив законодавець Харонд.

Близько 621 р. до н. е. в Афінах створив писані закони правитель Драконт. За злочини призначали покарання. Навіть за дрібну крадіжку злодія страчували. Така безжалісність і суворість призвели до того, що в пам'яті людей ці закони збереглися не як драконтівські, а як «драконівські».

2. Грецька тиранія

Становлення та зміцнення влади в грецьких державах спричинило у VIII-VI ст. до н. е. загострення боротьби між панівними та пригнобленими верствами громадян. Аристократія втрачала владу, яку захоплювали вожді демосу. Часто вони влаштовували своє одноосібне правління, яке в Елладі називалося тиранія. Для стародавніх греків це слово не мало зловісного забарвлення, хоча сьогодні ми розуміємо таке поняття як «гноблення, насильство, необмежена влада». Тирани еллінських держав спиралися на незаможні верстви населення, яких підтримували торгівці й ремісники, — усі вони бажали послаблення влади родової знаті.

Найперше тиранію встановили в VII ст. до н. е. на Балканах у Сикіоні, Коринфі, Мегарі, а в VI ст. до н. е. — і в Афінах. Тиранія в Коринфі набула широкого розмаху, особливо за правління Періандра, і протрималася близько 70 років (657-580 рр. до н. е.). За цей час місто зміцніло й розквітло: розвинулися ремесла, торгівля й кораблебудування. Саме в Коринфі було створено трієру. Коринфяни винайшли корабельний якір.

ТРІЄРА — швидкісний бойовий корабель, споряджений веслами в три ряди; надпотужний бойовий корабель стародавнього світу.

ДЕМОКРАТІЯ (від грец. «влада народу») — форма державного управління за активної участі населення.

Трієра

Проти родової знаті була спрямована тиранічна влада в місті Мегарі, де в VII ст. до н. е. правителем став Феаген. Наприкінці VII ст. до н. е. встановилося тиранічне правління в грецьких містах, розташованих на західному узбережжі Малої Азії. Там владу тиранів підтримували перські царі.

Наприклад, у VII ст. до н. е. в Мілеті (Мала Азія) до влади прийшов Фрасибул. Майже тоді ж установилася тиранія в Ефесі. На острові Самосі владу захопив тиран Полікрат. Його правління, як і правління більшості тиранів, сприяло розквіту міста. Відбулося політичне об'єднання острова, було створено великий воєнний флот, споруджено водогін, зручну корабельну гавань і фортечні мури навколо міста Самос.

Одноосібна влада тиранів викликала ненависть у родової знаті. На противагу їй демос шукав захисту в тиранів від утисків багатіїв. Тиранія сприяла господарчому розвиткові грецьких міст упродовж певного періоду. Потім тиранію змінили часи демократії — тобто народовладдя.

  • 1. Чому демос боровся з аристократією?
  • 2. Що вам відомо про перші писані закони?
  • 3. Хто такий Драконт? Чому його закони називали драконівськими?
  • 4. Поясніть на прикладах слово «тиранія». Чому це слово має негативний зміст?
  • 5. Яка заслуга майстрів Коринфу в розвитку корабельної справи?
  • 6. Доберіть антонім до поняття демократія.
  • 7. Розгадайте ребус і охарактеризуйте зашифрований термін.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду