Войти
Закрыть

Виникнення науки. Театр

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Сорочинська, Мартинюк (інтегрований курс) 2019

 

§ 32. Виникнення науки. Театр

Після вивчення матеріалу параграфа ви зможете:

• називати основні здобутки грецької науки;

• розповідати про грецький театр і його значення у житті грецького суспільства.

Пригадайте:

1. Основні пам’ятки перших цивілізацій Греції.

2. Який лад існував в Афінах у період їх розквіту?

1. Наукові знання. Грецька філософія

Еллада дала людству багатьох видатних учених. Найголовнішою наукою греки вважали філософію, яка спочатку об’єднувала знання з усіх галузей.

Демокріт

Філософія зародилася наприкінці VII ст. до н.е. в Іонії. Філософами греки називали людей, які прагнули зрозуміти і пояснити, як влаштований світ — природа, людина, людське суспільство. Вони міркували, ставили собі питання, спостерігали. Тому перші філософи були й першими вченими — вони займалися астрономією, математикою, медициною, географією та іншими науками. Найбільше філософи прагнули з’ясувати, з яких елементів створене все у цьому світі. Один із перших філософів Фалес вважав, що з води, Геракліт — з вогню, Анаксімандр — з повітря. Пізніше Демокріт створив учення про атоми — найдрібніші частинки, з яких складається вся природа.

Піфагор

Крім того, Фалес визначив рух планет, обчислив висоту єгипетських пірамід. За допомогою математичних розрахунків передбачив сонячне затемнення 585 р. до н.е., сформулював перші теореми.

Ще одним вченим-філософом, математиком був Піфагор, який жив у м. Сузи в Південній Італії в VI ст. до н.е.

У центрі філософських поглядів Піфагора перебувала математика, найбільше значення він надавав числам. Вважав, що в основі всього лежить кількість, а не якість, вивчав властивості чисел. Широко відома так звана теорема Піфагора. Велику популярність мав Сократ. У центрі його уваги була людина. Він вважав, що філософія повинна допомагати людині стати кращою. Особливо Сократа цікавило, що таке істина, добро і зло. Весь свій час він присвячував роздумам і розмовам. Улюблений спосіб Сократа вести бесіди — це ставити питання. Так він спонукав своїх співрозмовників шукати істину. Видатним грецьким мислителем був Платон — учень Сократа, з яким він провів 20 років. Платон багато роздумував про те, яким має бути держава. Він створив проект ідеального поліса і детально описав його устрій. Заснував свою школу в гімнасії — Академію. Це була перша постійна філософська школа в Афінах. Другу в елліністичну добу заснував найвизначніший грецький філософ Аристотель. В Елладі зродилася ще одна наука — історія. Її батьком називають Геродота. Учений відвідав Єгипет, Сицилію, Малу Азію, Північне Причорномор’я. Він поставив за мету описати славні діяння греків, щоб вони збереглася у пам’яті нащадків. Його дев’ятитомна праця розповідала про греко-перські війни, історію Єгипту, населення Північного Причорномор’я.

Сократ

Платон

Гіппократ

Геродот

Основоположником медицини був Гіппократ. На його думку, медицина має сприяти збереженню здоров’я та продовженню життя. Гіппократ намагався встановити причини хвороби, щоб вилікувати її. Він вважав, що основний принцип лікаря — «Не нашкодь!» Високі моральні принципи Гіппократа, його відповідальне ставлення до хворих стали зразком для лікарів усього світу. І нині всі, хто присвячує себе цій важливій професії, складають клятву Гіппократа.

2. Театр

У VI ст. до н.е. давні греки спричинилися до ще одного геніального винаходу — театру.

Перший театр з’явився в Афінах. Спочатку вистави відбувалися на площі. Згодом на південному схилі Акрополя побудували спеціальну споруду. За розрахунками архітекторів вона мала умістити всіх мешканців міста: тобто близько 17 тис. осіб. Театр складався з трьох частин: театрона — місць для глядачів, орхестри — місця для хору, скени — місця, де розміщувалися декорації та виступали актори.

Глядацькі місця розташовувалися півколом і поділялися на яруси й сектори. На вистави до театру допускали як громадян, так і тих, хто був особисто вільним, але не мав громадянських прав, а також іноземців. Жінки також мали право прийти до театру, але їм не дозволяли дивитися комедії, оскільки в них інколи йшлося про суспільне життя.

Давньогрецький театр (реконструкція)

У виставі брали участь три актори і хор. Акторами були тільки чоловіки, що грали і ролі жінок. Особи акторів закривали розфарбовані маски з великим відкритим ротом, який посилював голос. Маски були різні: людей веселих і сумних, убитих горем, старих і молодих. Хор упродовж вистави пояснював події, що відбуваються. Наприклад, ніколи не можна було показувати вбивство, про нього розповідав саме хор. Крім того, хор підбивав підсумки п’єси.

3. Трагедія і комедія

П’єси були двох видів — трагедії і комедії. Трагедії писали, як правило, на сюжети міфів. З міфами греки були знайомі з дитинства, тому вони заздалегідь знали, що станеться на сцені.

Софокл

Аристофан

Найвідомішими трагіками були Есхіл, Софокл і Еврипід. У кожного з них був свій погляд на світ. І він відображався в їхніх трагедіях. У Есхіла герой підпорядковується божеству. Суд бога над людиною він вважає справедливим. Увага Софокла перенесено від богів на людей. Він хотів зобразити людей такими, якими вони повинні бути. Еврипід за допомогою міфу прагнув змалювати дійсність такою, якою він її бачив. Він виносив на обговорення в театрі нові проблеми: сім’ї та шлюбу. У трагедії герої часто гинули, але не здавалися. І це вселяло глядачеві віру у здатність людини боротися і перемагати. Боротьба героя з грізними силами долі викликала у глядачів захоплення. Трагічний герой сприймався ними як зразок для наслідування. У комедіях діяли, як правило, звичайні люди, іноді інші істоти — оси, птахи, жаби. Комедії висміювали конкретних політиків, навіть Перікла; критикували різні сторони життя.

Найчудовішим комедійним поетом був Аристофан. Він відгукувався на всі великі події життя Афін, наприклад війн. Аристофан був їх противником і кілька комедій присвятив захисту миру. У своїх творах митець висміював не тільки політиків, а й народ. У одній з його комедій народ представлений під виглядом немічного старця, ласого до лестощів. Його спритні слуги користуються цим і обманюють господаря. Не тільки трагедії, а й комедії формували погляди вільних громадян. Вони допомагали народу зрозуміти, що відбувається навколо, розібратися в своїх почуттях і думках. І трагедія, і комедія вчили людей, допомагали їм жити.

4. Ораторське мистецтво

Надзвичайно цінувалося у давніх греків ораторське мистецтво. За допомогою переконливого слова грецькі оратори схиляли на свій бік народні збори, закликали до відсічі ворогу, піднімали демос на повстання проти тиранів, доводили правоту в суді. Відомими промовцями були Ісократ, Гіперід, Есхін, Перікл, Демосфен.

Перевірте, як ви запам’ятали

  • 1. Назвіть найвідоміших грецьких філософів.
  • 2. Які науки зародились у Стародавній Греції?
  • 3. Хто вважається батьком історії?
  • 4. Який головний принцип медицини проголосив Гіппократ?
  • 5. Які види театрального мистецтва зародились у Давній Греції?
  • 6. Назвіть імена поетів, які писали п’єси для театру. Які твори цих поетів ви знаєте?
  • 7. Назвіть найвідоміших грецьких ораторів.

Поміркуйте і дайте відповідь

  • 8. Чому філософів Греції приваблювали Афіни?
  • 9. Яку роль відігравав театр у житті греків?

Виконайте завдання

  • 10. Поясніть, чому трагедії були повернуті до міфологічного минулого, а комедії відображали сучасне життя?

Завдання для допитливих

  • 11. Поміркуйте, хто був популярніший в Афінах: автори трагедій і комедій чи політики?

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Архітектура і скульптура у Давній Греції

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Релігія давніх греків

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду