Войти
Закрыть

Розорення селян в Італії. Брати Гракхи. Початок громадянських чвар у Римі

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 44. Розорення селян в Італії. Брати Гракхи. Початок громадянських чвар у Римі

1. Якими були причини розорення римських селян? Які це мало наслідки?

Пунічні війни значно вплинули на життя римлян. Завойовницькі війни та провінції казково збагачували римську знать, водночас розорювали селян Італії.

Селян, які служили у війську, надовго відривали від роботи на землі. Їхні господарства поступово занепадали, а з провінцій ввозили дешевий хліб. Низькі ціни на хліб робили рільництво невигідним для селянина.

• Обговоріть у класі!

Порівняйте причини розорення селян у Римі та Греції.

Поміркуйте, чому римський вислів «Горе переможеним» з часом набув протилежного змісту: «Горе переможцям».

Крім того, війни мали ще один негативний наслідок. Селяни-воїни з часом відвикали від тяжкої хліборобської праці, звикали жити за рахунок воєнної здобичі та солдатської плати. Тому між походами вони вважали за краще байдикувати в місті, ніж працювати в полі. Міську бідноту, яка жила за рахунок суспільства, мала подачки від багатіїв та продавала свої голоси на виборах, називали пролетаріатом або люмпен-пролетаріатом.

2. У чому суть земельного закону Тиберія Гракха?

Багато знатних римлян розуміло, що для покращання становища селян у державі необхідна земельна реформа. Проекти нового земельного закону запропонували брати Гракхи — Тиберій і Гай. Походили вони зі знатної плебейської родини.

• Обговоріть у класі!

Чи справедливим був земельний закон, запропонований Тиберієм Гракхом? Поміркуйте, чому навколо земельної реформи розгорнулася така запекла боротьба.

У 133 р. до н. е. народні збори обрали старшого з братів, Тиберія, народним трибуном. Він запропонував проект нового земельного закону, за яким римська сім’я могла користуватися не більш як 250 гектарами державної землі. Решту повертали державі і заново ділили поміж збіднілими плебеями. Ця земля навічно залишалася в селянина і передавалася в спадок, але її не можна було продавати.

Скульптура «Брати Гракхи» (Ежен Гійом)

Проект закону Тиберія Гракха було ухвалено народними зборами, але він зустрів опір з боку великих землевласників та сенаторів. Під час чергових виборів народних трибунів противники земельного закону спровокували сутичку та вбили Тиберія і близько трьохсот його прибічників.

Навіть після загибелі Тиберія сенат не наважився ліквідувати комісію з розподілу землі. Незважаючи на супротив великих землевласників, вона продовжила успішно діяти.

3. Діяльність Гая Гракха

У 123 р. до н. е. народним трибуном було обрано Гая Гракха, молодшого брата Тиберія. Він запропонував закон про створення колоній за межами Італії. Жителям-переселенцям виділяли великі наділи землі. Завдяки Гаю Гракху ще десятки тисяч римських селян одержали землю.

• Поміркуйте!

Які позитивні та негативні наслідки мали закони про створення колоній та хлібний, запропоновані Гаєм Гракхом?

На користь бідних громадян Гай впровадив хлібний закон, за яким незаможні жителі Рима щомісяця одержували з державних комор певну кількість зерна за зниженою ціною або й задарма. Цим він прихилив на свій бік широкі верстви найбіднішого населення міста. Проте закон надто обтяжував державну скарбницю, ринкові ціни на хліб різко знизилися, що призводило до занепаду хліборобства. У Рим по дармовий хліб ринула маса людей, які не бажали працювати, а поповнювали ряди римського пролетаріату.

Чимало рішень Гай Гракх проводив через народні збори всупереч сенату та іншим посадовим особам. Тому вороги Гая докладали зусиль, аби підірвати його авторитет.

Коли під час чергових виборів Гай Гракх не був обраний трибуном, його прибічники озброїлися і зайняли Авентинський пагорб. Проти них сенат послав війська. Почався штурм Авентину. Прихильники Гая мусили відступати. Спускаючись із пагорба, Гай вивихнув ногу і, аби не потрапити в руки ворогів, наказав своєму рабу вбити його. Тоді на Авентині загинуло близько трьох тисяч прибічників Гая Гракха.

Смерть Гая Гракха (картина Франсуа Жан-Батіста Топіно-Лебрена)

4. Як римська армія перетворилась на засіб досягнення влади?

Після загибелі братів Гракхів почалося масове обезземелення селян. Утративши землю, вони подавалися в Рим, де роздавали дешевий хліб і можна було якось заробити. Це негативно впливало на боєздатність римського війська, оскільки служити в ньому могли лише громадяни, які мали земельну власність.

У 107 р. до н. е. консулом був обраний Гай Марій. Він провів важливу військову реформу. Відтепер у військо набирали всіх, хто бажав, - незалежно від їхнього майнового стану. Солдати стали озброюватися за рахунок держави та одержувати платню, а після завершення служби - земельний наділ. Окрім того, Марій обіцяв віддавати солдатам частину здобичі. Термін служби в армії становив 16 років. Таким чином, римське народне ополчення перетворилося в наймане професійне військо.

Бюст Гая Марія

Раніше солдати прагнули якнайшвидше закінчити війну і повернутися на батьківщину, до свого господарства. Відтепер вони прагнули до нових походів, які обіцяли здобич і збагачення. Поступово наказ воєначальника стає для воїнів важливішим, аніж авторитет державних органів влади.

5. Як розпочалася перша громадянська війна?

Весною 88 р. до н. е. розпочалася війна Риму із Понтійським царством. Ця війна обіцяла римлянам чималу здобич. Тому навколо призначення головнокомандувача розгорнулася боротьба між двома полководцями - Гаєм Марієм та Луцієм Корнелієм Суллою. Сенат доручив вести цю війну Суллі. Утім, рішення народних зборів було іншим, вони доручили вести війну Гаю Марію. Проте армія Сулли, яка стояла на півдні Італії, не бажала втрачати своїх сподівань на воєнну здобич. Солдати відмовилися підкоритися волі народу й зажадали від Сулли походу на Рим. Розпочалася перша в історії Риму війна між його громадянами - громадянська війна.

• Поміркуйте!

Чи могли римські солдати відмовитися підкоритися волі народу до реформ Марія? Свою думку обґрунтуйте.

Бюст Сулли

Перша громадянська війна йшла з перемінним успіхом. Після багатьох кривавих боїв Сулла підійшов до Рима. 1 листопада 82 р. до н. е. біля самих воріт міста відбулася вирішальна битва, у якій загинуло 50 тисяч людей. Армія Сулли одержала перемогу і здобула столицю. Сулла був проголошений диктатором на необмежений термін.

Правління Сулли було кривавим. У людних місцях було виставлено особливі списки з іменами його ворогів, які підлягали смертній карі - проскрипції. Каральні загони лютували і в інших містах Італії. Утім, Сулла правив недовго. Через два роки після своєї перемоги він склав із себе владу диктатора, а невдовзі й помер.

Під час першої громадянської війни (88-82 рр. до н. е.) загинула велика кількість людей, похитнулася внутрішня міць Римської держави. Марій і Сулла показали, що армія сильніша за закони, що будь-які закони можна встановлювати й змінювати за допомогою сили. Відтепер правителі стали шукати опору не в народних зборах, а у війську.

Громадянська війна - військова боротьба між громадянами однієї країни.

Проскрипції - у Стародавньому Римі списки осіб, оголошених поза законом.

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Якими були причини розорення римських селян? Які це мало наслідки?
  • 2. Чому і як розпочалася перша громадянська війна в Римі?

РОЗУМІЮ

  • 1. У чому полягала військова реформа Гая Марія? Які наслідки вона мала?
  • 2. Що таке громадянська війна? Чим вона відрізняється від інших воєн?

ВМІЮ

  • 1. Охарактеризуйте діяльність Тиберія та Гая Гракхів як народних трибунів.
  • 2. Визначте позитивні та негативні наслідки реформ братів Гракхів.
  • 3. Опишіть події першої громадянської війни в Римі. Які наслідки вона мала для Римської держави?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Висловіть власне ставлення до таких історичних осіб, як брати Гракхи, Марій та Сулла.
  • 2. Під час Другої Пунічної війни римський народ проявив високу єдність і патріотизм. Що, на вашу думку, спонукало римських громадян в І ст. до н. е. воювати між собою та проявляти жорстокість до своїх співгромадян?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Поміркуйте, чому республіканський устрій не зміг запобігти громадянським війнам у Римі. Висловіть судження, якими засобами варто вирішувати суперечності між різними верствами населення та партіями всередині країни.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду