Войти
Закрыть

Розселення людини

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 2. Розселення людини

ПРИГАДАЙТЕ

1. Перші людиноподібні істоти. Процес формування людини сучасного типу має назву антропогенез.

Перші людиноподібні істоти з’явилися близько 4 млн років тому в саванах Південно-Східної Африки. Цей тип людиноподібних істот називають австралопітеками (у перекладі із грецької — південна мавпа). Щоб прогодувати себе, вони полювали на невеликих тварин, а також збирали коріння, молоді пагони і плоди рослин. Австралопітеки ще не вміли виготовляти знаряддя праці, а використовували дрючки й камені, які знаходили.

Першою істотою, що навчилася виготовляти знаряддя праці з каменю, була людина вміла (латиною — Homo habilis). Вона з’явилася 2,5 млн років тому. Свої знаряддя праці ці люди виготовляли з гальки та використовували для того, щоб різати м’ясо і трощити кістки. Людина вміла жила не лише в Південно-Східній Африці, а ще заселила Аравійський півострів і Близький Схід.

Еволюція людини.

Реконструкція зовнішнього вигляду дитинчати австралопітека (1) та особи жіночої статі, яка отримала ім'я Люсі (2).

Приблизно 1,8 млн років тому з’явився пітекантроп (латиною — Homo erectus). Він умів користуватися вогнем, виготовляти списи для полювання на великих тварин (оленів, коней, слонів) та кам’яні рубила, які використовував як сокири або ножі.

Пітекантропи розселилися по всій Африці, жили на Близькому Сході до Кавказу, на півдні Європи, у Китаї та Індонезії. На землях сучасної України пітекантропи з’явилися 1 млн років тому. Їхні рештки знайдено поблизу села Королеве в Закарпатті. Тому пітекантропи є найдавнішими людиноподібними істотами, що жили на території України.

2. Неандертальці та кроманьйонці. У час, коли в Африці з’явився пітекантроп, на території Європи розпочався тривалий період похолодання, який закінчився лише 10 тис. років тому. В умовах льодовикової Європи 200 тис. років тому сформувався окремий тип людиноподібних істот — неандерталець. Свою назву він отримав від долини Неандерталь у Німеччині, де вперше було знайдено його рештки. В Україні рештки неандертальців археологи знайшли в печері Киїк-Коба у Криму.

Неандертальці були добре пристосовані до життя в холодному кліматі. Вони були кремезними, низького зросту, мали великі голови — більші, ніж сучасні люди. Для обличчя неандертальців були характерні суцільні надбрівні дуги, низький похилий лоб, а їхні потилиці мали виступ, відсутній у сучасної людини. Тому зовні неандертальці дуже відрізнялися від людей сучасного типу. Вони вміли виготовляти різноманітні знаряддя праці з каменю, шити одяг зі шкур тварин, а також влаштовували поховання померлих. Приблизно 28 тис. років тому неандертальці вимерли. Остаточно причини цього не з’ясовані.

Отже, неандертальці населяли Європу та Близький Схід у період 200—28 тис. років тому. Одночасно із цим, приблизно 120 тис. років тому, на території Африки формувалася людина сучасного біологічного типу — Homo sapiens (людина розумна). Приблизно 40 тис. років тому вона почала заселяти Європу. У цей час людина розумна зовні вже майже нічим не відрізнялася від сучасних людей.

Homo sapiens поділялися на кілька типів. У Європі вони зустрілися з неандертальцями, із якими частково змішалися. Це, а також необхідність пристосовуватися до різних природних умов стало причиною виникнення різноманіття людських рас.

Розгляньте малюнок. Назвіть основні відмінності в будові черепа неандертальця та кроманьйонця.

Череп неандертальця (1) та кроманьйонця (2).

Вважається, що саме в пітекантропа з'явилися потові залози. Це значно розширило можливості підтримувати температуру тіла, а також призвело до зникнення густого волосяного покриву на тілі. Пітекантропи змогли освоїти нові території з різноманітним кліматом.

Розселення Homo sapiens. Сучасні люди — Homo sapiens, або кроманьйонці, з'явилися в Південно-Східній Африці 120 тис. років тому. Кроманьйонці не були нащадками неандертальців, а еволюціонували з пітекантропів.

Розгляньте картосхему розселення Homo sapiens. Коли людина з'явилася в Європі? Які території були заселені найпізніше?

Реконструкція зовнішнього вигляду найдавнішого в Європі представника Homo sapiens. Його рештки, яким близько 40 тис. років, було знайдено в печері Пештера-ку-Оасе в Румунських Карпатах. Вчені з'ясували, що один із його недалеких предків, імовірно прапрадід, був неандертальцем.

Висновки

  • Процес формування саме людини має назву антропогенез, а еволюція — це процес послідовних змін, який може стосуватися різних сфер життя. Еволюція пояснює, як саме сформувалася людина сучасного біологічного типу.
  • Homo sapiens з'явилися в Південно-Східній Африці 120 тис. років тому. На територію Європи вони потрапили близько 40 тис. років тому, а Америки — 12 тис. років тому.
  • Різні види людиноподібних істот могли жити одночасно та навіть змішуватися.

Запитання та завдання

  • 1. Який тип людиноподібних істот почав виготовляти знаряддя праці? А який навчився використовувати вогонь?
  • 2. Назвіть стоянку неандертальців на території України.
  • 3. Заповніть таблицю, указавши час появи та територію розселення людиноподібних істот.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду